@andrzejcebula: a kto ci każe być automatykiem programista? W utrzymaniu ruchu niewiele się programuje, bo PLC zwykle firmy zewnętrzne robią. Możesz też być integratorem systemu, bo podstawy PLC na pewno znasz.
@Krzeslo_Komora: Nie do końca wprawdzie nadążam za Twoim tokiem rozumowania, który doprowadził Cię do nazwania mnie leserem ale ok, koniec końców jestem prostakiem ( ͡°͜ʖ͡°)
@andrzejcebula: a jaka uczelnia? :) tez jestem studentem automatyki, także bardziej od strony mechanicznej. Z tego co rozumiem warto bardziej zainteresować się programowaniem (mam takie, przedmioty, a programować tez lubię). A jak od strony praktycznej wygląda szukanie pracy ze znajomością Cada i innych programów? Takie coś tez mnie interesuje. Wskazówki od starszego kolegi zawsze się przydadzą :)
@andrzejcebula: - wyjedź na emigracja gdzie umiejętności ważniejsze niż wykształcenie kierunkowe - rób to co sprawia ci frajdę i dostawaj za to godziwy grosz
@andrzejcebula: A ja mam sytuację odwrotną ;) Skończyłem mechanikę i budowę maszyn, od ponad 4 lat jestem konstruktorem i pluję sobię w brodę, że nie poszedłem na programowanie ;) (które szło mi ogólnie nieźle). A jeszcze dziś odezwali się z innej firmy, że mnie chcą więc moja kariera konstruktora będzie się ciągnąć i do programowania nie wrócę :(
@andrzejcebula: Dzięki za odpowiedź, uczelnia ta sama, tak samo nie samogłoski. Choć trochę osób które skończyły ten kierunek które znam złapały fajną pracę w zawodzie, także to nie jest reguła. Ale wiem aby się bardziej przyłożyć na własną rękę do programowania, tym bardziej że to rzecz którą możemy sami praktykować, a wakacje przed nami. Tam gdzie miałeś praktyki nie da rady się wkręcić?
@andrzejcebula: dzięki za rady. Właśnie skończyłem C++ i to niejako potwierdza Twoje słowa. Ja miałem już to w liceum i generalnie chciałem się czegoś nauczyć, tak więc wszystkie programy są robiłem, teorie znalem i sobie programowałem. Ale gdybym nie miał tego w liceum i się tym nie interesował tez bym to zaliczył. Choć dopiero po 1 roku jestem widzę ze to dotyczy na razie przedmiotów pobocznych niejako, matematyka, fizyka itp
@andrzejcebula: zajmowałem się przez ponad rok uruchomieniami (równocześnie studiowałem dziennie ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ). musiałem zrezygnować z pracy będąc na mgr. Po jakiś 2 miesiącach odpoczynku dalej zacząłem szukać pracy w zawodzie i w zasadzie to tylko jedna firma odpisała że nie mają pracy dla ludzi z moim doświadczeniem (za mało potrafisz na samodzielnego pracownika, za dużo żeby dać sobą pomiatać. A napisałem do nich
@andrzejcebula: Jezeli zdales wszystkie przedmioty, by skonczyc studia, to jakas tam wiedze masz. Przypomnij sobie pewne rzeczy, pocwicz i aplikuj na te same pozycje, na ktore aplikuja znajomi po robotyce. Jak nie bedziesz obkuty tak dobrze, jak znajomi, to pewnie tak zajebistej fuchy nie dostaniesz, ale spokojnie powinienes dostac robote, ktora pozwoli ci na jakas tam nauke i rozwoj.
hahaha wyborne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Krzeslo_Komora: A ja bym Tobie kazał oddawać za 6 lat podstawówki, bo tę kasę też ewidentnie p---------ś
Komentarz usunięty przez moderatora
- wyjedź na emigracja gdzie umiejętności ważniejsze niż wykształcenie kierunkowe
- rób to co sprawia ci frajdę i dostawaj za to godziwy grosz