Hej Mirki spod #linux #siecikomputerowe #security #programista15k . Zaczyna lekturę książki z obrazka poniżej i uznałem, żechciałbym sobie stworzyć wygodny poligon doświadczalny czy raczej piaskownicę do zabawy. Zastanawiam się jak to ugryźć. Zacznijmy od tego, że jestem zatwardziałym użytkownikiem Windowsa. Doświadczenie z Linuxem jakieś mam bo coś tam na studiach na laborkach z #siecikomputerowe musiałem robić, kojarzę z grubsza może ze 30 najprostszych komend (tak, żeby coś wyszukać, przenieść, zrobić backup czy sprawdzić coś z konfiguracji sieciowej) ale nigdy nie pracowałem na Linuxie 'na co dzień'. Dziś zainstalowałem sobie Debiana na wirtualce ale kusi mnie, żeby kupić sobie jakiś niedrogi mini PC. Myślę o sprzęcie tego typu: Intel BOXNUC6CAYH lub Gigabyte Brix . Taki zakup ma sens?
Do czego będę tego używał: -do poznawania architektury typowych dystrybucji systemów GNU/Linux -do nauki konfiguracji sieciowej -do konfigurowania różnych usług sieciowych (VPN, SFTP, SSH i innych o których jeszcze nie mam pojęcia) -środowisko deweloperskie witryn internetowych (PHP, (jakiś)SQL, Apach, GIT i/lub SVN) - do nauki Phyton -i wuj wie co jeszcze Czego oczekuje: -żeby nie muliło gdy podłącze monitor lub połączę się przez RDP -żeby zajmowało niewiele miejsca w pokoju i dało się to łatwo wrzucić do plecaka
@drakkar: kup sobie serwerek vps w arubie za 4zł ( ͡°͜ʖ͡°) ewentualnie jakiś mini komputerek z aliexpress za 10$ dzisiaj również dostałem tą książkę, właśnie zabieram się za procesy XD
@drakkar: Nie wiem co powiedzą koledzy, ale - Znaczną część tego możesz ogarnąć na Virtualce + headless + mobaxterm jeżeli potrzebujesz okienek - Windows ma teraz wewnętrzną instalkę Ubuntu, bardzo sprawnie działa - Możesz postawić linuxa obok Windowsa na oddzielnej partycji - skoro chcesz robić tyle rzeczy, to możesz z niego korzystać jako głównego systemu i przełączać się na Win gdy potrzebujesz zagrać :) (ewentualnie uruchamiać z płyty/usb itp) -
@drakkar: NUCe są spoko, od lat tego używam. Nie wiem do czego miałby ci się rdp przydać - wszystko się z cli robi. That said, do zabaw sieciowych i tak są lepsze wirtualki.
@drakkar: Niech się uczy. Konsola na Linuksie źle wygląda, ale masz ułatwiacze, np. midnight commander. Poza tym jeśli by chciał w to iść zawodowo to tylko konsola ( ͡°͜ʖ͡°) Przy okazji może uczyć się programować
@fervi: jak to pierwszy raz zobaczyłem to aż mi się łezka w oku zakręciła. Pamiętam jak miałem 9 lat i pierwsze co wpisywałem po włączeniu komputera to nc (Enter)
Poza tym jeśli by chciał w to iść zawodowo to tylko konsola ( ͡°͜ʖ͡°)
@drakkar: laptop z alledrogo za 200 zł i jedziesz z tematem, na virtualce są cyrki z połączeniem sieciowym, często z emulacją coś się knoci. Malinka się nie opyla, a na starym trupie z allegro możesz eksperymentować i zmieniać obrazy co chwilę.
@drakkar kupowanie takiego sprzętu pod naukę linuxow sensu nie ma. Najlepiej bawić się w środowisku wirtualnym, stawiasz kilka maszyn, konfigurujesz między nimi usługi, jak się coś wypieprzy to przywracasz snapahota, możliwości masa. Łącznie z tym, że tworzysz sobie różne podsieci, możesz zwirtualizowac jakiś router albo coś i mieć całkiem poważnego laba.
@drakkar: @TMBRK: polecacie tę książkę? jaki poziom wiedzy trzeba mieć na wstępie? i pytanko może gupie, ale czy książka dotyczy jakiegoś konkretnego distro?
@drakkar: ja i tak polecam mini komputer, raspberry pi lub Orange Pi. Starczy do wszystkiego co potrzebujesz. Na serwerze vps nie wgrasz każdej dystrybucji (przynajmniej w łatwy sposób), tylko te dostępne przez instalator na stronie, czyli zazwyczaj Debian, Ubuntu, CentOS.
Dziś zainstalowałem sobie Debiana na wirtualce ale kusi mnie, żeby kupić sobie jakiś niedrogi mini PC. Myślę o sprzęcie tego typu: Intel BOXNUC6CAYH lub Gigabyte Brix . Taki zakup ma sens?
Do czego będę tego używał:
-do poznawania architektury typowych dystrybucji systemów GNU/Linux
-do nauki konfiguracji sieciowej
-do konfigurowania różnych usług sieciowych (VPN, SFTP, SSH i innych o których jeszcze nie mam pojęcia)
-środowisko deweloperskie witryn internetowych (PHP, (jakiś)SQL, Apach, GIT i/lub SVN)
- do nauki Phyton
-i wuj wie co jeszcze
Czego oczekuje:
-żeby nie muliło gdy podłącze monitor lub połączę się przez RDP
-żeby zajmowało niewiele miejsca w pokoju i dało się to łatwo wrzucić do plecaka
źródło: comment_GE4heq0Gn0Gok4o3yUu63I2zm1NpMUnn.jpg
Pobierzewentualnie jakiś mini komputerek z aliexpress za 10$
dzisiaj również dostałem tą książkę, właśnie zabieram się za procesy XD
@TMBRK: a to nie jest tak, że na te małe gówienka są inne dystrybucje systemu, takie udziwnione?
- Znaczną część tego możesz ogarnąć na Virtualce + headless + mobaxterm jeżeli potrzebujesz okienek
- Windows ma teraz wewnętrzną instalkę Ubuntu, bardzo sprawnie działa
- Możesz postawić linuxa obok Windowsa na oddzielnej partycji - skoro chcesz robić tyle rzeczy, to możesz z niego korzystać jako głównego systemu i przełączać się na Win gdy potrzebujesz zagrać :) (ewentualnie uruchamiać z płyty/usb itp)
-
@maque: Z całą pewnością od tego zacznę
@parhelia: mam jeszcze do przyuczenia małoletniego z rodziny. Nie chciałbym go straszyć od początku samym terminalem ;)
Komentarz usunięty przez autora
@fervi: jak to pierwszy raz zobaczyłem to aż mi się łezka w oku zakręciła. Pamiętam jak miałem 9 lat i pierwsze co wpisywałem po włączeniu komputera to
nc(Enter)Komentarz usunięty przez autora
laptop z alledrogo za 200 zł i jedziesz z tematem, na virtualce są cyrki z połączeniem sieciowym, często z emulacją coś się knoci. Malinka się nie opyla, a na starym trupie z allegro możesz eksperymentować i zmieniać obrazy co chwilę.