Wpis z mikrobloga

#javascript #css #js #webdev

Pytam jeszcze raz, ponieważ poprzednio źle zadałem pytanie odnośnie wykrywania mobilnych urządzeń. Teraz spróbuje inaczej. Otóż jako że trudniej sprawdzić mobilne urządzenia (jest ich dość dużo i ciężko sprawdzić na każdej przeglądarce nie mając konta na browserstacku czy innych tego typu płatnych usługach). Chciałbym się dowiedzieć czy mój sposób nie jest "naiwny".

Otóż ja używam czegoś takiego:

window.matchMedia -> jako argument daje media query

Jeśli ta funkcja jest niedostępna to zawsze dodaje media queries do stylu. Następnie, po załadowaniu dokumentu i sparsowaniu stylu, sprawdzam czy dany element przyjmuje określony zdefiniowany wcześniej styl.

Używa ktoś podobnego sposobu? Jest to dość niezawodne? Przyznam, że nie testowałem tego, wpadłem na niego sam, więc pewnie może być głupi.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@saund: Wykryć urządzenie mobilne - to się potem przydaje, w sensie inny kod nieco jest, lżejszy i nie wszystko jest włączane
  • Odpowiedz
@P0lip Ja jak ostatnio musiałem wykryć urządzenie mobilne sprawdzałem czy przeglądarka wspiera ewent touch później musiałem jeszcze tylko sprawdzić czy nie jest to laptop windows 8 z ekranem dotykowym.
  • Odpowiedz
@P0lip: bibiloteka bowser do. Sprawdzania wersji przegladarek ma flagi rozne mobilkow + gotowe sniplety ze strony isthismobilebrowser czy coś takiego jak wroce na chate to sprawdze :))
  • Odpowiedz