Wpis z mikrobloga

Czy ja jestem głupi, czy te pytania są durne?

Pytanie nr 1 - Przecież tam na początku jest przerywana linia, więc na niej można wyprzedzać, dalej jest ciągła i zakręt i od tamtego miejsca nie można, więc tak zadane pytanie ma dwie poprawne odpowiedzi...

Pytanie nr 2 - Czy w przypadku wypadku, w którym uczestniczę tylko ja obowiązują jakieś inne zasady, niż w kiedy w wypadku brała udział większa ilość pojazdów/osób? Bo zgodnie z definicją po wypadku nie wolno przestawiać samochodów, po kolizji owszem.

#prawojazdy #przepisydrogowe
Witeeek - Czy ja jestem głupi, czy te pytania są durne?

Pytanie nr 1 - Przecież ta...

źródło: comment_FUuJCxGd2c2qXbCJKTMudpAbgQQE9Idl.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@Witeeek
1. Chodzi o znak ostrzegawczy.
2. Nie obowiązują inne zasady. W pytaniu masz konkretną sytuację i masz odpowiedzieć a nie dywagować, co jeśli będzie inaczej.
  • Odpowiedz
@Witeeek: 1. nie ma uja, żebyś skończył wyprzedzanie przed podwójną ciągłą. Nie masz prawa być po tamtej stronie.
2. Tu masz rację. Jeśli jest wypadek, to znaczy, że w środku Twojego samochodu może być ciężko ranna osoba. Nie wolno ruszać pojazdu, a jedynie zabezpieczyć miejsce wypadku.
  • Odpowiedz
@sorhu:
No tak, mam wyraźnie napisane, że jest wypadek, a podczas wypadku, nie można przestawiać pojazdów w nim uczestniczących do czasu przyjazdu policji.
  • Odpowiedz
@sorhu: tylko zauważ, że użyli słowo "wypadek". To - jak napisałem powyżej - może oznaczać, że ciężko ranny jest w jego samochodzie. NIE WOLNO mu ruszyć pojazdu, ma zabezpieczyć miejsce WYPADKU.
  • Odpowiedz
@sorhu: @RRybak:

A co do pierwszego pytania to się zgadzam, że się nie zmieszczę, ale pytanie brzmi, czy jest zakaz i jak dla mnie zakaz dopiero będzie. P------i są z tymi pytaniami i ich nieprecyzyjnością. ;/
  • Odpowiedz
@Witeeek: no ja Ci podałem rozwiązanie na chłopski rozum, tak konkretnie to:

Nie wolno wyprzedzać na zakrętach, przed którymi został ustawiony znak ostrzegawczy, np. "niebezpieczny zakręt" lub "niebezpieczne zakręty".

WYJĄTEK: można wyprzedzać, jeżeli zakręt znajduje się na jezdni jednokierunkowej lub dwukierunkowej z wyznaczonymi pasami ruchu (o ile kierowca nie najeżdża na linię ciągłą).
  • Odpowiedz
@RRybak:
Ja Cię rozumiem i się w pełni zgadzam, gdyby zdjęcie było tak, że samochód byłby dokładnie na wysokości znaku i linii ciągłej, a nie, że jest przed nim jeszcze kilka przerywanych pasów i to nawet nie ostrzegawczych.
  • Odpowiedz
@c9f24440e055136e5ee3dfa934d3933f: występuje oficjalnie w kodeksie karnym (art 177) i kodeks wykroczeń art. 86. Za moich czasów były na prawku pytania o to czym to się różni. Szczerze nie wiem jak jest teraz, ale jestem od lat uczulony na definicję i wiem, że policja też tego używa. Dlatego takie pytania wg mnie powinny być precyzyjne i jasno określać kolizja/wypadek.
  • Odpowiedz