Aktywne Wpisy

Wygryw_z_wyboru +62
Po ponad 3 latach oczekiwania dostałem w końcu telefon z Kruka. Zdziwiłem się bo chodziło o model który zamówiłem niedawno (kwiecień 2025), Oyster Perpetual 36. Podobno to była druga sztuka w tym rozmiarze którą otrzymał salon przez te 11 miesięcy. W rozmiarze 41 nie dostali do tej pory ani jednego.
Czekam jeszcze na DJ 36 (listopad 2023) i GMT GRNR (kwiecień 2024).
Myślałem już że trafiłem do nich na czarna listę bo 3 lata
Czekam jeszcze na DJ 36 (listopad 2023) i GMT GRNR (kwiecień 2024).
Myślałem już że trafiłem do nich na czarna listę bo 3 lata
źródło: 1000202769
Pobierz
pyra1990 +7
#wykopefekt
Jak pozbyć się samochodu ze swojego miejsca parkingowego ?? Żaden sąsiad się nie przyznaje, a kartki za wycieraczką nic nie dają. Rence opadują...Macie Mirki możliwość ustalenia danych właściciela??
Jak pozbyć się samochodu ze swojego miejsca parkingowego ?? Żaden sąsiad się nie przyznaje, a kartki za wycieraczką nic nie dają. Rence opadują...Macie Mirki możliwość ustalenia danych właściciela??
źródło: 1000022005
Pobierz

Dieta gladiatorów była głównie, według dzisiejszych standardów, wegetariańska. Podstawą diety była fasola i zboża, skąd bierze się nawet potoczne określenie gladiatorów – hordearii, czyli „jedzący jęczmień”. Dieta ta które była bogata w węglowodany.
Karmiono ich papką zwana sagina złożoną z fasoli i owsa. Gladiatorzy po walkach pili także specjalne napoje tonizujące wyrabiane z użyciem popiołu.
http://www.imperiumromanum.edu.pl/ciekawostka/wegetarianska-dieta-gladiatorow/
#rzym #starozytnyrzym #antycznyrzym #starozytnosc #imperiumromanum #historia #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne
źródło: comment_yNrQG2gfiKxbEJfqw70AgEjygDwcWSgd.jpg
PobierzMożesz zapisać/wypisać się klikając na nazwę listy.
Masz problem z działaniem listy? A może pytanie? Pisz do IrvinTalvanen
! @IMPERIUMROMANUM @TenebrosuS @MackiMackiMacki @Vvornth @PrawyKuba @Panoramiks @Vasterek @Jade @HrabiaZet @fukboi @diabelskie_nasienie
Przynajmniej tak czytałem.
No nawet bardziej, bo typowi mieszkańcy Imperium i legioniści wpierdzielali pulmentum czyli coś jak dzisiejszą kaszę pszenną polentę a jęczmień dostawały jednostki które podpadły w ramach kary. A gladiatorzy często byli też niewolnikami, cóż jednorazowymi.
@rafau1337: Legioniści jak najbardziej jedli mięso,
Gladiator (łac. gladiator, l.mn. gladiatores, od gladius – miecz)