Wpis z mikrobloga

@m__b @a__s
Pytanie zielonka niezorientowanego w temacie. Możecie powiedzieć na jakich zasadach działa ranking? Bo z pewnością nie ma związku z aktywnością. Przez ostatni tydzień spadłem o kilkaset miejsc w rankingu nie robiąc nic szczególnego i nic innego niż przez ostatnie 1.5 roku może z wyjątkiem rozsyłania technicznych linków na priv zamiast na mikro i pretensji o blokowanie znalezisk. Jaki jest sens rankingu skoro nikt z użytkowników nie wie jak działa, a nie chcecie się tą tajemną wiedzą podzielić? Rozumiem, że jest to jakiś ranking prywatnych sympatii.

#administracja #moderacja #wykop #ranking #pytanie #bordo #gorzkiezale
zielonek1000 - @m_b @a_s 
Pytanie zielonka niezorientowanego w temacie. Możecie powi...

źródło: comment_sK3cxalQSPWrOKbAuWmgzDdwmMiqYTdv.jpg

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zielonek1000 ale liczy się liczba wykopów, istotne jest to czy wykonywali bordowi, czy tylko pomaranczki. No i oprócz Ciebie są tysiące innych osób u których aktywność się zmieniła i ktoś np. cię wyprzedził bo zaczął dostawać więcej plusów. To że prześledzisz tylko swoją aktywność nic Ci nie da.
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: może i tak spadałbyś, bo nie udzielasz się za bardzo tam, gdzie ma to wpływ na ranking i jak coś wrzucasz to nie dostaje się to na główną i ranking Ci nie rośnie, a nawet jak jednorazowo się dostaniesz na główną to tak bardzo Cię to nie podnosi w rankingu i spadasz
  • Odpowiedz
@zielonek1000: On dodaje dużo komentarzy pod znaleziskami i są dobrze oceniane, a bordo można zdobyć na samych komentarzach.
A cała suma akcji jest zliczana od momentu założenia konta, a do rankingu wliczają się tylko ostatnie 3 miesiące.
  • Odpowiedz
@zielonek1000: O, edytowałeś. Co do drugiego cytatu to wytrzzeszcz może po prostu mniej udzielać się na głównej i nie mieć możliwości zdobywania plusów/wykopów. Po prostu spada, bo inni wskakują wyżej, a to co czasem wrzuca trochę to spowalnia, ale nie podnosi go dużo wyżej.
  • Odpowiedz
@PyraPrzeznaczenia:
Tajemnik, blisko mnie , 3 znaleziska przez 3 miesiące, ostatni koment 21 m-cy temu, wpisów na micro ZERO, społeczność JEDEN
http://www.wykop.pl/ludzie/dodane/tajemnik/
Magdalena2010 nade mną
http://www.wykop.pl/ludzie/dodane/madalena2010/
10 znalezisk przez 3 m-ce z czego 5 na głównej, komentarzy ZERO, wpisów na mikro ZERO, społeczność JEDEN, wykopane 15( ja czasami więcej wykopuje dziennie) , staż ten sam
  • Odpowiedz
@zielonek1000: Pisałam już, że wykop od bordo ma inną wagę niż wykop od pomarańczki. Najwyraźniej taka aktywność wystarczyła żeby znaleźli się na tym miejscu.
Ranking przelicza się automatycznie, nikt go własnoręcznie nie ustawia.
  • Odpowiedz
@PyraPrzeznaczenia:
W takim razie podaj mi algorytm przeliczania, bo kto mnie wykopuje i w jakich ilościach to ja świetnie wiem i widzę.
Ba nawet mam statystyki zakopów danych użytkowników których na wykopie normalnie nie widać. Przodownicy to PanBoo, Lagg i paru innych.
Tylko nie mów, że nie znasz algo bo to oznacza, że nie znasz zasad rankingu.
  • Odpowiedz
@zielonek1000: Nikt nie poda Ci algorytmu, nawet a__s ani wykop go nie podaje, bo wg wykopu tego użytkownicy nie powinni wiedzieć. .
Część zasad rankingu jest znana i już napisałam Ci o nich, więc chyba jednak je znam. A w algorytmie jest uwzględniona waga poszczególnych głosów zależna od koloru nicka, powodu zakopu i pewnie od jeszcze jakichś rzeczy, ale tego algorytmu nikt nie udostępniał, więc na ten temat wiadomo tylko
  • Odpowiedz
@enforcer: @PyraPrzeznaczenia: @zielonek1000: nie znam szczegółów funkcjonowania algorytmu, ale z tego co dowiedziałem się na Wykopie, jest to dosyć skomplikowany mechanizm uwzględniający szeroką gamę zmiennych z zakresu aktywności użytkownika (mam wrażenie, że pisali o tym @WuDwaKa i @farmerjanek), według tego co wyczytałem i udało mi się zapamiętać - do pozycji w rankingu liczy się wszystko - począwszy od ilości znalezisk na głównej, jakości
  • Odpowiedz
czas aktywności na stronie

@HaHard: Z całością się zgadzam albo prawie zgadzam, ale nie z tym, co dałam w cytat :p Tak było kiedyś, ale jakieś 2 lata temu zmienili to i teraz staż nie ma wpływu na ranking.
  • Odpowiedz