Wpis z mikrobloga

Generalnie to zrobiłem z koleżką i przy pomocy takiego "mentora"/opiekuna apke na androida, która ma panele logowania/rejestracji, w której użytkownik zapisuje pewne rzeczy do bazy i dostaje pewne informacje, które np zapisał. Ja robilem bardziej cześć programistyczną w Javie a kolega ogarniał PHP i bazy żeby przy pomocy jotsona mozna bylo do bazy wysłać chociażby informacje użytkownika typu login, hasło, imię i nazwisko. Sytuacja wygląda tak, że patrząc na jakiś kod, potrafię nazwać mniej wiecej co za co jest odpowiedzialne no i wiadomo ze jakies ify i te rzeczy ogarniam, ale jakby nie umialbym sam z siebie pisac kodu, lecz szukac po necie i po troszku pisac. Są to jakieś podstawy do tego żeby rozwijać sie dalej w te stronę i pisac kiedys takie 100% własne apki? Mam do pomocy książkę - android podstawy, java podstawy wydanie bodajże 11 oraz jeszcze jedną o programowaniu na androida.
Polecacie do tego jakies sposoby by przyswajać bardziej ten kod? Jak sie bardziej efektywnie uczyć? Wrzucac po kosmetycznych zmianach apke do sklepu play? Słyszałem gdzies że jeśli jjz masz jakas apke to jest to juz duży plus.

#programowanie #programista15k #it #android #androidstudio
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kacper635: Niektórych rzeczy nie pamiętam jak się robi na pamięć, zazwyczaj wtedy wchodzę na Android Developer i tam patrzę jak przykładowo spinnera obsłużyć. Szkoda pamięci na niektóre rzeczy tym bardziej że wiele w androidzie jest dostępne od ręki po wpisaniu do google. Warto pamiętać jak np. zrobić RecycleViewAdapter i jak w nim wszystko działa. Lifecycle aktywności i fragmentu warto też znać na pamięć ale zawsze można spojrzeć na schematy dostępne
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kacper635: ostatnio często dużo szybciej jest wpisac w google, przekopiować i pozmieniać/poprawić niż pisać samemu. Oczywiście to co jest specyficzne musi zostać napisane.
  • Odpowiedz