Wpis z mikrobloga

#rozowepaski i #niebieskiepaski #walentynki już prawie za pasem ale mam dla Was pomysł na prosty do wykonania upominek dla waszej drugiej połówki.
Pralinki czekoladowe
Szklanka malin (mogą być też inne owoce np truskawki)
Łyżka cukru
2 łyżki wódki
200g białej czekolady
50 ml śmietany 30%
150g ciemnej czekolady

Ciemną czekoladę rozpuszczamy w metalowej muszę nad gotującą się wodą. Odstawiamy, tak żeby czekolada trochę zgęstniała. Smarujemy silikonowe foremki czekoladą na dnie i bokach, odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Każdą z foremek trzeba posmarować przynajmniej dwa razy.
Maliny gotujemy z cukrem, potem przecieramy przez sitko tak, żeby nie było pestek. Uzyskany mus gotujemy z wódką, tak żeby trochę odparował. Do białej czekolady i śmietany dodajemy maliny, rozpuszczamy tak samo jak ciemną czekoladę, mieszamy.
Po rozpuszczeniu odstawiamy do ostudzenia, potem napełniamy foremki malinowym nadzieniem i przykrywamy warstwą ciemnej czekolady, znów wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Jeśli chcemy ozdobić pralinki smarujemy ich wierzch po wyjęciu czekoladą i posypujemy.
Używałam foremek z Tesco, były bardzo fajne. Z podanego przepisu wyszło mi 30 czekoladek.
#gotujzwykopem #gzw #pieczzwykopem
Zgagulec - #rozowepaski i #niebieskiepaski #walentynki już prawie za pasem ale mam dl...

źródło: comment_Rdgj2vi3FNlLa77HriEw5o07VXJIChb9.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach