Aktywne Wpisy
magdalena-gaska +13
Biały i czarny kolor skóry dają po prostu ładny kontrast i fajny efekt estetyczny, niekoniecznie jest to promowanie jakiś mieszanych związków przez duże złamane nosy jeśli chodzi o zdjecia/reklamy
#niepopularnaopinia
#niepopularnaopinia
ziuta052 +5
Dziś zainstalowałem sobie Debiana na wirtualce ale kusi mnie, żeby kupić sobie jakiś niedrogi mini PC. Myślę o sprzęcie tego typu: Intel BOXNUC6CAYH lub Gigabyte Brix . Taki zakup ma sens?
Do czego będę tego używał:
-do poznawania architektury typowych dystrybucji systemów GNU/Linux
-do nauki konfiguracji sieciowej
-do konfigurowania różnych usług sieciowych (VPN, SFTP, SSH i innych o których jeszcze nie mam pojęcia)
-środowisko deweloperskie witryn internetowych (PHP, (jakiś)SQL, Apach, GIT i/lub SVN)
- do nauki Phyton
-i wuj wie co jeszcze
Czego oczekuje:
-żeby nie muliło gdy podłącze monitor lub połączę się przez RDP
-żeby zajmowało niewiele miejsca w pokoju i dało się to łatwo wrzucić do plecaka
ewentualnie jakiś mini komputerek z aliexpress za 10$
dzisiaj również dostałem tą książkę, właśnie zabieram się za procesy XD
@TMBRK: a to nie jest tak, że na te małe gówienka są inne dystrybucje systemu, takie udziwnione?
- Znaczną część tego możesz ogarnąć na Virtualce + headless + mobaxterm jeżeli potrzebujesz okienek
- Windows ma teraz wewnętrzną instalkę Ubuntu, bardzo sprawnie działa
- Możesz postawić linuxa obok Windowsa na oddzielnej partycji - skoro chcesz robić tyle rzeczy, to możesz z niego korzystać jako głównego systemu i przełączać się na Win gdy potrzebujesz zagrać :) (ewentualnie uruchamiać z płyty/usb itp)
- Możesz
@maque: Z całą pewnością od tego zacznę
zgooglam
Puki jestem na etapie początkowej nauki to nie wchodzi w grę
@parhelia: mam jeszcze do przyuczenia małoletniego z rodziny. Nie chciałbym go straszyć od początku samym terminalem ;)
Komentarz usunięty przez autora
@fervi: jak to pierwszy raz zobaczyłem to aż mi się łezka w oku zakręciła. Pamiętam jak miałem 9 lat i pierwsze co wpisywałem po włączeniu komputera to
nc
(Enter)Do ścieżki zawodowej to jeszcze daleko bo dopiero co skończył gimnazjum, a zaczęliśmy właśnie
Komentarz usunięty przez autora
laptop z alledrogo za 200 zł i jedziesz z tematem, na virtualce są cyrki z połączeniem sieciowym, często z emulacją coś się knoci. Malinka się nie opyla, a na starym trupie z allegro możesz eksperymentować i zmieniać obrazy co chwilę.