Wpis z mikrobloga

@jogurtdrzewny nie bierzesz żadnych przetreningówek? Ja jak brałem spalacz/przedtreningówke to miałem podobny problem, ale to była kwestia dużej ilości coffeiny a nie kreatyny.
  • Odpowiedz
@jogurtdrzewny: 5g dziennie, codziennie, o dowolnej porze. Skutki uboczne są niemożliwe, ponieważ nie ma ona żadnego działania które mogłoby sprawiać problemy ze snem. Szukaj przyczyny gdzie indziej.
  • Odpowiedz
@Kalwin: Nie biorę żadnych przedtreningówek ani spalaczy. W zasadzie kreatyna jest jedyną nowością jaką zacząłem przyswajać w ciągu ostatnich kilku miesięcy,
@shdw: Ok, dzięki. No to dobrze, bo szkoda by mi było odstawiać.
  • Odpowiedz
@jogurtdrzewny:

Czytałem o objawach niepokoju przy podawaniu kreatyny przed spaniem, ale nie zostało to zbadane w tym dokładnie kontekście.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to wpływ kreatyny na obniżenie kortyzolu, którego poziom jest ściśle związany z porą dnia i cyklem dobowym. Ale to tylko taki strzał na oślep. Poza tym różne badania podają różnego rodzaju wpływ (lub jego brak) na stężenie kortyzolu.

Jeszcze dalszy strzał to stosunek N-acetylo-asparaginian / kreatyna
  • Odpowiedz
@berti: Ciekawe to co piszesz. Mówisz, żeby zejść aż do 3g? Na moim monohydracie jest napisane, żeby brać od 5-10g dziennie, więc brałem w okolicach 10g (5g na czczo i 5g w okolicach 16-18), bo ważę ponad 105kg. W każdym razie może rzeczywiście sprawdzę jak reaguję na mniejszą ilość. Dzięki
  • Odpowiedz
@jogurtdrzewny: A masz czysty monohydrat? bo np w tym z sfd jest dodakowo troszeczke tauryny, że niby lepiej rozprowadzi sie w organizmie. Sprawdź czy nie ma jakichś dodatków wtedy szamiąc przed snem można mieć kłopot z usnięciem.
  • Odpowiedz
@digupherbones: Trenuję w tych samych godzinach od ponad 8 miesięcy, problemy ze spaniem mam dopiero od jakichś 2 tygodni. Pokrywa się to mniej więcej z początkiem brania kreatyny, ale po Waszych odpowiedziach dochodzę do wniosku, że to musi być zbieg okoliczności.

@wowowo: Rzeczywiście jest tauryna, ale w dawce 5g jest jej rzekomo 0.02g. Biorąc pod uwagę, że puszka redbulla ma 1.2g to nie chce mi się wierzyć, żeby aż tak
  • Odpowiedz