Wpis z mikrobloga

Dzień dobry!

Interesuje mnie sytuacja na rynku SolidWorks. Jak kształtują się zarobki, co jest atutem na rynku pracy?
Jestem początkującym projektantem SW(uczący się), robię tutoriale z YT i staram się rozwijać w tej dziedzinie.
Dodatkowe dobrze opanowałem inne programy takie jak AutoCad i inne programy Autodesku. Killa innych programów do modelowania również, ale to już stricte w mojej branży(inżynieria lądowa).

Widzę także dużo ofert na pograniczu IT/Modelowanie. Znajomość HTML czy Java.
Nie jestem programistą i z kodowania znam tylko podstawowe nazwy.

Poproszę o podpowiedzi jak i gdzie zaczynać, żeby się rozwijać i dobrze żyć:)

#solidworks #autocad #3d #cad #praca #nauka #studia #mechanika #zarobki #konstruktor #catia

Pozdrawiam
  • 6
  • Odpowiedz
@tesour: Jeśli chcesz być konstruktorem, to umiejętność modelowania to tylko promil. Ogarnij technologię, wyttzymałość. Bo to jest istota tej roboty.
Zarobki moim zdaniem nieproporcjonalne do wymagań.
Gdzie widzisz te oferty z pogranicza IT/Modelowanie? Bo mi się podoba właśnie modelowanie, cała reszta już mniej.
  • Odpowiedz
@George_Stark:

Oferta DPS IT/Solid:
https://www.pracuj.pl/praca/inzynier-oprogramowania-pdm-solidworks-poznan,oferta,6140278

Za 2-3 lata planuję podejść do egzaminu na pełne uprawnienia budowlane więc coś ogarniam.:)
Interesuje mnie czy jest miejsce na rynku dla projektantów w Solidzie. I jak wyglądają zarobki w projektowaniu w programach. (nie suchy Excel)

Ogólnie chciałbym mocno iść w Software, żeby któregoś dnia stać się bestią MES.
  • Odpowiedz
@tesour: jesteś początkującym projektantem czego? Między modelowaniem, a byciem projektantem czegokolwiek jest istotna różnica. Możesz umieć coś zamodelować, ale zupełnie nie umieć zaprojektować ( ͡° ͜ʖ ͡°)

I jeszcze jedno pytanie - po co chcesz idąc w mechanikę jeśli masz mieć uprawnienia budowlane? :)
  • Odpowiedz
@niewieszocb:
To u mnie raczej jest odwrotny problem, umiem zaprojektować, ale jeszcze nie wszystko potrafię wymodelować.
Mechanika i budownictwo jak dla mnie to kierunki pokrewne, jedno nie wyklucza drugiego.
Wspólny rdzeń - Wytrzymałość Materiałów.

Odkrywam możliwości SolidWorks i zdecydowanie nie ograniczają się one do samej Mechaniki.
A nawet jeśli robota miałaby być ciekawsza to mogę iść w mechanikę.( ͡° ͜ʖ ͡°)

Interesują mnie trendy, czy warto. Mówię,
  • Odpowiedz
@tesour: po wypowiedziach wnioskuję że albo jeszcze studiujesz, albo jesteś krótko po studiach. Sugeruję trochę posypać głowę popiołem bo projektowanie to ciężki kawał chleba. Wszystkie normy, przepisy wymagania i nawet głupie dobre praktyki inżynierskie przychodzą z czasem, i co może Cię zaskoczyć, każda branża ma swoje takie myki, np możesz być konstruktorem od kadłubów statków, ale jak pójdziesz w automotive to spotkasz zupełnie inne problemy.
Samo budownictwo różni się zajebiście od
  • Odpowiedz