Wpis z mikrobloga

Dobra, pojedynczo nie da rady więc spróbuję grupowo.

iPhone to nie jest telefon na tak biedny rynek jak Polska, w USA doradca handlowy, programista, inżynier zarabia 100.000$ rocznie, średnia pensja to 3,800$ miesięcznie. Jak by mieli dostosować cenę do Polskich warunków to za 1200 PLN moglibyście kupić iPhone X a wtedy większość z was by się dała pokroić żeby go kupić i namioty rozbijalibyście tydzień temu. Nowy iPhone 8 za 800 PLN? Nikt by nie spojrzał na siaołi.

#apple #iphone #ekonomia
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wysprzeglik: Tak samo jest w UK. Wyjeżdżam stąd z ulgą, bo mi się ten kraj (Anglia) w ogóle nie podoba, ale z jednej strony mi szkoda, kiedy 8 dni pracy zarabiałem na iPhona 7 128 GB prosto ze sklepu. Nadzieja w tym, że mi biznesy w Polsce wyjdą.
  • Odpowiedz
iPhone to nie jest telefon na tak biedny rynek jak Polska

@wysprzeglik: wiem z autopsji, że posiadacze iPhone'ów, którzy uważają go za jakikolwiek znacznik statusu materialnego, jeżdżą samochodem tańszym, niż ich telefon. xD Także...
Nie oszukujmy się, telefon to żaden luksus (bynajmniej nie te najpopularniejsze).
  • Odpowiedz
@lubielizacosy: Z tym, że to nie jest luksusowe dobro. To jest po prostu produkt. Luksusem może być Maybach, jakiś jacht czy apartament w centrum. To jest telefon. Tak jak Mustanga na raty Amerykanin może wziąć spokojnie i go spłacać pracując w fabryce, tak Mustanga w Polsce bierze ktoś zamożny, lub nieco lepiej zarabiający przedsiębiorca w leasingu. A do luksusowego samochodu mu daleko.
  • Odpowiedz
robią z tego telefonu produkt dla bogatych

@Zielonka_atakuje: nie uważasz że generalizowanie nie jest dobrym rozwiązaniem? Z mojego punktu widzenia, wszyscy w moim korpo na średnim i wyższym szczeblu menedżerskim mają iphony. O czym to świadczy?
  • Odpowiedz
@alex-fortune: żadne rofl tylko zasady. Do tego na rynku jest taki wybór, że omijanie pewnych firm w większości przypadków nie utrudnia życia.

O czym to świadczy?

@wysprzeglik: że to twój punkt widzenia. Może zwracasz na nie więcej uwagi? Ludzie z natury odsiewają dużo informacji i przekłamują rzeczywistość. Dlatego nauka, statystyka i inne takie są trudnym tematem dla nas.
  • Odpowiedz
@jestem_na_dworzu: kiciuś, iphone to zwykły telefon, zauważyłem że to nie posiadacze robią z niego produkt luksusowy ponieważ jest w Polsce stosunkowo nietani.

większość osób które znam i mają iphona mówią tak "fajnie się używa, bateria trochę słaba ale ogólnie jestem zadowolony"

natomiast osoby ktore maja siałomi, samsunga, htc na widok iphona reagują tak "ooo iphona ma nie popisuj sie masz taki drogi telefon dla lansu, starzy ci kupili? a rodzice
  • Odpowiedz