Wpis z mikrobloga

• 2909
Umarł mi wczoraj pacjent. Niby norma, bo przecież nie pierwszy i nie ostatni ale ten był szczególny. Facet jechał autem, zapiekło go w klatce piersiowej, wezwał nas. My ekg - zawał serca, leki i jedziemy do szpitala na hemodynamikę. Facet w pełnym kontakcie, gadamy o bzdurach by bo trochę uspokoić, opowiada ze był na weselu i już wtedy go piekło ale myślał, że to po gorzale. Do tej pory nie chorował, jakieś tam nadciśnienie. Młody, 50+. Przekazaliśmy go na hemo, jeszcze uścisk ręki, życzenia zdrówka i powrót do bazy. Tacy jak on wychodzą do domu w pełni sprawni, a w szpitalu leżą kilka dni.
Po dwóch godzinach telefon - dzwonią ze szpitala, by dać im namiar na rodzinę, bo facet zmarł na stole.
No k---a mać, jeszcze chwilę wcześniej z nim gadałem, nawet jakieś wspólne heheszki, a tu chłop nie żyje. Oj dawno mnie tak nie ruszyło...

#999 #truestory #ratownikmedyczny
  • 86
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@heliodorgi: nadal mi bliżej do 18 niż do 50, ale wiem swoje - jak miałem naście lat, osoby z 2 i 3 nie wydawały mi się stare, raczej takie z 4,5 z przodu itd. (pewnie dlatego, że w moich nastoletnich czasach rodzice mieli te 4 dyszki, wiec byli dla mnie starzy). Przyjdzie kiedyś pierwsza starość - 40,50 lat, a gdy pogodzę się z wiekiem ~50 będzie przede mną kolejna starość
  • Odpowiedz
@heliodorgi: PO zastapiono EDP, z relacji dzieciakow znajomych wnioskowalem, ze tej pomocy medycznej... praktycznie nie było. Troche teorii i glownie zachowania podczas zamachu, katastrof i zywiołów (co robic) czyt. gdzies uciekac i chowac sie. Moze to wina prowadzacych... moze taki program.
  • Odpowiedz
@widmo82: no bo wiesz, nie ma sensu tworzyć nowego tworu państwowego odpowiedzialnego za szkolenia z pierwszej pomocy skoro już taki twór jest i nie realizuje swojej misji prawidłowo... nie wiem co w takim razie robią ci rodzice, skoro wiedzą że ich dzieci marnują czas w szkołach ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
A może to szpital i te ich leki pomagają szybciej zejść. Moja matka była uśmiechniętą kobietą lecz gdy dostała leki to straciła sens życia. I teraz jest jak zombie.
  • Odpowiedz
@widmo82: wiesz... moim zdaniem każdy powinien co 20 lat iść ponownie do szkoły dla dorosłych i poszerzyć sobie kwalifikacje przy okazji przechodząc odpowiednie szkolenia, państwo to umożliwia, a że ludzie tego nie robią to inna sprawa
  • Odpowiedz
@Korba112: Współczuję szczerze i może to nie miejsce i czas, wiec wybacz. Ale chciałem tylko podziękować za Twoją pracę i życzyć żebyś miał jak najmniej takich chwil a jak najwięcej poszkodowanych którzy dzięki Tobie wracają do rodzin o własnych nogach.
  • Odpowiedz
@Korba112: mialem tak kiedys z wujkiem
pojechalismy odwiedzic rodzine wujek normlanie siedzial przy stole zartowal itd
pozegnalismy sie i pojechalismy do domu (wracalismy z godzine)
dojezdzamy do domu i tata dostal telefon ze chwile po naszym wyjezdzie wujek zle sie poczul zabrala go karetka i zmarl

tez nic nie wskazywalo ze widzimy sie z nim ostatni raz
  • Odpowiedz
@wolodia: to weź wychyl głowę poza Polskę. Poczytaj ile razy udowodniono handel organami na terenach objętych wojnami. Nawet na Ukrainie jednym z pierwszych zwolnionych więźniów z pierdla był chirurg odsiadujący wyrok za nielegalne przeszczepy.
Tylko beton twierdzi, że kwestie przeszczepów są nieskazitelne.
  • Odpowiedz