Witajcie, takie pytanko - za tydzień mam rozmowę o pracę w Comarchu - Java programmer. Doświadczenie - zero. Coś tam się wcześniej pouczyłem przed testem no i ku mojemu zdziwieniu zaprosili mnie na rozmowę.
Teraz pytanie - ktoś z Was był na rozmowie w tej firmie (lub w innych na stanowisko młodszego programisty Java) i mógłby mi powiedzieć, jakich pytań mam się spodziewać, jak przebiega taka rozmowa?
I drugie, ważniejsze - jak najlepiej wykorzystać ten tydzień - czego i z czego się uczyć: takie must know na rozmowie.
@Al-chemik: @echelon_: ta - praktyki, pewnie jeszcze darmowe... Na młodszego będą Cię pytać, o życie i plany na przyszłość, oraz o ogólne pojęcie o programowaniu. Czasy kiedy w IT trzeba było mieć 10 lat doświadczenia i wiek 25 lat dawno minęły.
@echelon_: Z Comarchu smieja sie, bo tego typu punkt widzenia przedstawia zarzad. Kierownictwo ma najwiekszy wplyw jak wyglada firma a nie szeregowy pracownik (przynajmniej w IT).
@dixx:Czasy kiedy praktyki to było robienie za darmo chyba już dawno minęły. Na swoich pierwszych praktykach zarabiałem więcej niż koledzy którzy mieli stanowisko Junior Developer albo Developer.
@echelon_: ALE MALKONTENT, pies ogrodnika, czytać się tego nie da. ich firma ich sprawa, czy przyjmą go do pracy. @Al-chemik: powodzenia mireczku! trzymam kciuki!
@Yahoo_: @PonuryWonsz: Kurde Mirki, dziękówa! Nawet nie wiecie, jak takie wpisy dają kopa świeżakowi. Yahoo_ można wiedzieć w jakim mieście? Ja uderzam na Kraków.
@PonuryWonsz: To nie czytaj. Jak koleś jest głupi bo najpierw go zaprosili na rozmowę a teraz pyta co doczytać to pewnie spali sobie miejscówkę na pół roku albo i dłużej.
@Al-chemik: byłem kiedyś u nich na rekrutacji na stanowisko Unix admina 1 etap - test w salce wraz z innymi osobami 2 etap - rozmowa face2face +kolejny test Testy wyboru 1 z 4. Pytania dotyczyly raczej podstaw
@Al-chemik: Nie słuchaj tych bzdur z praktykami, dobre dla studentów na utrzymaniu rodziców. Ja bez doświadczenia i z minimalnymi umiejętnościami załapałem pracę jako programista. Grunt to na rozmowie sprawiać zafascynowanego tematem programowania, oni doskonale będą wiedzieć, że nie masz wielkiej wartości jako programista wiec jedyny Twój atut to mocna motywacja i uważam, że ta powinieneś pokazać.
Witajcie, takie pytanko - za tydzień mam rozmowę o pracę w Comarchu - Java programmer. Doświadczenie - zero.
Coś tam się wcześniej pouczyłem przed testem no i ku mojemu zdziwieniu zaprosili mnie na rozmowę.
Teraz pytanie - ktoś z Was był na rozmowie w tej firmie (lub w innych na stanowisko młodszego programisty Java) i mógłby mi powiedzieć, jakich pytań mam się spodziewać, jak przebiega taka rozmowa?
I drugie, ważniejsze - jak najlepiej wykorzystać ten tydzień - czego i z czego się uczyć: takie must know na rozmowie.
Będę wdzięczny za rady, pozdro.
Dobra ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Na młodszego będą Cię pytać, o życie i plany na przyszłość, oraz o ogólne pojęcie o programowaniu. Czasy kiedy w IT trzeba było mieć 10 lat doświadczenia i wiek 25 lat dawno minęły.
@dixx: A potem śmieją się z Comarchu, że każdego programistę można zastąpić skończoną liczbą studentów.
@dixx:Czasy kiedy praktyki to było robienie za darmo chyba już dawno minęły. Na swoich pierwszych praktykach zarabiałem więcej niż koledzy którzy mieli stanowisko Junior Developer albo Developer.
Komentarz usunięty przez autora
@Al-chemik: powodzenia mireczku! trzymam kciuki!
Nawet nie wiecie, jak takie wpisy dają kopa świeżakowi.
Yahoo_ można wiedzieć w jakim mieście? Ja uderzam na Kraków.
1 etap - test w salce wraz z innymi osobami
2 etap - rozmowa face2face +kolejny test
Testy wyboru 1 z 4. Pytania dotyczyly raczej podstaw
@echelon_: Kolego, zluzuj majty. Może też kiedyś będziesz potrzebował pomocy. Epitety nie są tu potrzebne.