Wpis z mikrobloga

#java #praca #comarch #programowanie #naukaprogramowania

Witajcie, takie pytanko - za tydzień mam rozmowę o pracę w Comarchu - Java programmer. Doświadczenie - zero.
Coś tam się wcześniej pouczyłem przed testem no i ku mojemu zdziwieniu zaprosili mnie na rozmowę.

Teraz pytanie - ktoś z Was był na rozmowie w tej firmie (lub w innych na stanowisko młodszego programisty Java) i mógłby mi powiedzieć, jakich pytań mam się spodziewać, jak przebiega taka rozmowa?

I drugie, ważniejsze - jak najlepiej wykorzystać ten tydzień - czego i z czego się uczyć: takie must know na rozmowie.

Będę wdzięczny za rady, pozdro.
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Al-chemik: ja myślę że warto jak sie bedziesz starał to nabierzesz i tak doświadczenia nawet jak Cię nie wezmą to zobaczysz jak wygląda rozmwa kwalifikacyjna. A jak Cię wezmą i bedzie naprawde źle to se pojdziesz gdzie indzie z jakims tam juz doswiadczeniem. I tyle.
  • Odpowiedz
@echelon_: @darck: @ImOut: @paleontolog: A co do drugiego pytania: mam tydzień na ostre zapieprzanie (wiem, że śmiesznie mało wobec ogromu Javy) - jak mogę najlepiej go wykorzystać, na razie cisnę książkę Barteczko do Javy 8. Uprzedzając - po angielsku też czytam, ale tu chodzi mi o szybkie przyswojenie wiedzy, a nauka po angielsku idzie mi wolniej.
  • Odpowiedz
@Al-chemik: rozmowa, no to warto sie zainteresowac co firma robi, moga zapytac o bazy danych i sql-a z czym to sie je ewentualnie o orm, jakies proste algorytmy typu fizz bizz czy jakies sortowanie, o elementy języka klasyka w stylu czym sie różni interfejs od klasy abstrakcyjnej, ewentualnie o api javy i jakies fajne biblioteki z ktorych korzystales, No ja na pewno zapytałbym Cię o znajomoşć angielskiegoo i jak se
  • Odpowiedz
@echelon_: No nie mam. Ale mam rodzinę, której nie utrzymam z praktyk. Celem tego wpisu jest uzyskanie od doświadczonych programistów porady, jak w najkrótszym czasie przyswoić maksymalnie dużo wiedzy z programowania w Javie.
  • Odpowiedz