Aktywne Wpisy
Jakie usłyszałyście w życiu najlepsze teksty na podryw?
#rozowepaski #logikarozowychpaskow #mirabelkopomusz
#rozowepaski #logikarozowychpaskow #mirabelkopomusz
BoroPrimorac +1
Adrian „The Monster” Polak ma własne mieszkanie w Warszawie i zbiera na kolejne na wynajem, a wy co macie?
#famemma
#famemma
Chciałbym się podzielić kolejnym krokiem w moim mały browarku, a raczej kilkoma.
1. Kupiłem kocioł Klarstein Brauheld. Zrobiłem za jednym zamachem 2 warki .
I nie będę ukrywał ma szereg wad ale plusy sprawiają że raczej nie wrócę do gara. Plusy: Szybciej czyściej, łatwość prowadzenia procesu,
minusy: jakość wykonania, kocioł od 80 stopni parzy, gar nigdy tego nie zrobił, sterownik nie zawsze dobrze działa, problemy z czujnikiem temp. od samego początku
Od razu uzbroiłem go w sitko i hopstopper od lewatywy. Pierwsza warka przebiegła książkowo, wysoka wydajność, łatwość wysładzania.
Tu musze powiedzieć że czeka mnie szereg modyfikacji, dorobienie gwintów 1/2 za górnym zaworem, by móc montować camlock, zrobienie dłuższej wylewki aby móc wysładzać brzeczką (lub wodą za pomoca pompy), izolacja gara (to w pierwszej kolejności, tyle razy mnie sparzył), kran trójdrożny by czystą wodę podawać na pompe.
2. Ispindel - dzięki koledze @jmyung stałem się posiadaczem dwóch takich cudeniek, po pierwsze prawie dokładnie wiem na jakim etapie jest fermentacja, jakie kroki wykonać i bez pomiarów wiem kiedy się kończy. Prowadzenie fermentacji stało dokładniejsze i prostsze
3. BrewFather - aplikacja do prowadzenia dziennika i układania receptur . Wcześniej używałem Beersmitha i było ok, ale BF bije go na głowe. Można uzywać aplikacji w telefonie lub na stronie www. Ja zaczynam układać recepturę w pracy na kompie , kończę wieczorem na kibelku w telefonie. Integracja z ispidelem i innymi urządzeniami. Bardzo łatwo koryguje receptury o nasze wyniki
j
#piwowarstwo
Przy okazji reklama. Mam jeszcze kilka sztuk na sprzedaż! Na wykopie daje niższe ceny niż na piwoorg!
Ty masz automat czy mi się wydaje?
czy nie przypala Ci sie pod hopstopperm? czy to sitko ma sens? mam ten sam kocioł w wersji 45l i zastanawiam sie jakie mu jeszcze usprawnienia zrobic..
https://www.youtube.com/watch?v=_euwE8qhZn0
chce wymienić bo mycie bywa kłopotliwe i bardzo trudno go wysuszyć, dodatkowo w piwach ciemnych czasami wychodzi mi wada, posmak metalu. Ogólnie teraz myje wymiennik razem z kociołkiem i stało się dużo łatwiejsze . Ale zamach na przeciw bieżną mam już od dłuższego czasu, bo zgromadzenia materiałów trwa jeśli chce się to tanio zrobić. Jak
@lukaschels: a nie wiesz jak go naprawić? właśnie chciałem warzyć, włączam i świeci się podświetlenie, ale na wyświetlaczu pusto ( ͡° ʖ̯ ͡°)