Wpis z mikrobloga

Pytanie do katolików:
co was przekonuje do tego, że właśnie wasza wiara jest prawdziwa?
wierzący często podają np. argument kosmologiczny
ale nawet jeśli uznamy, że faktycznie Bóg był przyczyną wszystkiego to dlaczego miałby to być właśnie ten w którego wierzą katolicy?

no offence, po prostu nurtuje mnie to pytanie
#wiara #katolicyzm #kosciol #ateizm #chrzescijanstwo
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Najlepiej sprawdzić czy dana religia to o czym głosi jest zgodne z nauką bo jeżeli cieszy się poparciem Boga to musi mieć prawdziwe informacje skoro Bóg wie wszystko.
  • Odpowiedz
A ilu katolików pała entuzjazmem do poznania innych religii w takim samym stopniu co jego własna.

@jan_zwyklak: zapewne niewielu, podobnie jak ludzie generalnie mało wiedzą i interesują się tym co dzieje się poza ich sferą i stąd potem januszowe wpisy na tematy wszelakie. Np. takie jak Twój, poniższy:

Z resztą po co skoro inne religie to szatan stworzył aby testować ich wiarę.
  • Odpowiedz
@niedoszly_andrzej: Szukałem polskich źródeł i nie mogłem ich znaleźć. Pewnie przez tę moją nieudolność w googlowaniu, prośbę o wyprowadzenie z błędu, zbyt małe interesowanie się religią i brak biegłej znajomości języka angielskiego w mowie i piśmie oberwało mi się od "Janusza". Obiecuję poprawę. Od teraz będę znacznie bardziej udzielał się w tych tematach :P
  • Odpowiedz
@jan_zwyklak: po polsku też jest, wystarczy wpisać w google "kościół katolicki o innych religiach" albo "i inne religie".

Co do januszostwa i udzielania się, to spokojnie, ja naprawdę nie oczekuje wiele po wykopowych dyskusjach, gdzie polowa to trolle a 45% nosiciele prawdy objawionej bo zobaczyli kilka filmików na YouTube (względnie przeczytali pół książki na dany temat).

Taki już urok internetu. Januszem jesteś Ty, Januszem jestem ja (ale umiem użyć googla)
  • Odpowiedz
@jack-lumberjack: No nieźle, bo był bardzo aktywny i dużo podróżował. Poza tym był wykształcony i koine to był jego ojczysty język. Apostołom mogło iść trochę słabiej. Hehe, wyobraziłem sobie taką sytuację. Przeprowadza się do stolicy jakiś brodaty dziad w turbanie, cały dzień chodzi w kiecce i namawia ludzi do wiary w jakiegoś boga z pustyni, bo inaczej pójdą do piekła/umrą/niepotrzebne skreślić. Na dodatek mówi słabo i z głupim akcentem.

• Odpowiedz
namawia ludzi do wiary w jakiegoś boga z pustyni, bo inaczej pójdą do piekła/umrą/niepotrzebne skreślić

@RedWizard: motywy wiary w Trójjedynego Boga są raczej inne. Ale kto tam wie jakie powody mieli 2000 lat temu? :D
  • Odpowiedz
@jack-lumberjack: Nie chodziło mi o to, jakich argumentów używali, tylko jak było to prezentowane:
Apostołowie - imigranci z pustyni, pasterze, rybacy z zadupia imperium, nikt nawet nie wie, gdzie to jest. Nie potrafią poprawnie się wysłowić, nie bardzo znają łacinę/grekę.
Szaweł - oczytany, wykształcony, mówi czystą greką, od razu widać, że nie byle kto :P
  • Odpowiedz
Dla mnie to po prostu mało możliwe.

@RedWizard: ba, dla mnie to niemożliwe! I dla każdego innego. Dlatego, żeby apostołowie mogli głosić Słowo Boże potrzebna była interwencja Ducha Świętego. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja rozumiem, ze to trudne do zaakceptowania. Ale jak już się z tym pogodzisz, to wiele rzeczy stanie się dużo prostszych. Polecam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz