@olcayn wydaje mi się że przy FM, które mają mniej komórek, może być underpitching. Ale wciąż bym się nie obawiał, biorąc pod uwagę że to gwoździe i banany @Bartiri
@yam-jan nie musi, powtarzam - kleikowanie płatków owsianych zachodzi w temperaturze standardowego zacierania. Nigdy nie gotuje płatków górskich, tylko wrzucam standardowo, a udział płatków i ich efekt w gotowym piwie są oczywiste i zauważalne. Nie wiem skąd teza, że z udziałem płatków owsianych zacieranie musiałoby trwać godzinę dłużej, bo praktyka tego nie potwierdza.
@Goglez druga pucha ekstraktu stąd, że brewkity standardowo uzupełnia się niechmielonym ekstraktem słodowym w analogicznej ilości. Zrobienie 20l na samej puszcze brewkitowej poskutkuje piwem 6-7 blg, a zrobienie połowy tej ilości rzekomo nadmierną goryczą. Po prostu - pucha brewkitu przeznaczona jest do mieszania z ekstraktem słodowym ( ͡º͜ʖ͡º)
@jmyung jaak ułatwia chmieleniec na zimno? Masz na myśli rozlew z tego samego pojemnika z tą piłeczką wypełniona powietrzem, czy coś innego? Ciekawe czy by mi się to zmiescilo do lodówki razem ze stelażem ( ͡º͜ʖ͡º)
@lukaschels ja prowadzę weizena na fm41 bez underpitchingu od 12-13 stopni, do 21 i wychodzi sztos, ale z przewagą goździka. Takiego typowego bananowego weizena jeszcze nie zrobiłem.
Btw. Lida od Ciebie dawały mi bananowy ester pomiędzy innymi, to samo w dwóch kolejnych warkach( ͡º͜ʖ͡º)
@bomba4: wydaje mi się, że moc będzie zbyt mała, by nagrzewać wystarczającą tak ogromną ilość cyrkulującej wody. Swoją drogą, masz ten cyrkulator ze zdjęcia? to jest ten od chińczyków? Polecasz? :D
@kondek: amber ale, apa, double ipa, neipa, coś wędzonego - fajnie komponuje się z estrami voss, no i piwa z dodatkami: fruit ale, white ipa. Możliwości nieskończone ( ͡°͜ʖ͡°)
@xnor Wit C działa, ostatnio też stosuje campden ale jeszcze za wcześnie na wnioski. Co więcej, sam fakt nieprzelania piwa nie sprawia, że się uniknie tlenu - wsypujac chmiel do piwa też można wprowadzić tlen. Ja przy tym etapie korzystam z butli z Co2, by wydmuchać powietrze z fermentora przed zamknięciem. No i w końcu, jaki chmiel, rocznik, jak pakowany? Czy jest info od dystrybutora że pakowany z gazem obojętnym?
@xnor dodatkowo dodam z doświadczenia, że Wit C raczej nie rozjaśni piwa. Może uchronić przed utlenieniem i wynikającym z niego ściemnieniem, ale gdy utlenienie już nastąpiło, ani nie rozjaśni, ani nie przywróci świeżości.
@Pjoter_00 i cold crasha sobie nie żaluj, może i dwa dni stać na balkonie, to wszystko się dokładnie sklaruje i zbije na dnie w zwarty osad, co ci pomoże w sprawnej filtracji - jest to bardzo ważne jeśli jesteś początkujący, spartaczenie grozi gushingiem i zalegającą goryczą w smaku