Wpis z mikrobloga

• 679
- 400zl netto podwyżki
- rabaty na paliwo w #orlen i ubezpieczenia w #pzu
- zarobki średnio po podwyżce 7200zl
Od dziś górnicy z PGG otrzymali powyższe i inne benefity.
Czy następnym krokiem będą specjalne sklepy dla górników z lepszymi produktami o wiele taniej?
Może specjalne szpitale dla górników bez kolejki?
Kolejne finansowanie nierentownych kopalni po 10 tysięcy plus dla gornika.
Jednak komuna taka zła nie była?

Ciekawe jak na to zareagują ceny wegla.

#gornictwo #gospodarka #energetyka #socjalizm #wegiel #ogrzejciemnie

Wykopuj jeśli uważasz, że to lekkie przegięcie i faforyzowanie grup spolecznych.

https://www.wykop.pl/link/4280813
  • 74
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@desygnat: Poszukam konkretów czy do sprzedaży faktycznie doszło, bo szczerze mówiąc nie pamięta, ale ostro grzmieli nad tą decyzją włodarze. Znajdę źródło to dodam.
  • Odpowiedz
@desygnat: Już wiem czemu nic nie mogę znaleźć na ten temat xDD

Informacje dotyczące zakupów węgla kamiennego przez Agencję Rezerw Materiałowych (ARM) zgodnie z przepisami muszą pozostać niejawne – wynika z informacji Agencji. Nieoficjalnie PAP potwierdziła w największych śląskich spółkach węglowych, że zbyły one część zapasów węgla na rzecz ARM.

https://www.pb.pl/zakupy-wegla-przez-agencje-rezerw-materialowych-pozostana-tajne-819451
  • Odpowiedz
@shalisek: co mnie obchodzi górnik na ścianie i sprzątaczka w waszych kiblach tak naprawdę? dajecie sie dymac związkom, fakty sa takie że zjadacie miliardy złotych które gdzieś znikają, a za węgiel płacę powyżej 1000 za tonę i jeszczę w podatkach muszę utrzymywac cały wasz b----l strajki i jakieś darmowe paliwo dla wybranych. Co do sprzedaży węgla ok idzie i macie rację.
  • Odpowiedz
@Obserwator_z_ramienia_ONZ to zmień dostawcę, tona węgla 600 złotych, a kopalnie przynoszą zyski i są rentowne. Dodatkowo jak każdy polak dopłacasz do węgla, tak samo jak do energii wiatrowej czy innego źródła, gdyż energia konwekcjonalna pokrywa 90% naszego zapotrzebowania i jest ona niezbędna
  • Odpowiedz
@shalisek: to skoncz p-------ć jak nie masz argumentów poza tym, że mam się pogodzić że mamy utrzymywać niezreformowalne kopalnie. Jest dobrze bo jest koniunktura na świecie, niedawno była zapaść i kopalnie miały iśc do likwidacji. A swoją drogą z rok temu czytałem że rząd planował wykup węgla z hałd żeby uspokoić górników, czy to nie dlatego wam ubywa węgla?
  • Odpowiedz