- Hatsuban
- erysipelothrix
- pr0sty_
- mlesz
- Tymonx
- +1 innych
- 0
Bawi się ktoś w BIAB? Po 4 latach #!$%@?ł mi się sraczwężyk i myślę czy nie kupić sobie torby do zacierania lżejszych piw.
#piwowarstwo
#piwowarstwo
wertychochlik via Android
- 1
wertychochlik via Android
- 1
Potraficie to ocenić? Pierwszy raz coś takiego widzę :d wygląda dziwnie. Wygląda trochę jak zaschnięta piana z grudkami czegoś. Więcej zdjęć w komentarzach.
#piwowarstwo
#piwowarstwo
wertychochlik via Android
- 1
@funfelfonfafis jest ok
Znalezione na instagramie (。◕‿‿◕。) A ja uważałem, że mam ciężko z myciem 2 kegów i kilku przejściówek 乁(⫑ᴥ⫒)ㄏ
#piwowarstwo #keezerporn
#piwowarstwo #keezerporn
wertychochlik via Android
- 0
@gieneq oj takk byczq
#piwowarstwo ratujcie, fermentacja mi nie ruszyła, mija 18 godzina, a poziom w rurce się nie podnosi, nie widać tez żadnej piany. Da się to jakoś uratować? Drożdże dodałem przy 26 stopniach. Chociaż mam teorie że po prostu to przez pojemnik. Mam 8 litrów piwa w 35 litrowym zbiorniku. Może po prostu nie ma tyle gazu żeby się ruszyło. Martwi mnie tylko brak czegokolwiek na powierzchni :/ Dosypać trochę cukru i zamieszać czy
wertychochlik via Android
- 1
@funfelfonfafis wszystko istotne zostało powiedziane, a dodatkowo
Wnętrze twojego fermentora niezajęte przez piwo to nie próżnia, jest wypełnione powietrzem w stanie gazu - już najmniejsza ilość wyprodukowanego CO2 powoduje ruch w bulce, bo musi wypchnąć tę odrobinę powietrza by się zmieścić. To nie działa tak, że drożdże najpierw muszą naprodukowac całe wiadro dwutlenku węgla, a ten dopiero wtedy opuszcza je przez bulkę
Może po prostu nie ma tyle gazu żeby się ruszyło.
Wnętrze twojego fermentora niezajęte przez piwo to nie próżnia, jest wypełnione powietrzem w stanie gazu - już najmniejsza ilość wyprodukowanego CO2 powoduje ruch w bulce, bo musi wypchnąć tę odrobinę powietrza by się zmieścić. To nie działa tak, że drożdże najpierw muszą naprodukowac całe wiadro dwutlenku węgla, a ten dopiero wtedy opuszcza je przez bulkę
wertychochlik via Android
- 0
@funfelfonfafis czyli klasyczny lag Miras :)
- 3
Hejo, kilka pytań do speców z tagów.
Zamarzyło mi się na końcówce lata pobawić z drożdżami-wikingami, w kontekście piwa lub lekkiego miodu pitnego (pozwolę sobie zawołać @HansLanda88 bo narobiłeś mi smaka na swoje miody :) ).
- FM53 VOSS KVEIK od Fermentum Mobile są spoko, czy lepiej pytać na piwowarskich grupkach o czyjąś gęstwę z kveików? Widziałem temat sprzed 4 lat, że sprawdzały się nieźle.
- Jeśli spoko, to standardowa fiolka 30ml
Zamarzyło mi się na końcówce lata pobawić z drożdżami-wikingami, w kontekście piwa lub lekkiego miodu pitnego (pozwolę sobie zawołać @HansLanda88 bo narobiłeś mi smaka na swoje miody :) ).
- FM53 VOSS KVEIK od Fermentum Mobile są spoko, czy lepiej pytać na piwowarskich grupkach o czyjąś gęstwę z kveików? Widziałem temat sprzed 4 lat, że sprawdzały się nieźle.
- Jeśli spoko, to standardowa fiolka 30ml
wertychochlik via Android
- 2
@jszq brzeczkę która zaszczepiasz kveikami również należy porządnie napowietrzyć miras
wertychochlik via Android
- 1
@jszq jak pisali koledzy, przyda się zrobić starter drożdżowy. Zobacz artykuł na homebrewing.pl na czym to polega. Możesz zrobić taki starter bez mieszadła i kolby, a w butelce 1,5l.
Co więcej, polecam mocno wyjść w tereny drożdży płynnych, bo to inny świat piwowarski, ale słyszałem że suche Vossy (nie pamiętam producenta, moze MJ?) rzekomo też dają radę i nie są jakoś trudno dostępne.
Co więcej, polecam mocno wyjść w tereny drożdży płynnych, bo to inny świat piwowarski, ale słyszałem że suche Vossy (nie pamiętam producenta, moze MJ?) rzekomo też dają radę i nie są jakoś trudno dostępne.
wertychochlik via Android
- 1
- 1
Test piwa po tygodniu leżakowania. #!$%@?ęcie, przegazowanie (pół butelki piwa #!$%@?ło mi na całą kuchnię, drugie otwierałem pod ręcznikiem, ale też mocne ciśnienie). Czy to CO2 jeszcze się rozpuści, czy będą fajerwerki za 3 tygodnie? Rozgazować trochę butelka po butelce (zamknięcie patentowe) czy zostawić? #piwowarstwo
wertychochlik via Android
- 1
@moxie co do jurności czteroletnich drożdży, to mogło być wręcz przeciwnie. Powiedziałbym że miarą jurnosci byłoby raczej idealnie zrobione piwo, a nie takie z wadami :D Kiepskiego stanu drożdże mogły spowodować niedofermentowanie, które po dodaniu cukru i "rozbudzeniu" drożdży doprowadziło do przegazowania, biorąc pod uwagę że cukru też rzuciłeś niemało na butelkę. Ps. imo jeśli masz tak mocny gushing, odgazowanie będzie katorgą i może zakończyć się fiaskiem, ale oczywiście próbuj, doświadczenie zdobyte
wertychochlik via Android
- 0
wertychochlik via Android
- 0
@mug3n czekaj, możesz opisać jak przeprowadziłeś to odgazowywanie? Jak to 'poleciało 2 litry' i czym ten brak uzupelniles?
wertychochlik via Android
- 1
@mug3n jesteś pewny że udało Ci się takie coś przeprowadzić w warunkach dezynfekcyjnych, skoro cała szyjka, elementy zamknięcia i korek były u****dolone w piwsku? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Odgazowywanie polega na upuszczaniu gazu, a nie otwieraniu piwa (w przypadku zamknięcia patentowego możesz uchylić zamknięcie by gaz z szyjki uleciał i dalej powtarzać ten proces x razy)
W ten sposób jak zrobiłeś, piwerko bardzo się utlenilo i lada moment
Odgazowywanie polega na upuszczaniu gazu, a nie otwieraniu piwa (w przypadku zamknięcia patentowego możesz uchylić zamknięcie by gaz z szyjki uleciał i dalej powtarzać ten proces x razy)
W ten sposób jak zrobiłeś, piwerko bardzo się utlenilo i lada moment
#piwowarstwo #piwo
Hej Mirki, jak dokładacie owoców do piwa? Chcę uwarzyć ale z owocami typu brzoskwinie i zastanawiam się kiedy i jak je dodać by uzyskać najwięcej smaku z nich. Ktoś poleci jakiś sprawdzony sposób?
Hej Mirki, jak dokładacie owoców do piwa? Chcę uwarzyć ale z owocami typu brzoskwinie i zastanawiam się kiedy i jak je dodać by uzyskać najwięcej smaku z nich. Ktoś poleci jakiś sprawdzony sposób?
wertychochlik via Android
- 0
@Pozdrozbiedronki na fermentację cichą Mireczku. Swoją drogą ciężko wyciągnąć wiele z brzoskwinii w piwie z uwagi na stosunkowo niewielka intensywność smaku tego owocu. Zdarzylo mi się nawet w ostatnim berlinerze, że 3kg truskawek w 20l piwa się schowało pod estrami od kveik Lida i osoby postronne miały problem ze znalezieniem w tym piwie truskawek ;) wszystko zależy od jakości owocu, jego dojrzałości i smaku
Na Warmii jest świetne niebo pod którym spotkaliśmy się @bartoszw oraz @jgoluch i na pewno nie jedną fotkę z tego wypadu wrzucimy :)
Na pierwszy ogień idzie M31 strzelone Samyangiem 135 @F2.8 oraz Nikonem D5300 powieszone na SWSA. Klatki po 3min ISO400 łącznie ok 1,5h.
Obróbka PS+Fitswork
#astrofoto #flamezzcontent #kosmos #kosmosboners #astronomia
Na pierwszy ogień idzie M31 strzelone Samyangiem 135 @F2.8 oraz Nikonem D5300 powieszone na SWSA. Klatki po 3min ISO400 łącznie ok 1,5h.
Obróbka PS+Fitswork
#astrofoto #flamezzcontent #kosmos #kosmosboners #astronomia
- szyna352
- konto usunięte
- konto usunięte
- Chris_in_flames
- Tuff
- +75 innych
wertychochlik via Android
- 2
@flamezz o żesz ja #!$%@?ę, jakie to jest piękne! szacun!
wertychochlik via Android
- 0
Mirki i Mirabelle z #warszawa
2 dni w stolicy, co oglądać? Na pewno będzie Muzeum PW i może Centrum Kopernika
#podrozujzwykopem
2 dni w stolicy, co oglądać? Na pewno będzie Muzeum PW i może Centrum Kopernika
#podrozujzwykopem
wertychochlik via Android
- 0
@jakuba94 wygląda ciekawie, dzięki Miras
wertychochlik via Android
- 0
@girlsjustwannahavefun sztuka jak najbardziej, więc fotoplastikon i zachęta będzie, do tego klasyczne zwiedxanko. Coś jeszcze masz może?
konto usunięte via iOS
- 0
Pisze z prośbą o jakieś świetne przepisy na stouty, portery i risy. Chciałbym teraz uważać jakieś ciemne piwo, które czekałoby do świąt bożonarodzeniowych. Mam w głowie pomysł, żeby dodatkowo na fermentacje cicha dać macerowane w burbonie płatki dębowe, albo łaski wanilii. Macie coś sprawdzonego :) ? #piwowarstwo
wertychochlik via Android
- 0
@stout2137 ciemne słody w imperialnym stoucie na koniec zacierania? To robimy stouta czy portera bałtyckiego? ( ͡º ͜ʖ͡º) imo w stoucie ciemne zdecydowanie na całość zacierania
wertychochlik via Android
- 0
@stout2137 ah, racja :-)
- komakow
- lenovo99
- Matias_Moa_Viecki
- mmmaly
- mateusz-zahorski
- +10 innych
wertychochlik via Android
- 0
@Fafrocel racja, ale to i tak wiele jak na GoPro, które na ogół w nocy radzi sobie fatalnie ( ͡º ͜ʖ͡º)
wertychochlik via Android
- 0
Miraski, jakie doświadczenia ze stosowaniem wanilii?
Ja próbowałem raz, zrobiliśmy z kolegą ekstrakt z lasek, zapłaciliśmy jak za zboże, a ekstrakt był totalnie niewydajny, eksperyment raczej z tych nieudanych ( ͡º ͜ʖ͡º)
Domyślam się już że skuteczniej wrzucić laski po prostu do piwa - może ktoś się podzieli doświadczeniem na temat czasu kontaktu, ilości lasek?
