Wpis z mikrobloga

@arcz:

Sos pomidorowy - do pojemnika wrzucam pomidory z puchy, dodaję 4-5 listków świeżej bazylii, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i dość cukru.

Polecam pomidory pelatti z lidla, mają w sobie delikatną słodycz przełamującą kwaskowatość, dzięki czemu nie trzeba słodzić.
No i nie dawałbym czosnku do sosu, ale co kto lubi. Ja uważam, że wtedy zaczyna dominować i
  • Odpowiedz
@arcz: @lronman: Co do kamienia/pieczenia, to jeśli ktoś ma zbędny hajs i lubi robić pizzę, to polecam maszynkę do pizzy G3 Ferrari (allegro i sklepy internetowe ją mają). Rozgrzewa się dużo bardziej niż kamień w piekarniku - przez to bliżej jej do tradycyjnego kamiennego pieca opalanego drewnem. Maszynka osiąga realnie około 350-380 stopni na kamieniu, a piec kamienny do 400 lub nawet więcej. Piekarnik 250. Różnica w krótkim
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Slonx przetestowałem już wiele sosów i ten najbardziej mi podchodzi, czosnek ze świeżą bazylią daje mega smak. Co do pelatti - to słyszałem i muszę je upolować :)

Czasem jak mam to dodaję też parmiggiano regiano.

@kubako słyszałem że taki piecyk dość szybko "pali" wierzch pizzy w porównaniu do spodu, chyba przez jego niewielką, zamkniętą konstrukcję. Prawda?
  • Odpowiedz
@arcz: dobrym sposobem na margherite z duża ilością mozzarelli jest wsadzenie pizzy z samym sosem do piekarnika na 1-2 minuty, wyciągnięci jej i dodanie kilku listków bazylii oraz ser i z powrotem do piekaroka. Pizza wychodzi chrupiąca i nie nasiąka "sokami" z sera
  • Odpowiedz