Wpis z mikrobloga

#lacunafabularnie

Ten wpis poświęcony jest pytaniom, dotyczącym aktualnej rozgrywki w przygodzie w czasach Krucjat. Na pewno o czymś zapomniałam albo niedostatecznie jasno opisałam, więc nie krępujcie się pytać.
  • 262
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Stah-Schek: Ok, pojedyncze oddziały nie zatrzymują armii. Cała armia z generałem na czele już tak.

@SirSherwood: 1. Krucjata została postawiona przed faktem dokonanym, więc schowanie się w centrum lądu byłoby nierozsądne z ich strony.
2. Omawiamy to z perspektywy czasu, gdzie początkową informacją na temat wojsk była ta od pasterza. Na koniec gry proszę panów @Akumulat i @Diamond-kun aby zechcieli się podzielić pewnymi uwagami odnośnie "wojny
  • Odpowiedz
@lacuna: Podejrzewam, że od początku ich celem był Bejrut. Ponieważ jeśli lądowali w centrum wrogiego państwa to jedyną opcją jest szybkie oblężenie.
Spójrz na to też z innej strony. Połowa naszych asasynów jest ujawniona, bo reguły nie były klarowne (nie bierz tego do siebie, moje teksty ciągle są niespójne, zapytaj kogokolwiek z jihadu, ciągle muszą sie dopytywać co mam na myśli). I w dodatku zostaje ujawniony oddział naszej największej armii.
  • Odpowiedz
@SirSherwood: Ruchy armii i bohaterów zawsze będą miały szansę na ujawnienie, a zapobiec temu całkowicie można chyba jedynie obcinając języki żołnierzom i wyłupiając oczy wszystkim napotkanym kupcom i podróżnikom. A ujmując to inaczej mogę zrezygnować całkowicie z fabularnych opisów na rzecz raportów z wyników rzutów kością i krótkim opisem efektów. Możemy tego spróbować w obecnej turze i mówię to całkiem poważnie.
  • Odpowiedz
@profesjonalna_skarpeta: Tury są ściśle powiązane z ruchami armii, nie z działaniami bohaterów. Jihad również wykonywał akcje w turze Krucjaty i jestem mocno zdziwiona, że to pytanie wyszło od Ciebie.

@lacuna: Sorka, że męczę, ale sztab w kryzysie i wpadają sprzeczne informacje, to tylko chce wyjaśnić, żeby mieć jasną sytuacje. Co zrobiliśmy dokładnie podczas tury krucjaty? Wszelkie działania skarpety były podczas naszej tury przecież. Serio nie bierz do siebie,
  • Odpowiedz
@lacuna: dzięki już prawie rozumiem regenerację, ale jeszcze jedno pytanie :) czy wojska regenerujace się MUSZĄ zostać w mieście, czy jak zrobię wymarsz, to wyjadą osłabieni, ale na koniec tury się zregenerują tam gdzie sie zatrzymaja?

I jakby co, to ja wole opisy fabularne zamiast raportów z rzutu kosciami xD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@lacuna: zdecydowanie fabuła. Jak będę miał ochotę robić tabelki w Excelu z rozpiska prawdopodobieństwa poszczególnych opcji, to pójdę do korpo, a nie na wykop xD @SirSherwood: @Stah-Schek: rozumiem że mieliście plan, który przez zdarzenia losowe i nieprzewidziane ruchy krucjaty bierze powoli w łeb. Zawsze myślałem że RPG to gry w których większość zabawy polega na wychodzeniu z nieprzewidzianych sytuacji...
Jak chcecie jasnej mechaniki, ograniczenia zdarzeń losowych
  • Odpowiedz
@lacuna czy oddział pozostawiony w mieście do obrony i rozporządzania dobrami musi być dowodzony przez pułkownika?

Dla nas nie było zdziwieniem że kilkutysieczna armia została zauważona przez okolicznych ludzi, w końcu ślepi nie są. Dodatkowo ciągle trwa handel na statkach i dużo wieści się bardzo szybko roznosi. Jakby co to ja jestem mocno za fabuła (chociaż jako generał czasem mnie ponosi strategicznie, ale się uspokajam e miarę możliwości )
  • Odpowiedz
@SirSherwood: Skarpeta wykonała akcję w 1. turze Krucjaty i 2. turze Jihadu. Bohater Miloszuna również wykonał akcję w trakcie tury Krucjaty.

@Akumulat: Można wysłać karawanę za armią, jeżeli ktoś zostaje w mieście. Karawana musi bezpiecznie dotrzeć do armii na koniec jej tury. Tę część na pewno jasno przedstawiłam na początku.

@Grzechu10g: To jest
  • Odpowiedz
@lacuna: To ostatnie pytanie w tym wątku, prywatne. Da radę zmienić w formularzu moje imię z Alfonsa na Alfreda? Bo inaczej wyjdzie, że mam rozdwojenie jaźni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak robiłem pierwszy wpis, to chyba byłem pijany i imiona popieprzyłem xD
  • Odpowiedz
  • 0
@lacuna Takie pytanie, czy jako zwykły obserwator tego wątku jest możliwość podglądu danej sytuacji na mapie? Tzn. które miasto do kogo należy, które jest aktualnie oblegane, gdzie znajdują się poszczególne armie, itd?
  • Odpowiedz
@grap: Doceniam próbę :)

Mogę spróbować ogólnie: Bejrut i Latakia zostały przejęte przez wojska Krucjaty. Aktualnie trwa oblężenie pod Tyrem, które prowadzi 4. Armia - Zakon Rycerzy Chrystusowych. Wcześniej Krucjata przeprowadziła nieudane oblężenia Byblos i Nazaretu. Pozycje pozostałych armii mogą Ci podać generałowie, jeżeli do nich zagadasz.
  • Odpowiedz
  • 0
@lacuna serio, tylko obserwator :) to może inaczej, czy jest możliwość aby w raportach był link do mapy? Choćby tej szczegółowej co raz się pojawiła (tylko za dużo by trzeba było teraz kopać, aby ją znaleźć). Myślę że uatrakcyjniłoby to raporty :)
  • Odpowiedz