Wpis z mikrobloga

4. #ruby za bycie jak python ale tak dalekie miejsce za slaba spolecznosc

@KwadratowyPomidor: ja bym napisał „za to, że tworcy są idiotami i wymyślają koło na nowo i przy tym psują coś co powinno działac jakby skorzystali z tego koła które już było” ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@brt: nie rozumiem o co ci chodzi. mi chodziło o to że ruby jest podobny do pythona w sensie jest przyjazny dla programisty i jest też sensownym językiem. przegrywa tylko dlatego bo mało pracy i mała społeczność
  • Odpowiedz
Nie ma lepszych i gorszych języków. Są tylko lepsi i gorsi programiści którzy ich używają. No i nodejs nie jest językiem programowania. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@KwadratowyPomidor: Nie, ale d-----e się, że napisałeś nodejs zamiast js. Wszystkie inne to języki programowania. Jeśli chcesz porównywać "technologie" to mogę dodać docker > python, bo aplikacje stawiane w docerze zajebiście da się skalować i dodatkowo da się używać pythona w dockerze, ale dockera w pythonie już słabiej. ;]
  • Odpowiedz
@KwadratowyPomidor: LoL.
Znam każdą z tych technologi na tyle, żeby napisać "hello world" i zdaję sobie sprawę, że w node piszemy w js. Dlatego właśnie się d-------m, bo reszta "technologi" to języki programowania, a ja jestem zdania, że nie powinno się np porównywać javascripta z Laravelem, tak samo nie powinno się porównywać node z pythonem.
  • Odpowiedz
backend

#php > #java

@KwadratowyPomidor: ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Od, przynajmniej głębokiego, backendu raczej oczekiwałbym właśnie tej stabilności ("solidności" o której piszesz przy Javie), której podstaw szukałbym w: silnym typowaniu (sukces TypeScriptu pokazuje że nawet w, dość długo traktowanym jako niepoważnym języku, JS też tego trochę brakuje przy pewnej skali projektów), obiektowości jako takiej ale bardziej jasno
  • Odpowiedz
wg mnie javascript w back endzie to nieporozumienie

@KwadratowyPomidor: może przy REST API owszem, powłoka asynchroniczności tak trochę burzy czytelność etc. ale jeśli chodzi np. o websockety to nie jest to jakieś mega głupie podejście ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@KwadratowyPomidor: w zasadzie nie napisałem o co mi chodzi xD Miałem na myśli społeczność. "Plus, I also chose RoR because of the large community. For instance, in comparison to Django, Rails has double the stars on Github. There is also an abundance of RoR online tutorials, guides and so forth. Heck, there is even aRails Hotline to call."
  • Odpowiedz
@magic96: no websockety tak. i nawet nie chodzi o asynchronicznosc czy sam jezyk tylko że w callbackach nikt nie wie co jest w argumentach funkcji. kazde IDE na pierwszym callbacku nie wiem co sie dzieje.

w "glupim pehapie" robie $x = new mojaKlasa() i jak wpisze $x-> to mam podpowiedzi nie moglbym bez tego juz żyć

ale widze teraz jakies nowe ECMA Script robia i jest tam typowanie w argumentach
  • Odpowiedz