Nie tworzę spam-listy - chcesz być wołany następnym razem? Zaplusuj ten post!
[ #cfd] Pozycja dla tych co wiedzą czym zajmuje się mechanika płynów, ale nie wiedzą jak pisać własne programy do obliczeń. Ponoć książka była inspiracją dla autorów solvera Cosmos. [ PDF ]
[ #cfd] W zeszłym tygodniu wrzuciłem model opływu statku przy pomocy Smooth Particle Hydrodynamics. Dziś podobna symulacja za pomocą metody Volume Of Fluid. [ MOV ]
[ #cfd] Kiedy sąsiad wrzuca opony do pieca... [ MOV ]
[ #cfd] Post o tym jak modelować lodowce, aby przewidzieć zmiany klimatyczne. [ ART ]
[ #cfd] Coś dla fanów amerykańskiego footballu. Produkcja ładnych obrazków przy użyciu Discovery Live. [ ART ]
[ #druk3d] Widzę, że jesteś dumny ze swojego projektu. Ale może wyjaśnisz z czego? Z tego, że arduino użyłeś do zbudowania śmiesznego robota? [ MOV ]
[ #druk3d] Bo zawsze chciałeś mieć czaszkę dinozaura (20h druku) [ PIC ]
[ #druk3d] Coś czego nie widziałem wcześniej. Nie wiem na ile otrzymane części są wytrzymałe, ale zapowiada się ciekawie. Solver sam tworzy wygląd części od zera w nieco inny sposób niż w optymalizacji topologicznej. [ ART ]
[ #fea] Śnieg spadł, trzeba odśnieżyć - sprzężona symulacja MES & MED [ MOV ]
@Bogdan191: Mam pytanie. Czy w Ansysie/Femapie/Hypemeshu są dostępne pluginy dla openFOAM? Albo lepiej, czy jest jakiś darmowy preprocesor dla OpenFOAM?
@ZajebbcieTrudnyNick: nudne, a plusujesz i komentujesz ( ͡°͜ʖ͡°) (za co dzięki, bo ciężko tu wzniecić jakąkolwiek dyskusje ..) Zacząłem też wrzucać bardziej inżynierskie ciekawostki, więc może znajdziesz tu coś dla siebie (✌゚∀゚)☞
@Bogdan191: Ta technologia Live Parts robi wrazenie, czekam na jakieś dokładniejsze opracowanie, bo wróżę dobrą przyszłość dla tego systemu projektowania
@Bogdan191: Niom. Fajnie jakbym mógł sobie oglądać modele które tworzę w AR. Np nakładam model radiatora na kierownicę roweru, ustawiam przepływ powietrza od frontu, i patrzę jak elegancko ciepło s-------a. Chyba bym się tym częściej bawił, niż realnie coś produktywnego robił xD
@Bogdan191: Generalnie to chciałem po prostu porównać wyniki między Fluentem/StarCCM+ a OpenFOAM. Bo ciekawi mnie to, że np. ABB normalnie używa OpenFOAM w swoich symulacjach.
@arct2: Co do pluginów dla OpenFOAM to nie do końca są to pluginy, natomiast możesz sobie wczytać siatkę z formatu Fluenta(FOAM ma wbudowany konwerter/translator). Tak jak wspomniał @Bogdan191 można się bawić w Salome bo to relatywnie najprzyjemniejszy darmowy preprocesor z dostępnych. OF używam do zleceń jako freelancer (cena Fluenta z sensowną ilością licencji HPC zwala z nóg) i jak do tej pory klienci byli zadowoleni :)
Jak powiedział, tak zrobił. Tusk, to najwybitniejszy polityk tysiąclecia. Nie zapraszam do dyskusji. 90 procent wykopu w pełni się z tym zgadza (ง͠°͟ل͜͡°)ง Niech żyja silna, wielka i bezpieczna polska! (╭☞σ͜ʖσ)╭☞
Nie tworzę spam-listy - chcesz być wołany następnym razem? Zaplusuj ten post!
[ #cfd] Pozycja dla tych co wiedzą czym zajmuje się mechanika płynów, ale nie wiedzą jak pisać własne programy do obliczeń. Ponoć książka była inspiracją dla autorów solvera Cosmos. [ PDF ]
[ #cfd] Animacja powstawania wirów na ruchomym profilu lotniczym. [ MOV ]
[ #cfd] W zeszłym tygodniu wrzuciłem model opływu statku przy pomocy Smooth Particle Hydrodynamics. Dziś podobna symulacja za pomocą metody Volume Of Fluid. [ MOV ]
[ #cfd] Kiedy sąsiad wrzuca opony do pieca... [ MOV ]
[ #cfd] Post o tym jak modelować lodowce, aby przewidzieć zmiany klimatyczne. [ ART ]
[ #cfd] Coś dla fanów amerykańskiego footballu. Produkcja ładnych obrazków przy użyciu Discovery Live. [ ART ]
[ #druk3d] Widzę, że jesteś dumny ze swojego projektu. Ale może wyjaśnisz z czego? Z tego, że arduino użyłeś do zbudowania śmiesznego robota? [ MOV ]
[ #druk3d] Bo zawsze chciałeś mieć czaszkę dinozaura (20h druku) [ PIC ]
[ #druk3d] Coś czego nie widziałem wcześniej. Nie wiem na ile otrzymane części są wytrzymałe, ale zapowiada się ciekawie. Solver sam tworzy wygląd części od zera w nieco inny sposób niż w optymalizacji topologicznej. [ ART ]
[ #fea] Śnieg spadł, trzeba odśnieżyć - sprzężona symulacja MES & MED [ MOV ]
[ #fizyka] Historia równań Maxwella [ PDF ]
[ #inzynieria] Wiem, że to nie nowość, ale mnie za każdym razem fascynuje tak samo - bioniczna ręka prosto z Bristolu. [ MOV ]
Jako dodatek wrzucam filmik pokręconej pani Inżynier, która stworzyła dość osobliwą niszczarkę ( ͡º ͜ʖ͡º)
Bogdan spod tagu #bogdansymulant └[⚆ᴥ⚆]┘
#nauka #mechanika #cae #gruparatowaniapoziomu
Dodatek wspierany przez Cebula.Online
Nie chcesz być wołany/a jako plusujący/a? Włącz blokadę na https://mirkolisty.pvu.pl/call lub odezwij się do @IrvinTalvanen
@Bogdan191: Bardzo ładne przeciągnięcie ᶘᵒᴥᵒᶅ
W sumie to na co @Migfirefox: zwrócił uwagę to nie jest takie nudne, sam robiłem badania takich profili ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_xkahMvj0nfe2fRCYUuEn0xSPIzWfZs3g.gif
PobierzChyba bym się tym częściej bawił, niż realnie coś produktywnego robił xD
Komentarz usunięty przez autora