Wpis z mikrobloga

Dobra, pojedynczo nie da rady więc spróbuję grupowo.

iPhone to nie jest telefon na tak biedny rynek jak Polska, w USA doradca handlowy, programista, inżynier zarabia 100.000$ rocznie, średnia pensja to 3,800$ miesięcznie. Jak by mieli dostosować cenę do Polskich warunków to za 1200 PLN moglibyście kupić iPhone X a wtedy większość z was by się dała pokroić żeby go kupić i namioty rozbijalibyście tydzień temu. Nowy iPhone 8 za 800 PLN? Nikt by nie spojrzał na siaołi.

#apple #iphone #ekonomia
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@loczyn: mój szef ma nokię 3310 i zarządza sześcioma firmami - to jest telefon. Funkcja obsługująca zarządzanie firmą kosztuje 4,50. Obsługa maili - 123,80. Każdy telefon do 1k zł robi dokładnie tyle samo jako narzędzie pracy co flagowce za 4k zł.
Ja zarabiam, powiedzmy, ponad 5k netto i w życiu nie dałbym aż tyle mojej pracy amerykańskiemu koncernowi w zamian za animowaną kupę. Ale to ja.
Dalej - nie o
  • Odpowiedz
większość z was by się dała pokroić żeby go kupić i namioty rozbijalibyście tydzień temu

@wysprzeglik: Chyba by mnie musiało srogo p---------ć żeby czekać w jakiejś wielkiej kolejce żeby kupić iPhone w dniu premiery xD
  • Odpowiedz
@gwynebleid: Znaczy w jakims stopniu tez sie zgadzam, ja lubie ifony za plynnosc i prostote ale robie jak Ty mowisz. Znaczy ja kupilem iP 5C w momencie jak wychodzil 6S, dzieki czemu dalem 1200 zlotych za telefon moim zdaniem zajebisty w swojej cenie.
Jak bedzie wychodzic 9 to moze kupie wtedy 7 i nadal bede zadowolony, ale jakby nie widze nic dziwnego w braniu nowego jesli komus zarobki pozwalaja. Telefonu
  • Odpowiedz
@wysprzeglik generalnie Amerykanie też uważają sprzęt Apple za dość drogi. Częściej mają go na umowy u operatora. To nie jest tak do końca kolorowo (mam pół rodziny w USA), bo sporo tych pensji zjadają kredytu na wszystko, co można tylko wymyślić. Znajomy Amerykanin ma 28 lat, jest po studiach, jeździ nowym autem, ma gdzie mieszkać, ale na głowie ma cały czas spory kredyt, więc dla niego wydać na raz $1000 to
  • Odpowiedz
@loczyn: więc o świadomych konsumentach można chyba rozmawiać, nie będąc wyzywanym od cebulaków?
Konsument walczy z producentem o najniższą cenę i najwyższą jakość. I jest to zdrowe. Zaczyna się chwiać, gdy dzięki marketingowi konsument przestaje przejmować się ceną. Jest to normalne dla ludzi, bo lubimy kierować się modą. Ale nie jest to dla nich najlepsze.
Obecnie fanboje cieszą się, że Apple ma najwięcej gotówki na świecie. "ło, jaka silna firma,
  • Odpowiedz
@PanPawel000: Używam iphona i uważam, że to jeden z gorszych telefonów. I nie chodzi tylko o system operacyjny, ale też rozwiązania sprzętowe. Choćby czemu telefon za takie pieniądze nie ma dual sima?
  • Odpowiedz
@Polanin: Bo to nie jest popularna opcja. Co sprzętowo jest nie tak? Czy jakakolwiek aplikacja na Androidze działa lepiej niż na iPhonie do dwóch modeli wstecz? Czy iPhone robi kiepskie zdjęcia? Czy iPhone odtwarza kiepskiej jakości muzykę? Czy bateria iPhona działa krócej niż konkurencja na Androidze? Czy ekran ma gorsze kolory niż konkurencja? Czy w końcu spasowanie i trwałość obudowy jest gorsza niż u konkurencji? W czym ten telefon jest
  • Odpowiedz
@wysprzeglik: No właśnie, ale ja nie pytam, czy w któreś z tych dziedzin jest jakiś tańszy i lepszy telefon, tylko w której z tych dziedzin iPhone jest kiepski. Bo mi się wydaje, że w żadnej - owszem, znajdą się pojedyncze telefony z czymś lepszym lub czymś gorszym. Po prostu iPhone to bardzo równy telefon, nie ma raczej słabych punktów. Jest po prostu dość drogi, stąd ta niechęć do niego? Ja
  • Odpowiedz
@PanPawel000: @wysprzeglik: Argument cenowy jest chybiony. Mam i telefon i tablet od appla. Może dlatego, ze nie kupiłem go sobie sam to patrzę na to bez podejścia "tyle wydałem, wiec to musi być dobre".
Napisałem dlaczego sprzetowo mi nie pasuje. Wiekszosc topowych modeli ma podwójne gniazdo sim. Ja rozumiem, ze ponieważ iphone tego nie ma to może się wydawać, ze jest to niepopularne, ale jest inaczej. I jest
  • Odpowiedz
@Polanin: Podwójne SIM? W czasie kiedy masz za 49 PLN abonament nolimit i 10GB? Serio? Jak usuniesz @ to jest w koszu, możesz sobie przywrócić. Łapie zwiechy - jaki masz model? Narzekasz na rzeczy których nie używasz? Wyobraź sobie że inni korzystają i co ci do tego właściwie? Przeszkadza ci to? W iOS11 masz możliwość wyłączenia transmisji danych z dolnego docka, a GPS masz od lat możliwość ustawienia "tylko kiedy
  • Odpowiedz
maili. Do tego oczywiście jest masa rzeczy, które są zupełnie nikomu niepotrzebne i nie wiadomo po co tyle ludzi ich używa jak np. widgety, możliwość

@Polanin: Nie masz iPhona, bo wiedzialbys ze od dawna są widżety. Poza tym... Jwżeli telefon mnie nie interesuje, to nie wchodzę na jego temat i nie narzekam - po prostu wybieram inny. I nie wmawiam innym, że to w jaki sposob ja korzystam z telefonu,
  • Odpowiedz
@wysprzeglik: Wlasciwie spodziewałem się takiej odpowiedzi. Można to bylo skrócić: "przestań pisać głupoty. Nie znasz się, ja wiem lepiej czego NIE potrzebujesz". Otóż na swe nieszczęście nie masz zielonego pojęcia czego nie potrzebuje, nie wspominając o tym co mi jest potrzebne.
Jesli chodzi o simy to pewnie masz racje. Drugi sim jest tylko na darmowy internet i to właśnie dla tego darmowego internetu ludzie wymyślili i produkują takie wynalazki jak
  • Odpowiedz
@PanPawel000: znaczy mogę sobie pogodowy widget na pulpicie zrobić? Taki duży z zegarkiem? Kurde blaszka, no patrz Ty... Zaraz się jeszcze dowiem, ze mogę ustawić ikonki tak jak chce.
  • Odpowiedz