Wpis z mikrobloga

@Brydzo: nie wiem czy Plotyna można zaliczyć do filozofów mniej znanych (zdecydowana część ludzi których znam go nie kojarzy), niemniej uważam go za postać wartą zapoznania - mimo iż się z nim nie zgadzam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak samo nie jestem pewien czy za mniej znanych filozofów można uznać Ockhama, Grocujsza, Bacona, Leibniza, La Rochefoucalda i Constanta xD
  • Odpowiedz
@Brydzo: Ciekawy pod jakim względem? Anegdoty o nim są zabawne, ale owoce jego myśli ciężko nazwać ciekawymi.

Jakich jeszcze znacie, którzy nie są tak rozsławieni a ciekawi?

Pod jakim względem "rozsławieni"? Jeśli chodzi ci o nazwiska, które nic nie powiedzą większości spotkanych na ulicy osób, to... nawet nie chce mi się zaczynać ( ͡°
  • Odpowiedz
@Turysta_Onanista: W mojej ocenie Heller nie tylko pisze o filozofii, ale też uprawia filozofię i jest twórcą pewnego niecałościowego systemu, który zasługuje na uwagę, a jest stosunkowo mało popularny. Pisanie o filozofii i jej równoczesne uprawianie nie jest rzadkością. Podobnie nie są nią filozofujący fizycy, ale Heller ma w tej dziedzinie kompetencję i interesujące, twórcze spojrzenie: wynikające z połączenia wiedzy matematycznej, filozoficznej, teologicznej i fizycznej, ale nie ograniczone do jej
  • Odpowiedz
Zresztą, żeby daleko nie szukać i nie odwoływać się do koncepcji rozproszonych w kilkudziesięciu książkach: zamkniętym i możliwym do wydzielenia wkładem twórczym, jest np. jego propozycja nieliniowego modelu ewolucji nauki. Jeśli on nie wpisuje się w filozofię (tutaj akurat filozofię nauki), tylko pisanie o filozofii, to nie wpisują się w nią też prace Lakatosa, Kuhna, Feyerabenda i Poppera.

Kiedy po przeczytaniu dwudziestej książki Hellera sięgam po dwudziestą pierwszą, to nie
  • Odpowiedz
Nie jestem w swojej opinii odosobniony. Przeszło dwa miesiące w AMA @LukaszLamza odpowiadał na pytanie Jacy są współcześni filozofowie, którzy są Twoim zdaniem ciekawi, ważni, inspirujący?:

Zupełnie serio: Michał Heller. Wiem, że mogę wydać się nieobiektywny, bo pracuję w Krakowie w "stajni Hellera", jak mówią niektórzy, ale to naprawdę najwyższej klasy głowa. Z filozofów umysłu za tydzień będzie u nas np. Dennett, też nieprzeciętny mózg. Ale nie mam na to
  • Odpowiedz
@Poczmistrz_z_Tczewa: Dobrze, że poczekałem z odpowiedzią ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Jestem zdania, że dzisiaj tytuł filozofa przysługuje jedynie tym, którzy primo ukończyli studia na tym kierunku; secundo uprawiają działalność akademicką w tym kierunku m.in poprzez publikacje artykułów w periodykach poświęconych filozofii, prowadzenie polemik z innymi filozofami (wyklucza to debaty z Dawkinsem); tertio posiadają, choćby i malutki, wkład w rozwój myśli filozoficznej, czyli zdołali rzucić inne światło
  • Odpowiedz