Jaki bootcamp polecacie żeby się nauczyć szybko programować od zera, kompletnego laika i iść gdzieś na juniora?? Wysyłajcie propozycje #programowanie #15k #programista15k #java #css #html #python
@Kosedek: Ogromny boom na bootcampy, ogromna podaż stażystów i juniorów których nikt nie chcę i którzy nic konkretnego nie potrafią, a trzeba im poświęcić czas seniora, który nie może realizować swojego normalnego wymiaru czasu, tylko musi uczyć młodych, którzy często gdy ogarną podstawy to odchodzą lub poddają się w trakcie, bo jest trudno i oni mysleli że to inaczej wygląda. Nie wspominam o roszczeniach finansowych, bo myślą że wydając dużo
@awojtysiak: nadal wiem tyle samo, ile przed Twoją odpowiedzią. Oczywiście, że firmy nie chcą ludzi z papierem bez umiejętności, tak długo jak ktoś się tam faktycznie idzie uczyć podstaw i będzie potem rozwijał to jak najbardziej znajdzie pracę. Wiadomo, jak ktoś myśli, że zapłaci 10 tysięcy za bootcamp i po roku zarobi 5 razy tyle, to nie ma się co łudzić.
@Kosedek: Ciężko mi podać statystyki, przecież nie liczę tego. Mój brat próbuje się wbić od dłuższego czasu ale słabo mu idzie, mimo że jest po stażu i ma sporo doświadczenia jako freelancer. Dziewczyny z HR żalą się że nie ma ludzi na stanowiska które są rzeczywiście potrzebne, a jest spam junio-stażystów dla których nic nie mają.
Wcześniej było rzeczywiście fajnie, ale Janusze zwietrzyli biznes i nie ma roboty dla młodych
@awojtysiak: No patrz, a ja mam paru znajomych, którzy bez problemu znaleźli pracę jako junior. Jeszcze kilka miesięcy temu. Nie ma co zniechęcać dziewczyny argumentami bez pokrycia.
@Kosedek: Bez urazy, ale mówisz jak wszyscy moi znajomy którzy szkolą na bootcampach :) Ja dobrze wiem że oni zrobią "Software Engineer" nawet z analfabety
@awojtysiak: nic takiego nie powiedziałem, wręcz przeciwnie - osoby jak sam mówiłeś dobre z matematyki i angielskiego, spędzające dużo czasu przy komputerze i chętne do pracy znajdą ją, bez różnicy, czy będą się uczyć same, czy dużo wyciągną z takiego bootcampu. A młode pokolenie Januszy, które usłyszało kiedyś o #programista15k i bootcampach zazwyczaj do takich osób nie należy i to wśród takich można zauważyć tą ogromną podaż.
@Kosedek: Przecież nie zmieniam niczego, tylko dodaje trochę treści. Generalnie już wiele osób dziękowało mi za to że nie wydali głupio dużej ilości pieniędzy ( o pożyczkach nie wspominam ) i będę konsekwentnie starał się pomóc by nie wyrzucili głupio dużej kasy, którą ciężko zarobili, bo jacyś ludzie zakłamali im rzeczywistość i obiecali 15k.
@awojtysiak: jest też pewna grupka osób, którym taki bootcamp znacząco przybliży marzenia o zostaniu programistą. Albo zmianę trybu pracy, z fizycznej na umysłową. Ja z kolei staram się być osobą, która nigdy nikogo do niczego nie zniechęca, a znam troszkę środowisko i wiem, że się da.
@AddictedToLoli: tak jak pisał @szwe pierwsza sprawa to cena - jak ma być dobrze, to musi być drogo. Druga sprawa to czas - im mniej czasu i nauki tym lepiej.
@AddictedToLoli: praktycznie jakikolwiek większy bootcamp to gwarancja pracy, pracodawcy najchętniej po nich zatrudniają. Ja wydałem prawie 40k na pół roczny kurs i dostałem pierwszą pracę za 5k netto.
Bez urazy, ale mówisz jak wszyscy moi znajomy którzy szkolą na bootcampach :) Ja dobrze wiem że oni zrobią "Software Engineer" nawet z analfabety
@awojtysiak: Jak na początku się zgadzałem z tym co piszesz to teraz gadasz bzdury. Branża IT w Polsce bez nowych osób daleko nie zajedzie. Po prostu teraz trudniej znaleźć dobrze rokującego juniora w zalewie ludzi po szkołach programowania. Nie jestem ze szkoły programowania a rekrutuje i
@AddictedToLoli weź siądź do pracuj.pl zobacz jakie są wymagania na stanowisko juniorskie i kup trzy książki. Jak masz motywację to ogarniesz wszystko samemu, jak nie to szkoła programowania ci tylko przeszkodzi. Po wszystkim jakis poważniejszy certyfikat np. coś podstawowego od Microsoftu.
@AddictedToLoli po tych bootcampach wszyscy mają jednakowe portfolio i CV. Lepiej się uczyć w domu. Oszczędzasz kasę i więcej się nauczysz (nie ma że czegoś nie zrozumiesz i pójdziesz z materiałem dalej). Poza tym, pokazując własne portfolio pokazuje się pracodawcy że się tym pasjonuje, a po samym bootcampie wygląda się jak taki ktoś kto by chciał zarabiać 15k, więc poszedł do miłych ludzi, którzy mu oczywiście pokażą jak to zrobić.
Wcześniej było rzeczywiście fajnie, ale Janusze zwietrzyli biznes i nie ma roboty dla młodych
Komentarz usunięty przez moderatora
@zly_dzien: hashtag cenne rady na mirko xD
@awojtysiak: Jak na początku się zgadzałem z tym co piszesz to teraz gadasz bzdury. Branża IT w Polsce bez nowych osób daleko nie zajedzie. Po prostu teraz trudniej znaleźć dobrze rokującego juniora w zalewie ludzi po szkołach programowania. Nie jestem ze szkoły programowania a rekrutuje i
@awojtysiak: Chyba tylko jakiś desperat, dla którego praca to całe życie, byłby na to gotowy.
https://www.reddit.com/r/programming/comments/99box5/teach_yourself_programming_in_ten_years/