Wpis z mikrobloga

Mam głupie pytanie. Na codzień robie raczej w html + js + frameworki + współpraca z backendem. I normalnie opiera się to o repa na gicie, tam sie robi branche, potem puszcza pull requesty do developa, a całość idzie na mastera i produkcje.

A jak wygląda developerka profesjonalna na wordpresie? Mamy stronę firmową na tym, kiedyś gdzieś był jakiś zewnętrzny deweloper od tego. Jak coś trzeba było dodac - jakąś statyczną podstronę to normalnie z poziomu CMSa układałem sobie głównie klocki w visual composerze (taki plugin dla dummies) i dodawałem z poziomu cmsa też jakieś okazjonalne cssy do danej podstronki, czasem coś zmieniłem w template z poziomu też cmsa z wbudowanego edytora. Trochę z lenistwa, trochę z braku znajomości php, trochę z niewiedzy jak to zrobić, a efekty nie były najgorsze. Szykuje się jednak trochę większych zmian i czy ktoś może tak prosto wytłumaczyć, jak powinno się to prawilnie robić? Też są jakieś systemy kontroli wersji? I jak połączyć klepanie czegoś z templateu z rzeczami bardziej z bazy). Czy devy wszystko klepią w kodzie, czy sami korzystają z templateu i wtyczek, które stworzyli?

:P Bo do tej pory to nawet nie musiałem się łączyc z serwerem na którym to stoi, ale widze, że grubsze tematy mogą nadejść.

#php #wordpress #naukaprogramowania
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: ja robie z prawie 0 pluginami, normalna strona, a wordpress glownie do zarzadzania trescia, kazdy komponent na stronie ma swoj plik i nazwe, tak jakby to byla normalna strona w php, moj najlepszy wynik to ~420 ms painting time na gtmetrix bez http2
  • Odpowiedz
@plushy: Chodzi Ci o generowanie zwykłego htmla jako wynik renderingu? Jest coś takiego, ale:

a) Zawsze zostaje Ci narzut htmlowego syfu spowodowanego taką wtyczką.
b) Nie zawsze możesz z tego skorzystać ze względu na treści (np. jakiś widget w rodzaju "show random posts" nie będzie działał (i w sumie można to ładnie obejść budując jakieś RESTowe endpointy, ale tracisz cenny czas na dodatkową robotę)
c) Z tego co pamiętam, kiedy
  • Odpowiedz