Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Czy to jest jakiś problem dla płci męskiej że ich #rozowypasek chce mieć dwuczłonowe nazwisko po ślubie? (nazwisko partnera - nazwisko panieńskie). Moj #niebieskipasek nie jest zadowolony z tego pomysłu, zastanawiam się czy to serio jakiś problem?

#zwiazki #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #rozowepaski #niebieskiepaski

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
  • 130
@AnonimoweMirkoWyznania Twój partner myśli przyszłościowo i chce uniknąć w przyszłości Twojego marudzenia, że #!$%@? zrobiłaś jak będziesz miała problemy np z tym, że dane na karcie kredytowej się nie mieszczą i będziesz podpisywała jakąś umowę i na 15 kartkach podpisywała się czytelnie pełnym imieniem i nazwiskiem
@Shatter to zależy na ile jestem przywiązana do swojego nazwiska, jeśli byłabym w takim samym stopniu w jakim jestem do swojego to przy Dolniak zostalabym przy swoim a Szpak-Jastrzab nie brzmi tak źle - poza tym trochę się interesuje ornitologia wiec juz w ogóle super :D
@Shatter dzieci mogłyby mieć nazwisko męża. (Chyba, że byłoby jakieś zupełnie #!$%@? typu Cipeusz xD). Optymalnie byłoby dwuczlonowe, ale czy takim dzieciom potrzebne jest juz na starcie podwójne? Potem jak córka tez byłaby taka wybredna jak ja to na starość byłaby Zuzanna Szpak-Jastrzab-Gorniak xD

Dzieci mogą zbudować swoją tożsamość juz na dowolnym nazwisku :)
@Shatter: zacytuje sama siebie:

Pisalam, ze w sytuacji, kiedy kobieta nie chce zmieniac nazwiska, to dodanie drugiego czlonu jest pomocne - w szpitalach, urzedach, szkole. Bo taka prawda. Nadal sie zaklada, ze kobieta nosi nazwisko meza - inne moze skutkowac problemem z wydaniem jakichs dokumentów, zalatwianiem spraw wspolnych dla obojga malzonkow

rzyjmijmy że masz na nazwisko Dolniak a twój wybranej Górniak, albo masz na nazwisko Szpak a twój wybranek Jastrząb.

znam