wertychochlik via Android
- 4
wertychochlik via Android
- 1
wertychochlik via Android
- 0
@morasz piwa już dawno spite, zdjęcie wygrzebałem z telefonu ( ͡º ͜ʖ͡º) Piwo bez whirlfloca nie wyklaruje się po fermentacji tak samo, albo nie przynajmniej w takim czasie, by zachować świeżość tego piwa, gdy mówimy o IPA. W szklance piwa miały taką samą barwe, ale to bez whirlfloca było hazy - choć tu też swoje dołożyły drożdże, w tym piwie był znacznie mniej flokulujacy szczep.
@bomba4
@bomba4
wertychochlik via Android
- 0
@Nivele oczywiście że nie spłyca smaku, w moich odczuciach powoduje że piwo jednocześnie szybciej jest gotowe do picia po refermentacji, ładniej się układa i wolniej się starzeje (to już teza naukowa, mniejsza ilość białek wpływa na wolniejsze postępowanie utlenienia). Ogólnie stosuje whirlfloc w każdym piwie bez wyjątku, tu zwyczajnie zapomniałem w jednym garze ( ͡º ͜ʖ͡º)
wertychochlik via Android
- 0
@lunga niemiarodajne porównanie, bo jedno piwo na Oslo, a drugie na Lida - dwa różne światy ;)
Gotowane też były w osobnych garach i jednego pierwszego nachmielilem na american pilsa, drugi klasyczna aipa.
Gotowane też były w osobnych garach i jednego pierwszego nachmielilem na american pilsa, drugi klasyczna aipa.
wertychochlik via Android
- 0
@bomba4 z Marysina. Chcesz suchary?
wertychochlik via Android
- 1
wertychochlik via Android
- 0
#piwowarstwo