Aktywne Wpisy

Francesco123 +129
Koorwa, rzuciłem luźną robotę w korporacji bo były 3 zmiany, zero stresu kon zwalony itd każdy wie o co chodzi, naczytałem sie k---a głupot że tak nie wolnoo, trzeba być ambitnym, nie można cale zycie siedziec w jednej firmie... i co? K---a poszedlem do prywaciorza bo jedna zmiana xD i jak myślicie jak jest? Jest k---a p--------e, c-----a umowa na zasadzie zarobisz jak bedzie premia uznaniowa a na papierku minimalna, kamer od

smutny_czlowiek +322
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

#uk
Dzis historia z korpo w 3 osobie. Bohaterem moj znajomy, programista15k.
Znajomy w korpo siedzi juz kilka lat. Bylo kilka podwyzek, zarabia calkiem niezle, ale przecietnie jak na stanowisko, powiedzmy 14k. Poszedl po podwyzke, jakies 20% powiedzmy do 17k (rynkowa kwota za te umiejetnosci, uzasadniona) . HR ze nie, ze jak to, ze to duzo, NIGDY! Znajomy i tak mial w zapasie kilkadziesiat dni wolnego za overtimy wiec rzucil wypowiedzenie, miesiac platnego wolnego. HR nie zaproponowal kontroferty. Minely 3 tygodnie biwakowania, znajomy dostal ciekawa oferte pracy, skillset dokladnie taki jaki on ma, idealny do roli, widelki powiedzmy 18-22k, ale firma oczywisice nie podana bo rekruter nie moze. Przeszedl pierwszy etap rekrutacji i w koncu mogl sie dowiedziec co to za firma. Jest umowiony na poniedzialek na techniczna rozmowe... na swoje poprzednie stanowisko. (╯°□°)╯︵ ┻━┻
Global Logic, Okado, HSBC, HID/AssaAbloy, Deplhi kontraktorom. Aczkolwiek ja mam wiedze glownie z embedded (choc wysokopoziomowe to zwykle jest wyzej placone).
Wiekszosc placi seniorom podobne kwoty.
Ewentualnie jeszcze - mowa o netto, czy brutto?
Komentarz usunięty przez autora
Swoja droga ja tez wchodze do branzy za jakis czas, ale jak w ciagu kilku lat uda mi sie dojsc do 4k netto to bede zadowolony :)
Dzieki za odpowiedzi
@imateapot: Kurde już myślałem, żeś jakiś mój znajomy :) Właśnie miałem taką robotę tylko bez pośredników i stawka minimalna jak na USA - 9k.
Moze byc netto na fakturze. Niestety jak sie gada o kasie to zawsze powinno sie mowic netto/brutto i jaki rodzaj umowy.
Komentarz usunięty przez autora
Aczkolwiek mowa o seniorach, jak juz wspominalam. Koledzy, o ktorych pisalam sa ok 4-6 lat po studiach, okolice trzydziestki.
Powodzenia! :)
Przecież to humaniści
Chodzi o to że HRy dostają premie za zatrudnianie nowych, nikt nie dostaje premii za utrzymanie pracownika. Łatwiej wykazać "sukces" że się znalazło, zatrudniło, niż że się zatrzymało dając podwyżke. A na odchodzenie pracowników można powiedziec "coż taki rynek". Głupota to to, że jeden dział, te same osoby, zajmuja sie zatrudnianiem nowych i dbaniem o już zatrudnionych.
Więc globalnie,
@palcem_robiony: w korpo to się nazywa 2 budżety, a w polskich małych firemkach zwykłe januszowanie. Kumpel robił w firmie 7 lat (zasiedział się, bo kierownik kumpel kiedyś go ściągnął tam). Po skończeniu studiów miał dostać podwyżkę, po to poszedł na studia m.in. Nie dostał. Rok-dwa później idzie znów po podwyżkę - nie