Wpis z mikrobloga

Aktualizacja wpisu : http://www.wykop.pl/i/wpis/12999009/motoryzacja-polskiedrogi-polica-prawojazdy-samocho/?u=xspeditor#add-comment-entry

Byłem teraz na miejscu gdzie mi zabrali prawko i okazało się że nie ma tam terenu zabudowanego. Jadę na komende złożyć skargę. Wykopki pomóżcie co tam mówić

#samochody #prawojazdy #polskiedrogi #motoryzacja #prawo #policja #motocykle
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xspeditor: poskakałem trochę po mapie i nie zauważyłem, żeby to był zabudowany. Normalna droga z ograniczeniem do 70, na przejściu 50. Więc jeśli zabrali prawko na mocy tego nowego przepisu (bo mogą jeszcze z innego tytułu, ale muszę to wyraźnie wpisać), to zdecydowanie skarga.
  • Odpowiedz
Znalazłem jeszcze filmik tej trasy.
Oczywiście, może być tak, że coś się zmieniło obecnie na tym odcinku i zdecydowanie ostatecznie powinna być analiza sytuacji bieżącej.
D.....a - Znalazłem jeszcze filmik tej trasy.
Oczywiście, może być tak, że coś się z...
  • Odpowiedz
@xspeditor: Sprawdź jeszcze, czy na tym pokwitowaniu jest wpisany artykuł, na podstawie którego zostało zabrane prawko.

I jeszcze jedno - formalnie na tym przejściu nie ma już 50, bo jest za skrzyżowaniem. Nie powinni dokonywać pomiaru na odcinku, gdzie zmienia się ograniczenie prędkości i odnosić się do mniejszego.
  • Odpowiedz
@xspeditor: Ale ten art. nic o zabieraniu prawka nie mówi ;) Są w zasadzie dwa takie (choć nie podam z numeru) - jeden nowowprowadzony o przekroczeniu >50 w zabudowanym i drugi, stary, który dawał policji prawo zabrania w przypadku rażącego naruszenia przepisów i stworzenia zagrożenia. (Jest jeszcze trzeci o zabraniu dokumentu, który został zatrzymany). Dobrze by było, jakbyś trochę je obkuł i potem coś przebąknął na komendzie - oni się
  • Odpowiedz
@xspeditor: Bo najlepiej było nie przyjmować, to przynajmniej oszczędziłbyś czasu i kasy na założeniu sprawy. Skargę oczywiście możesz złożyć zawsze i przekaż listownie - tego się nie wahaj. Za potwierdzeniem odbioru i zrób kopię. Będzie dla sądu dowód jeszcze. A poza tym pogadaj z prawnikiem i być może, jeśli uda Ci się wykazać straty poniesione z tytułu bezprawnego zatrzymania prawa jazdy, wywalczysz odszkodowanie... (niestety od nas wszystkich). Natomiast - podkreślam
  • Odpowiedz
@xspeditor:
Źle zrobiłeś, że oddałeś im plastik. Teraz będzie ciągnięcie sprawy po sądach.
Generalna zasada przy wykroczeniach drogowych jest taka, żeby iść w zaparte, nie przyjmować mandatu i odwoływać się tak długo jak się da.
  • Odpowiedz