Aktywne Wpisy

Mega_Smieszek +520
Jak ja się cieszę, że dane mi było urodzić się w czasie kiedy Peter Jackson se postanowił, że "a pierdykne se Władcę pierścieni". To jest takie złoto, że ja nawet nie. To się w ogóle nie zestarzało. Ja to oglądam i wiem co się stanie i dalej se oglądam. I dalej jestem zaangażowany w tę opowieść.
Jacksonowi to powinni Nobla jakiegoś dać. Albo piramidę zbudować i będzie to ósmy cud świata.
#
Jacksonowi to powinni Nobla jakiegoś dać. Albo piramidę zbudować i będzie to ósmy cud świata.
#
źródło: wladca-pierscieni-trylogia-b-iext122329444
Pobierz
Urynowyurynator +32
Tez zauważyliście jak Polska się zwija? Jaką przyszłość będą miały obecnie rodzone pokolenia czy też takie, które maja teraz kilka lat?
W mojej rodzinnej gminnej mieścinie gdzie kiedyś mieszkałem zamknięto największy zakład pracy, który dawał pracę kilkuset osobom. Wszyscy na bruk. Obok w większym mieście powiatowym również niedługo zamknie się zakład, który ma potężne długi. Kilkaset osób ma bruk.
I to się dzieje w całym kraju, zakłady, korpo, wszyscy zwalniają. Źle się
W mojej rodzinnej gminnej mieścinie gdzie kiedyś mieszkałem zamknięto największy zakład pracy, który dawał pracę kilkuset osobom. Wszyscy na bruk. Obok w większym mieście powiatowym również niedługo zamknie się zakład, który ma potężne długi. Kilkaset osób ma bruk.
I to się dzieje w całym kraju, zakłady, korpo, wszyscy zwalniają. Źle się

Przechodząc do konkretów: trochę osób obserwowało tamten tag, więc pomyślałem, czemu by go nie wskrzesić? Ale dla odmiany jako #225godzinniemieckiego :)
Wybór padł na niemiecki, ponieważ:
- Uczyłem się go w szkole przez 3 lata, ponad 10 lat temu, ale jak to bywa z nauką języka obcego w szkole - niczego się nie nauczyłem. Szkoda jednak, żeby ten czas poszedł zupełnie na marne, może jednak coś zostało mi w pamięci?
- Od czerwca zaczynam nową pracę, z którą mogą się od czasu do czasu wiązać wyjazdy do siedziby firmy, która mieści się w Berlinie. Mógłbym wtedy sprawdzić swoje umiejętności w zwykłych sytuacjach.
- Nie powinno być problemu ze znalezieniem materiałów do nauki tego języka. Zarówno tych tradycyjnych, jak książki i kursy, jak i tych pozwalających na immersję językową, czyli filmy, seriale, książki, podcasty, i tym podobne.
Zaczynam z praktycznie zerową wiedzą, od jutra. Na początek wezmę się za chyba najczęściej polecaną aplikację do nauki języków na wykopie, czyli Duolingo, która w przypadku języka rosyjskiego była raczej bardzo słabym wyborem, ale... zobaczymy. Inne materiały sobie znajdę sam, lub jeżeli ktoś chce, to może coś polecić, chętnie skorzystam i wypróbuję skuteczność.
Zainteresowanych zapraszam do obserwowania #225godzinniemieckiego, bo pod ogólnymi tagami językowymi już nic więcej zamieszczać nie będę, żeby nie śmiecić. Tak jak poprzednio, naukę zamierzam rozplanować na rok czasu.
#naukajezykow #niemiecki #jezykiobce
Według mnie znajomość jako-taka jakiegokolwiek języka jest raczej bezużyteczna, lepiej znać ich mniej - ale porządniej.
btw. myślę, że rok czasu to pleonazm ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@k__d: masz rację, to pleonazm :) Dobrym sposobem motywacji jest właśnie pisanie tych wpisów. Jak najbardziej możesz pod tym tagiem pisać swoje własne, to też byłoby ciekawe, gdyby prowadziło to kilka osób, bo każdy uczy się w trochę inny sposób, więc i rezultaty mogą być różne.
Myślisz, że duolingo jest dobrym wyborem? Nie rozumiem fenomenu tej apki.
Ostatnio jestem fanem nauki przez słuchanie i powtarzanie oraz postawienie szczególnego nacisku na wymowę co promuje ten pan na blogu:
Ogólnie Duolingo jest ok, jeżeli alternatywą jest nierobienie niczego, albo jest się zbyt zmęczonym na coś innego, a tak poza tym raczej daje słabe rezultaty.