Wpis z mikrobloga

https://www.facebook.com/podsztanga/photos/a.1558595571043899/2269679469935502/?type=3&theater

"NOWE ZASADY IPF?
Dziękuję, ja wysiadam...

Propozycje zmian regulaminu, które mogę wejść już nawet na następnych ME, czyli 25 litopada.
1. Zaczniemy od perełki - podczas wyciskania zawodnik powinien leżeć "as flat as possible". ZERO mostka - czyli żegnajcie zdrowe barki. Nie wolno będzie też podczas set up'u stawiać stóp na ławce. Powód? "To avoid damage on the surface of the bench".
2. Formuła WILKS już nie będzie więcej używana!
3. SBD zakładane przed komisja - good luck with that.
4. Rekordy w single bench press nie mogą być pobite na zawodach trójbojowych. Kto zabroni bogatemu?
5. Jeśli spalisz 3 podejścia danego boju to nie będziesz miał możliwości dalszego startu - sportowy duch, nie ma co.
6. Nie będzie możliwości... noszenia... szortów? Eeee... co? Nawet gacie za mnie będą wybierać?
7. Sporo perełek typu zbanowane flagi na rozdaniu medali, ale umożliwienie Muzułmanom startowanie w burkach - propozycja od Szwedów :D

Całość do przeglądnięcia tutaj:
https://www.docdroid.net/AyfARXY/2018-rule-change-proposals.pdf

Przeczytajcie, udostępniajce i dajcie znać do myślicie. Może jest za wcześnie, a ja nie wypiłem jeszcze kawy, ale mam wrażenie, że niektóre zmiany są dość dziwne... Zachęcam do dyskusji!

Dzięki Mrówka Trójbojówka za podesłanie!"

#mikrokoksy #mirkokoksy #silownia #fullborsukworkout
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kasahara: To tylko propozycje od krajowych federacji, które będą musiały zostać przegłosowane (a IPF chyba wybiera kraje, które mogą głosować ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Pewnie mało co przejdzie, ale kwalifikowanie się totalem i zmiana Wilksa to dobry kierunek.

A boksy przykładowo są niedozwolone w USAPL.
  • Odpowiedz
Przecież w trójboju wygrywa największy total, a nie wilks, który służy do wyłonienia nagrody Best Lifter

Zaraz ktoś się przyczepi, że nie zawsze... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Kasahara:

1. Zaczniemy od perełki - podczas wyciskania zawodnik powinien leżeć "as flat as possible". ZERO mostka - czyli żegnajcie zdrowe barki. Nie wolno będzie też podczas set up'u stawiać stóp na ławce. Powód? "To avoid damage on the surface of the bench".

Nie jest to "zero" mostka, a uznaniowe. Co jest jeszcze
  • Odpowiedz
Wystarczy założone SBD zrolować lekko na siebie, chodzi tylko o ukazanie, że nie masz wrapów na kolanach.

@shdw: Nie, chodzi o zakładanie zbyt ciasnych sleevesów.

Prawie każda dyscyplina na świecie ma predefiniowane stroje, nie widzę problemu. Bez singletu w dwuboju nie wejdziesz na pomost.

@shdw: Ale tam jest chyba błąd w interpretacji w tym poście na FB, na 14 stronie jest propozycja żeby właśnie można było ubierać bokserki
  • Odpowiedz
@shdw: @urak666: @Kasahara: Eee kogo obchodzi IPF i ich posrane zasady... To jest lipa, federacja z której się wszyscy śmieją, nie wspominając jak bardzo w dupie ma wszystkich zawodników, chociażby jeśli chodzi o asekuracje w najcięższych podejściach, a teraz i tak najlepsi dźwigają w formule RAW with wraps.

Tutaj fajny "pokaz" i to nie z lokalnych zawodów ale MISTRZOSTW ŚWIATA
IntruderXXL - @shdw: @urak666: @Kasahara: Eee kogo obchodzi IPF i ich posrane zasady....
  • Odpowiedz
@Kasahara: Raczej większość nie przejdzie, parę lat temu chyba była propozycja żeby wyeliminować pomoc przy wyciąganiu sztangi przy wyciskaniu leżąc i nie dopuścili tego

5. Jeśli spalisz 3 podejścia danego boju to nie będziesz miał możliwości dalszego startu - sportowy duch, nie ma co.

Dobry przepis, chyba nawet jakieś organizacje tak mają, jeżeli ktoś nie potrafi zrobić jednego boju regulaminowo to co on chce zwojować?
  • Odpowiedz
@urak666: a kto będzie definiował jaki rozmiar sleevsów będę mógł nosić? :D Metoda na reklamówkę pewnie nie przejdzie przy sędziach, ale nasmarowane maścią kolana już pewnie tak. Niepotrzebna komplikacja.
  • Odpowiedz
@shdw: Nikt, przepis mówi, że musisz założyć je sam, bez pomocy innych osób, czy jakichś trików ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jak to jest weryfikowane na międzynarodowych zawodach to nie wiem, ale chyba wyrywkowo.
  • Odpowiedz
dla mnie to jest komiczne ze w 21 wieku latamy w kosmos itd. A na zawodach nie ma maszyn do asekuracji tylko paru ziomkow musi lapac 400kg. W ta strone powinny pojsc te zmiany.

@johnmorra: Dokładnie, to jest tragedia, a przy takich ciężarach drobnostka może zawodnika zniszczyć do końca życia.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kasahara dlatego trojboj nigdy nie będzie popularnym sportem. Wystarczy zerknąć jaki poziom widowiska jest na zawodach np. Arnolda a jaki na zawodach ipfu czy wielu innych federacji, które niczym nie są w stanie zainteresować osoby z zewnątrz, ot jeden podniósł 250 a drugi 252.5 widowisko w c--j xD
  • Odpowiedz