Wpis z mikrobloga

Witam,
Chciałbym się podzielić kolejnym krokiem w moim mały browarku, a raczej kilkoma.

1. Kupiłem kocioł Klarstein Brauheld. Zrobiłem za jednym zamachem 2 warki .
I nie będę ukrywał ma szereg wad ale plusy sprawiają że raczej nie wrócę do gara. Plusy: Szybciej czyściej, łatwość prowadzenia procesu,
minusy: jakość wykonania, kocioł od 80 stopni parzy, gar nigdy tego nie zrobił, sterownik nie zawsze dobrze działa, problemy z czujnikiem temp. od samego początku
Od razu uzbroiłem go w sitko i hopstopper od lewatywy. Pierwsza warka przebiegła książkowo, wysoka wydajność, łatwość wysładzania.
Tu musze powiedzieć że czeka mnie szereg modyfikacji, dorobienie gwintów 1/2 za górnym zaworem, by móc montować camlock, zrobienie dłuższej wylewki aby móc wysładzać brzeczką (lub wodą za pomoca pompy), izolacja gara (to w pierwszej kolejności, tyle razy mnie sparzył), kran trójdrożny by czystą wodę podawać na pompe.

2. Ispindel - dzięki koledze @jmyung stałem się posiadaczem dwóch takich cudeniek, po pierwsze prawie dokładnie wiem na jakim etapie jest fermentacja, jakie kroki wykonać i bez pomiarów wiem kiedy się kończy. Prowadzenie fermentacji stało dokładniejsze i prostsze

3. BrewFather - aplikacja do prowadzenia dziennika i układania receptur . Wcześniej używałem Beersmitha i było ok, ale BF bije go na głowe. Można uzywać aplikacji w telefonie lub na stronie www. Ja zaczynam układać recepturę w pracy na kompie , kończę wieczorem na kibelku w telefonie. Integracja z ispidelem i innymi urządzeniami. Bardzo łatwo koryguje receptury o nasze wyniki

j
#piwowarstwo
  • 16
@lukaschels: stanowisko już konkretne. Z jednej strony kociołek jest fajny bo mało miejsca zajmuje i sprawnie się warzy. Moj sprzęt z kega 50l jest duży i ciężki :/ ale za to mam więcej możliwości i swobody przy planowaniu nawet dużych ekstraktów.

Przy okazji reklama. Mam jeszcze kilka sztuk na sprzedaż! Na wykopie daje niższe ceny niż na piwoorg!
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@wertychochlik: nie mam zdjęcia bo sprzęt schowany ale wygląda jak drobna sitka z zgarzana gruba podkładka na środku i mam to położone na dnie kosza. spowalnia wysladzanie . tak naprawdę można wykonać to samemu tylko odpowiednią siatkę trzeba kupić
@lukaschels: a dlaczego na chlodnice chcesz zmienic? czyszczenie? zastanawiam sie wlasnie czy isc w wymiennik czy zrobic chlodnice przeciwbieżną z rury miedzianej fi 10mm 10-15m..
czy nie przypala Ci sie pod hopstopperm? czy to sitko ma sens? mam ten sam kocioł w wersji 45l i zastanawiam sie jakie mu jeszcze usprawnienia zrobic..
@yasiek-PL: nie przypala mam założony taki króciec antiburn który zwiększa ciśnienie na recyrkulacji przy dnie
https://www.youtube.com/watch?v=_euwE8qhZn0

chce wymienić bo mycie bywa kłopotliwe i bardzo trudno go wysuszyć, dodatkowo w piwach ciemnych czasami wychodzi mi wada, posmak metalu. Ogólnie teraz myje wymiennik razem z kociołkiem i stało się dużo łatwiejsze . Ale zamach na przeciw bieżną mam już od dłuższego czasu, bo zgromadzenia materiałów trwa jeśli chce się to tanio zrobić. Jak
sterownik nie zawsze dobrze działa

@lukaschels: a nie wiesz jak go naprawić? właśnie chciałem warzyć, włączam i świeci się podświetlenie, ale na wyświetlaczu pusto ( ͡° ʖ̯ ͡°)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@BJXSTR: rozkręciłem, po dotykałem kable. wyczyściłem i narazie działa. Wiem że smartpid przygotował specjalną wersję po te kociołki. I postanowiłem że jak padnie to zamówię prosto z Włoch coś lepszego.