@Ataxia 2 kwestia - jesli chodzi o nasza katolicka wiare lub jej brak (ateizm) - tutaj pozwole sobie otagowac #katolicyzm; #ateizm Nie chce zadnej ze stron na sile przekonywac do zadnych z pogladow ani udowadniac ktora ze strona bardziej ma racje w upieraniu sie czy Bog istnieje lub nie, ale napisze jak ja to widze i czuje, a noz moze ktos skorzysta. Otoz wg mnie jednak
@artpop: Tu bardziej chodzi o kontekst. Nie chcę dziecka separować od reszty i robić z niego na siłę "innego". Niech tam pójdzie, "zeżre wafel". Usilne zmiany mogą robić krzywdę i poróżniać z rówieśnikami co nie jest konieczne i nie wpływa zbyt dobrze na rozwój. Nie chcę stworzyć z dziecka przedłużenia swoich poglądów, ani nie chcę żeby było odtrącane przez grupę, bo nie uczestniczy w teatrzyku. Po prostu wydarzenie bez znaczenia
Idziesz do kościoła, nawet dla podziwiania architektury wewnątrz
@RelaniU: Boże i kto tu jest s---------y xD. Wybacz, ale ja jestem zajętym człowiekiem i generalnie mam co robić. Jak chce popodziwiać architekturę wewnątrz to wchodzę sobie do zabytkowej katedry z XVII wieku i po 5 minutach z niej wychodzę, a nie lecę na uroczystości sprzeczne z moimi przekonaniami do kościółka pobudowanego 10 lat temu.
@AntiAdzik widzisz, wolę najgorsza prawdę niż najpiękniejsze kłamstwo.
Druga sprawa. Za dużo bym tracił czasu w katolickie p-----------o. Czasu który przeznaczam na proste " nie muszę". Fajnie jest żyć jak nic nie musisz. Jak chcesz. Spróbuj ( ͡°͜ʖ͡°)
@RelaniU: Ogarnij najpierw, że ja nie jestem OPem, więc nie nakręciłem żadnej afery. Niespecjalnie mnie jednak dziwi, że nie umiesz prześledzić tego wątku ze zrozumieniem, bo przyszedłeś tu głównie się rzucać i pouczać. W pełni popieram to co OP zrobił. Wiesz dlaczego? Bo on w przeciwieństwie do ciebie nie jest hipokrytą, który dla spokoju swojego wypaczonego sumienia pragnie przymusić ludzi do uczestnictwa w rytuałach religijnych sprzecznych z ich przekonaniami. Z
@Justycjariusz: W dyskusji najważniejsze jest odnoszenie się do argumentów oponenta, tak na przyszłość. Co do reszty nie mam zamiaru tłumaczyć ci tego w co sam wierze lub nie, szczególnie że nazywasz to w bardzo wyolbrzymiony sposób, prawdopodobnie spowodowany fanatyzmem.
@RelaniU: Jakie argumenty zastosowałeś? Cały twój koncept sprowadza się do "zamknij mordę i idź do kościoła bo wprowadzasz zamęt". To nie jest argument, to jest zamordyzm i w pełni się do tego odniosłem. Oczywiście nie umiesz odpowiedzieć więc próbujesz skierować dyskurs na tory czy ja odpowiedziałem tobie na temat czy też nie. Klasyczna demagogia. Zabawny jest też człowiek, który chce zmuszać innych do stania w kościele i jednocześnie tych innych
@oiio: Więc wolisz być hipokrytą i konformistą? Trochę przykre. Moim zdaniem OP zrobił bardzo dobrze, bo lepiej od razu uświadomić rodzinę i mieć sprawę jasną, a nie np. poźniej jak będzie chciał z różową brać ślub i się okaże, że oni chcą cywilny, a tu rodzinka już na mszy na zapowiedź dała. Że nawet nie wspomnę o fakcie, że do kościoła to się chodzi pomodlić, nawiązać kontakt z Bogiem itd.
@Justycjariusz: Porównałem to pójście do kościoła jako o zjawisku, czynności, nie odniosłem się do tej konkretnej sytuacji. A wszedłbym do tego kościoła chociażby z powodu podziwiania architektury, powodów może być kilka, na pewno bym jakiś znalazł. Jeżeli Ty w każdej możliwej sytuacji która godzi w twoje przekonania przebierasz nogami i nie zgadzasz się z tym co chciała by zrobić grupa, robiąc problem to nie chciałbym mieć cię w swoim gronie.
Komentarz usunięty przez moderatora
2 kwestia - jesli chodzi o nasza katolicka wiare lub jej brak (ateizm) - tutaj pozwole sobie otagowac #katolicyzm; #ateizm
Nie chce zadnej ze stron na sile przekonywac do zadnych z pogladow ani udowadniac ktora ze strona bardziej ma racje w upieraniu sie czy Bog istnieje lub nie, ale napisze jak ja to widze i czuje, a noz moze ktos skorzysta.
Otoz wg mnie jednak
@RelaniU: Boże i kto tu jest s---------y xD. Wybacz, ale ja jestem zajętym człowiekiem i generalnie mam co robić. Jak chce popodziwiać architekturę wewnątrz to wchodzę sobie do zabytkowej katedry z XVII wieku i po 5 minutach z niej wychodzę, a nie lecę na uroczystości sprzeczne z moimi przekonaniami do kościółka pobudowanego 10 lat temu.
Koncept pójścia do kościoła "bo wszyscy idą
Druga sprawa. Za dużo bym tracił czasu w katolickie p-----------o. Czasu który przeznaczam na proste " nie muszę". Fajnie jest żyć jak nic nie musisz. Jak chcesz. Spróbuj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@oiio: podstaw zamiast polowania mszę u opa, i zrozumiesz