Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Czy to jest jakiś problem dla płci męskiej że ich #rozowypasek chce mieć dwuczłonowe nazwisko po ślubie? (nazwisko partnera - nazwisko panieńskie). Moj #niebieskipasek nie jest zadowolony z tego pomysłu, zastanawiam się czy to serio jakiś problem?

#zwiazki #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #rozowepaski #niebieskiepaski

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
  • 130
Osobiscie nie przepadam za swoim nazwiskiem,jest trochę śmieszne i niezrozumiałe dla wielu ludzi, dlatego chętnie zmienię całkowicie,

@EndlessDream: a sa ludzie, ktorzy swoje nazwisko lubia i sie z nim utozsamiaja i nie chca sie go pozbywac.
Stad tez nazwiska dwuczlonowe badz w ogole brak zmiany.

Niedługo już tylko faceci będą mieli pojedyncze nazwiska.

@Geomemnon: i to tez nie wszyscy, znam kilku z podwojnymi (czesc miala "po rodzicach", a czesc po
@AnonimoweMirkoWyznania: jak masz ładne, a niebieski niezbyt, to wtedy 2 człony się zneutralizują. To normalne, że kobieta nie chce się nazywać Katarzyna Cipeusz, a Katarzyna Kowalska-Cipeusz brzmi lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°) A tak serio to uda Ci się go przekonać, jak kocha to pozwoli. Tylko nie rób kłótni o to, bo się jeszcze za bardzo dumą uniesie.
@AnonimoweMirkoWyznania: Ja bym mógł zrobić tak, że żona by przyjęła mój człon, ja jej, a dzieci moje nazwisko przed przyjęciem członu, ale chyba w polskim prawie jest tak niemożliwe i musiałyby mieć dwuczołonowe. W takim wypadku bym wolał, żeby wszyscy nosili moje nazwisko, ponieważ małżeństwo powinno mieć jedno.
nie chodzi o pacjentów, po prostu na dyplomie i w rejestrach masz nazwisko obowiązujące w dniu jego wypisania a dyplomu nikt Ci nie przepisze na nowo (no chyba że teraz coś się zmieniło).

Gx

@Gixaar: W dowodach osobistych jest rubryczka "nazwisko rodowe", co w 99% przypadków pozwala ustalić posiadacza dyplomu. Można użyć też aktu małżeństwa.