Wpis z mikrobloga

Hej Mirki spod #linux #siecikomputerowe #security #programista15k . Zaczyna lekturę książki z obrazka poniżej i uznałem, żechciałbym sobie stworzyć wygodny poligon doświadczalny czy raczej piaskownicę do zabawy. Zastanawiam się jak to ugryźć. Zacznijmy od tego, że jestem zatwardziałym użytkownikiem Windowsa. Doświadczenie z Linuxem jakieś mam bo coś tam na studiach na laborkach z #siecikomputerowe musiałem robić, kojarzę z grubsza może ze 30 najprostszych komend (tak, żeby coś wyszukać, przenieść, zrobić backup czy sprawdzić coś z konfiguracji sieciowej) ale nigdy nie pracowałem na Linuxie 'na co dzień'.
Dziś zainstalowałem sobie Debiana na wirtualce ale kusi mnie, żeby kupić sobie jakiś niedrogi mini PC. Myślę o sprzęcie tego typu: Intel BOXNUC6CAYH lub Gigabyte Brix . Taki zakup ma sens?

Do czego będę tego używał:
-do poznawania architektury typowych dystrybucji systemów GNU/Linux
-do nauki konfiguracji sieciowej
-do konfigurowania różnych usług sieciowych (VPN, SFTP, SSH i innych o których jeszcze nie mam pojęcia)
-środowisko deweloperskie witryn internetowych (PHP, (jakiś)SQL, Apach, GIT i/lub SVN)
- do nauki Phyton
-i wuj wie co jeszcze
Czego oczekuje:
-żeby nie muliło gdy podłącze monitor lub połączę się przez RDP
-żeby zajmowało niewiele miejsca w pokoju i dało się to łatwo wrzucić do plecaka
d.....r - Hej Mirki spod #linux #siecikomputerowe #security #programista15k . Zaczyna...

źródło: comment_GE4heq0Gn0Gok4o3yUu63I2zm1NpMUnn.jpg

Pobierz
  • 28
@drakkar: Nie wiem co powiedzą koledzy, ale
- Znaczną część tego możesz ogarnąć na Virtualce + headless + mobaxterm jeżeli potrzebujesz okienek
- Windows ma teraz wewnętrzną instalkę Ubuntu, bardzo sprawnie działa
- Możesz postawić linuxa obok Windowsa na oddzielnej partycji - skoro chcesz robić tyle rzeczy, to możesz z niego korzystać jako głównego systemu i przełączać się na Win gdy potrzebujesz zagrać :) (ewentualnie uruchamiać z płyty/usb itp)
- Możesz
Znaczną część tego możesz ogarnąć na Virtualce + headless

@maque: Z całą pewnością od tego zacznę

mobaxterm

zgooglam

- Windows ma teraz wewnętrzną instalkę Ubuntu, bardzo sprawnie działa

- Możesz postawić linuxa obok Windowsa na oddzielnej partycji - skoro chcesz robić tyle rzeczy, to możesz z niego korzystać jako głównego systemu i przełączać się na Win gdy potrzebujesz zagrać :)

Puki jestem na etapie początkowej nauki to nie wchodzi w grę
@drakkar: Niech się uczy. Konsola na Linuksie źle wygląda, ale masz ułatwiacze, np. midnight commander. Poza tym jeśli by chciał w to iść zawodowo to tylko konsola ( ͡° ͜ʖ ͡°) Przy okazji może uczyć się programować
midnight commander

@fervi: jak to pierwszy raz zobaczyłem to aż mi się łezka w oku zakręciła. Pamiętam jak miałem 9 lat i pierwsze co wpisywałem po włączeniu komputera to
nc (Enter)

Poza tym jeśli by chciał w to iść zawodowo to tylko konsola ( ͡° ͜ʖ ͡°) Przy okazji może uczyć się programować

Do ścieżki zawodowej to jeszcze daleko bo dopiero co skończył gimnazjum, a zaczęliśmy właśnie
@drakkar kupowanie takiego sprzętu pod naukę linuxow sensu nie ma. Najlepiej bawić się w środowisku wirtualnym, stawiasz kilka maszyn, konfigurujesz między nimi usługi, jak się coś wypieprzy to przywracasz snapahota, możliwości masa. Łącznie z tym, że tworzysz sobie różne podsieci, możesz zwirtualizowac jakiś router albo coś i mieć całkiem poważnego laba.
@drakkar: ja i tak polecam mini komputer, raspberry pi lub Orange Pi. Starczy do wszystkiego co potrzebujesz. Na serwerze vps nie wgrasz każdej dystrybucji (przynajmniej w łatwy sposób), tylko te dostępne przez instalator na stronie, czyli zazwyczaj Debian, Ubuntu, CentOS.