Wpis z mikrobloga

Jak masz geny xx to jesteś kobietą a xy to mężczyzną, proste.

@anymous: kilka badań dowiodło, że oprócz genów wpływ mają jeszcze dawki hormonów, które się otrzymuje w czasie życia płodowego. Jak któregoś będzie za dużo/za mało to masz ciało jednej płci ale "umysł" tej drugiej.
  • Odpowiedz
@Ksionc-Tomasz tolerancja nie oznacza akceptacji. Afiszowanie sie nadmierne powoduje brak akceptacji. Są, bo są ale nie jest to normalne. A nienawiscią Epatują patusy. W sumia cala neuropa o patusy . Tyle jadu co tam to znalezc mozna tylko w slumsach
  • Odpowiedz
Przecież studia gender dowodzą, że wszystkie te cechy którymi osoby transpłciowe próbują zdefiniować się jako płeć przeciwna wynikają z uwarunkowań kulturowych. Wszyscy powołują się na badania według których płeć mózgu różni się od płci reszty ciała. Czy zastanawiacie się czasem co z tego tak naprawdę wynika? Czy gdzieś w mózgu już na etapie płodu/wczesnego dzieciństwa zapisana jest informacja, że np kobieta musi się malować, nosić sukienki, chodzić w szpilkach, gotować, zajmować domem,
  • Odpowiedz
Gdzieś była ostatnio historia, że chłopak "czujący się" dziewczyną startował w damskich zawodach i je wygrał...

@Ksionc-Tomasz: ...i była to zarzutka, był 3 plus wygląda 100% jak dziewczyna. Cały artykuł był podpuchą.
  • Odpowiedz
Istnieją kobiece albo męskie umysły i tyle, nic poza tym. Może być męski umysł w nie do końca męskim ciele, może być męski umysł w żeńskim ciele, albo żeński umysł w męskim, ale to zawsze jest męski albo żeński umysł.

@KawaJimmiego: No niezbyt. Czytałem gdzieś badania (może te same co OP) gdzie zbadano aktywności różnych części mózgu na tysiącach osób. Zrobili z tego takie ładne dwukolorowe tabelki.
Jednak do sedna
  • Odpowiedz
Jak jesteś człowiekiem i myślisz że jesteś np. koniem to jesteś chory psychicznie i należy cię zamknąć w szpitalu psychiatrycznym. Tak samo jak jesteś facetem i myślisz że jesteś kobietą.

@anymous: xDDDDDDD

Nikt mi nie wmówi że to jest normalne.

Nikt ci zapewne też nie wmówi, ze Ziemia krąży wokół Słońca, przecież WYRAŹNIE widać, że to Słońce porusza się po niebie.
A astrologia jest finansowana przez dziwne grupy forsujące swoje
  • Odpowiedz
Czy gdzieś w mózgu już na etapie płodu/wczesnego dzieciństwa zapisana jest informacja, że np kobieta musi się malować, nosić sukienki, chodzić w szpilkach, gotować, zajmować domem, plotkować itp. itd?

@puszkapandory: Nope, ale jest tam np jakie hormony i w jakich ilościach wytwarza mózg. I tak, u osoby transseksualnej są one zaburzone.
Człowiek posiada 4 płcie - dna, genitaliową, hormonalną i mózgową. Plus tak jak mówisz społeczną. Transseksualność to nie tylko
  • Odpowiedz
ale mam też 'kobiece cechy' - jestem bardzo wrażliwy, emocjonalny, troskliwy, lubię się przytulać i mam mnóstwo empatii.

@LudzkieScierwo: A na jakiej podstawie uznałeś, że to są "cechy kobiece" a jakieś inne to "cechy męskie"? xD Pisząc takie p--------o psujesz to co chciałeś pokazać w 1. akapicie.
  • Odpowiedz
@KawaJimmiego: No niezbyt. Większość polaków jest katolikami, ale to nie oznacza, ze każdy jest. Owszem większość naszego mózgu jest po stronie konkretnej płci, ale nie są 100% czyste. Tak naprawdę w większości jesteśmy bezpłciowi umysłowo, mamy jedynie pewne odchyły, które określają ogólny trend. Sprowadzanie tego do 0 i 1 to jak kolaps spinu cząstki kwantowej.
  • Odpowiedz
@LudzkieScierwo: no elo, ~50/50 here. zajebiście że podjąłeś temat, bo widać jak wielka jest skala nienawiści do osób takich jak ja, i za co? za to że nie interesuje mnie przestrzeganie norm płciowych? masakra. dlatego jestem z moją identyfikacją płciową bardzo głęboko w szafie, i prawdopodobnie przez długi czas chyba jeszcze tam zostanę. no chyba że wyemigruję gdzieś gdzie społeczność jest bardziej tolerancyjna.
  • Odpowiedz