Wpis z mikrobloga

To uczucie kiedy wiesz, że zawiodłeś oczekiwania rodziny. Najzdolniejsze dziecko w klasie, świadectwa z czerwonym paskiem (do pewnego momentu prawie nie musiałam się uczyć) specyficzne zainteresowania (antropologia i astronomia w wieku 4/5 lat) szeroka wiedza, wygrywane konkursy. Przed trzecia klasa podbazy chciano mnie przenieść od razu do czwartej bo odstawałam poziomem etc.
Dorosłość - stany depresyjne, brak chęci i motywacji do zrobienia czegokolwiek mądrego ze swoim życiem, kończę studia których nie lubię i nie wiem nawet co dalej.
Małe zdolniachy zwykle tak kończą w dorosłym życiu.
A spodziewano się po mnie kariery ( ͡° ʖ̯ ͡°) #gorzkiezale #depresja #s----------e
  • 263
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dutch Przecież IQ 130 to wysoka wartość. Serio musisz, że wtedy nikt nie ma przemyśleń na temat swojego życia i nie trapią go przemyślenia? Jasne, że ci którzy mają duże wyższe IQ, w życiu przeważnie mają gorzej, ale nie plasowałabym 130 na poziomie 100, która jest przeciętną inteligencją.
  • Odpowiedz
@ninakraviz: Kończysz studia, więc chyba jesteś młoda, jeszcze dużo możesz zmienić, jeżeli tego chcesz. Ja zmieniam branżę, a mam 34 lata i dużo nauki przede mną, więc nie marudź ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ninakraviz: no cześć, w podstawówce miałam w pewnym momencie już zakaz zgłaszania się na lekcjach, w gimbazie nadal 5.0 przy zerowym wysiłku, w technikum średnia spadła bo u niektórych nauczycieli nie dało się dostać więcej niż 3, albo 5 z fizyki dostawało się za śpiew w chórze ( ͡° ʖ̯ ͡°) (na ostatnim świadectwie mam 2 z polskiego i 6 z angielskiego i przedmiotu zawodowego XD),
  • Odpowiedz
@ninakraviz: przerost ambicji, poczucie wyższości, zły system edukacji - tez tam byłam :) wyjedź na farmę, popracuj z natura, przewartościuj sobie zycie i sprobuj na nowo. Zostaw przeszłość, skup sie na teraźniejszości. Wlasnie chyba ostatecznie wychodze z depresji ktora miałam od dzieciaka - jak chcesz to chodź na priv.
  • Odpowiedz
@ninakraviz: błędy: wmówiona niezwykłość, zbyt szybkie uczenie na początku i brak wypracowanych metod uczenia się, podkreślanie, że to nie zasługa pracy włożonej w naukę, a naturalnych zdolności - na które nie ma się wpływu, propaganda sukcesu.
To tak po mojemu i po przeczytaniu wieku osób dotyczących sposobów wychowania. Moja matka też zrobiła ich ogromne ilości i teraz wiem jakie.
  • Odpowiedz
@ninakraviz: nic z tego co wymieniłaś raczej nie wróżyło dobrej kariery, sporo loszek ze szkoły miało same 5 i konkursy a poszły na najgorsze uczelnie bo kuły na pamięć i nic nie rozumiały. astronomia w wieku 4-5 lat? jakieś opowiadanie o gwiazdach w kubusiu puchatku? z daleka śmierdzi przerośniętym ego i ambicjami które pewnie były konsekwencją słyszenia frazy zdolna ale leniwa. nie mówię tego żeby cie obrazić, piszesz to więc
  • Odpowiedz
Dziwne, że jeszcze nikt nie wrzucił XD

W-------a mnie te nadopiekuncze mamy. Mam dwóch synów. Jeden lat 2 i drugi lat 5. Ten drugi chodzi do przedszkola i jest normalnym dzieckiem. Nie za mądrym i nie za głupim, ot Kacperek. W ten piątek odbieram gowniaka z przedszkola, więc jestem punktualnie 15:45 pod drzwiami. O 16 dzieciaki kończą zajęcia, więc czekam. Ze mną czeka stado rodziców. Raczej mamusiek, które swoje s----------e życiowe próbują
  • Odpowiedz
@ninakraviz Jestem z toba sistro. Podstawowka - geniusz jezykowy, biologia, chemia w malym palcu, choc jedyne co wygralem to w------l na klatce schodowej bo mialem za duze okulary. Tera - dol, depresja, s----------e. Ja mysle ze jestesmy zbyt dobrzy by sie zmarnowac, ale zbyt c-----i by zablysnac. Do tego dochodzi fakt iz to nie inteligencja jest droga do sukcesu a osobowosc, sila charakteru i szczescie. Trzym sie!
  • Odpowiedz
@ninakraviz: 24 lvl, same here. Podstawowka i gimnazjum to paski na samej pamięci bez nauki. Astronomia, archeologia od małego. W liceum nieco gorzej, na studiach kubeł zimnej wody na głowę. Ale dałem radę się przestawić, przystosowac, i po 2 semestrach na studiach technicznych też wchodzilem na srednia 4.5-5.0.
W tej chwili programista, astronomia ciągle się mega interesuje, mam parę teleskopow i prowadze czasem wyklady i warsztaty o tej tematyce.
Moim
  • Odpowiedz
@ninakraviz: siema smutny mirku. Mam tak samo i moge ci powiedziec co pomaga mnie. Jestem pasywny na mikro ale jestem tu czesto:) dla ciebie specjalnie sie zaloguje.
O mię: ominieta zerowka, wszystkie konkursy i olimpiady. Lykalem jak młody pelikan :)Rodzice dyrektorzy itp.
Informa 5 lat srednia 4.8 bo olewalem. Caly czas niepewnosc, oczekiwania (najstarszy w całym pokoleniu ), ogolnie to przychodzilem z 1 godzine przed zajeciami h-j wie po co. A
  • Odpowiedz
Jezuuuuuuuuuuuu same zdolniachy tu widzę, już musiałem sprawdzić czy rzeczywiście jestem na wykopie. Serio myślicie, że świadectwa z paskiem robią z Was zdolne dzieci? hehehehehe muszę Was zmartwić ... w c--j dzieci tak ma, że bez nauki ma paski w szkołach i nie robi to z Was jakiejś elity. Sami się tą elitą określacie. Życie uczy pokory.
  • Odpowiedz
@MamCieNaHita: hm, ale podejście "ja wam pokażę" zakłada ciężką pracę, czy raczej - pracę mimo porażki, parcie do przodu mimo że nie wychodzi.
Nie wiem jak OPka, ale jak mi coś nie wychodzi, to się czuję jak najmniej wartościowy człowiek świata i siadam w kącie i płaczę, a nie próbuję dalej

@AbstractObject: dla kogoś kto całą swoją samoocenę oparł na byciu inteligentnym i zdolnym stwierdzenie że jest nikim
  • Odpowiedz
@Allbis przerosniete ego? Tez interesowalam sie astronomia bedac dzickiem, mialam sporo ksiazek na ten temat, na scianie wielki plakat z mapa nieba i nieduzy teleskop, na ktory odkladalam dlugo pieniadze. A jaka byla frajda jak przez kuchenne okno wpatrywalam sie w komete Halle-Bopp, piekny obiekt ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz