Aktywne Wpisy

zlimer +228
Nigdy nie miałem potrzeby, żeby wrzucać tutaj zdjęcia mojego kota. Jednak chłop 30 lvl a ryczy jak p------y
Wczoraj zdecydowałem się na uśpienie mojej 17-letniej Lary. Była ze mną, odkąd skończyłem 13 lat, była dzikim kotem z ulicy, nie oswojonym. Była ze mną na każdym moim zakręcie życiowym a trochę ich już było. Mimo, że ich nie rozumiała to jej mruczenia na moich kolanach zawsze dawało mi chociaż trochę ukojenia. Niby to tylko
Wczoraj zdecydowałem się na uśpienie mojej 17-letniej Lary. Była ze mną, odkąd skończyłem 13 lat, była dzikim kotem z ulicy, nie oswojonym. Była ze mną na każdym moim zakręcie życiowym a trochę ich już było. Mimo, że ich nie rozumiała to jej mruczenia na moich kolanach zawsze dawało mi chociaż trochę ukojenia. Niby to tylko
źródło: IMG_20221101_205433
Pobierz
annlupin +70
źródło: podsumowanie-2025
Pobierz

Składa się ona z 14 subów po 600s.
Obróbka na szybko - tak jak umiałem.
Tak więc raz jeszcze przedstawiam Mgławicę Płomień (NGC2024) i Mgławicę Koński Łeb (IC434).
#astrofoto #astrofotografia #astronomia #kosmos #nightsky #mojezdjecie #teleskop
Standardowo zapraszam do obserwowania autorskiego tagu #astrosky
Jak będzie jeszcze trochę pogody, to postaram się o akwizycję w OIII i SII, żeby zrobić finalnie to zdjęcie w palecie HST (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
źródło: comment_P2A6kcEVNp4Bx5b1QQ2N5tU5w0TXsae8.jpg
Pobierz@Masterczulki, @StaraSzopa, @Zielonypan45, @spiritus, @mmmaly, @Czajna_Seczen, @paliakk, @flamezz, @khurghan, @kmhh, @kto_ma_potrzymac_dwie_dychy, @RBBN, @sznaps82, @Fake_R, @mactrix, @another_throwaway23, @Romesh, @ZukA07B, @xPrzemoo, @notdot, @taki_tam_ktos
źródło: comment_ds0pfGTvqSFiemSWc8WEQhw1NTjqfMeY.jpg
Pobierzdobra fota. Skąd ten pierścień wokół Alnitaka?
Fota przednia. Próbuj z kolorami :)
Dajcie mi o bogowie pieniędzy!
Też chce takie zdjęcia robić...
Musze jeszcze ogarnąć wersję w jakimś png czy coś takiego.
Te przejścia tonalne zrobiły się straszne.
Ich szczegółowość/kontrast determinuje wielkość teleskopu przez który prowadzi się obserwacje, jakość nieba (light pollution) oraz warunki obserwacyjne (seeing).
Na obiektach mglawicowych, np. M42, teleskopem o dużym zwierciadle można zobaczyć już blade zabarwienie.
Powyższe zdjęcie wykonane jest przy użyciu filtra H-alpha, czyli w paśmie wodoru o długości fali ok. ~650nm, specjalną kamerą monochromatyczną, która jest znacznie bardziej czuła niż ludzkie oko.
Dlatego
Świetne zdjęcia!
Czy warto? Ja mam z tego ogromną frajdę, zwłaszcza kiedy na fotkach coś widać.
Cieszy mnie też, że fotki komuś mogą się podobać - nie jest to "codzienna" fotografia.
Nawet jeśli technicznie są mocno przeciętne, to z czasem powinno być nieco lepiej.
Nie żałuję i każdemu mogę polecić, niekoniecznie taki sam