Wpis z mikrobloga

8 tys po zmianie oleju, a zima idzie, zmieniać teraz, czy czekać do 10 tys?

• Zmieniać 22.9% (11)
  • Czekać 77.1% (37)

Oddanych głosów: 48

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Rudszy_132: jestem po remoncie i obchodze się z nim jak z jajkiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) i tak w połowie stycznia wyjdzie zmiana, a jakby silniczek dostał świeżutki olej, to by miał lepsze smarowanie podczas mrozów
  • Odpowiedz
@UnitrA: zmiana oleju zależy od też od auta i tego jak je używasz. Jak masz sportowe albo wyżyłowane to co 5 tyś zmieniaj, jak robisz trasy dziesięć razy dziennie po 3 km to też szybciej zmieniaj, jak zrobiłeś 8 tyś na autostradzie w ciągu 10 wyjazdów to nie zmieniaj.
  • Odpowiedz
to by miał lepsze smarowanie podczas mrozów

@UnitrA: Mogę się mylić i nie mam czasu na sprawdzenie tego teraz w literaturze, ale parametry świeżego oleju będą gorsze od parametrów starego przez jakiś czas.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Karbon315: ja słyszałem że wzrost zawartości wody i osadów w starym oleju pogarszaja jego parametry, jakim cudem świeży ma byc gorszy?
  • Odpowiedz
@UnitrA: Przypomnij się jutro to zajrzę gdzie trzeba i odezwę się. Teraz jedynie pamiętam, że stary olej ma/może mieć lepsze parametry oprócz liczby zasadowej + to co wcześniej napisałem. Ale już w przypadku aut z turbosprężarką stary olej jest zabójczy na turbo. Na razie potraktuj to jako ciekawostkę bez potwierdzenia. Może mnie okłamali ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
jestem po remoncie

@UnitrA: to wymien/

Mogę się mylić i nie mam czasu na sprawdzenie tego teraz w literaturze, ale parametry świeżego oleju będą gorsze od parametrów starego przez jakiś czas.

@Karbon315: Co?
  • Odpowiedz