#piwowarstwo
Ja próbowałem raz, zrobiliśmy z kolegą ekstrakt z lasek, zapłaciliśmy jak za zboże, a ekstrakt był totalnie niewydajny, eksperyment raczej z tych nieudanych ( ͡º ͜ʖ͡º)
Domyślam się już że skuteczniej wrzucić laski po prostu do piwa - może ktoś się podzieli doświadczeniem na temat czasu kontaktu, ilości lasek?
#piwowarstwo
@wertychochlik: O Panie! Kiedyś się wykosztowałem, wydłubałem te ziarenka z dwóch lasek i wrzuciłem do jakiegoś mocnego milk stouta. No nie było to zbyt pijalne, ale raczej nie z powodu wanilii ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@wertychochlik: Do tropical stouta 16 blg 18 litrów, dodałem na cichą (10 dni) 2 laski wanilii macerowane przez kilka tygodni w whisky. Efekt: czuć w aromacie, w smaku słabo. W sumie bylem zadowolony, bo nie chciałem, żeby wanilia zdominowała piwo.
Jakie mody polecicie? Czas przejść na nowo Wiedzminka, a ostatni raz przechodziłem, bez żadnych modów.
#wiedzmin3
#wiedzmin3
wertychochlik via Android
- 1
wertychochlik via Android
- 13
Stout po cold crashu.
Od dołu: białka, drożdże, ziarna kakaowca i kakao, wiórki kokosowe.
Zaraz pójdzie w butle ( ͡º ͜ʖ͡º)
#piwowarstwo
Od dołu: białka, drożdże, ziarna kakaowca i kakao, wiórki kokosowe.
Zaraz pójdzie w butle ( ͡º ͜ʖ͡º)
#piwowarstwo
- cybul26
- RomeYY
- oniryczny_zryw
- szaldr
- Dominik80
- +8 innych
- 5
@wertychochlik: jak jakies ery, paleozoik itd xD
wertychochlik via Android
- 4
Chce ktoś świeże kveiki fm53? Fermentację zaczęły 5 dni temu, dziś zebrane tylko z wierzchu. Swoją drogą zrodziły pyszne piwo, które poszło jeszcze do klarowania. Creme de la creme, Mircy.
Przesyłka - paczkomat.
#piwowarstwo
Przesyłka - paczkomat.
#piwowarstwo
@wertychochlik: A Ty tam dodajesz coś od siebie do głównego zbiornika?
wertychochlik via Android
- 2
Co tam Mirki słychać w waszych browarach?
Ja dziś popełniłem okrągła warkę #60 i zrobiłem rekord czasowy, bo w 3h20min udało się ze wszystkim ( ͡º ͜ʖ͡º)
I wrzuciłem kakao, ziarna kakaowca i prażone wiórki kokosowe do stouta, którego sama baza na ten moment nie jest zbyt specjalna, więc może po tych dodatkach coś z tego będzie.
#piwowarstwo
Ja dziś popełniłem okrągła warkę #60 i zrobiłem rekord czasowy, bo w 3h20min udało się ze wszystkim ( ͡º ͜ʖ͡º)
I wrzuciłem kakao, ziarna kakaowca i prażone wiórki kokosowe do stouta, którego sama baza na ten moment nie jest zbyt specjalna, więc może po tych dodatkach coś z tego będzie.
#piwowarstwo
@wertychochlik Tylko z tego co fermentowałem tydzien temu i ile poczytałem. IMO to żeby puszczać w wysokich temp belgi i ciągnac do 26*C to proszenie się o smród i rozpuszczalnik. Teraz zaczynam w 16*C, za jakieś 2 dni planuje o 1 stopień podwyższać do 21 max 22. Poprzednią warke na nich pociągnałem do 21 i bardzo fajnie wyszło.
@wertychochlik: też mi się wydaje że płatki dają lepsze aromaty. No i filtrują się lepiej. Tylko trzeba wrzucić fest. Ja na 22 l chyba 1,5kg płatków wrzucałem.
#jdg #prawo #pytanie