Wpis z mikrobloga

Hej. Mój RIS zszedł z 19 na 5 blg, stał pół roku we wiadrze bo nie było mnie w domu bym mógł go zabutelkować. Kupiłem Bayanusy (Enovini Baya) od Browina na refermentację, myślicie że ruszy? Dodać jeszcze cukru czy te cukry resztkowe wystarczą by nagazować?
#piwowarstwo
  • 3
stał pół roku we wiadrze


@mlef: W jakiej temperaturze?

Bayanusy (Enovini Baya)


@mlef: Dlaczego akurat te?

Dodać jeszcze cukru czy te cukry resztkowe wystarczą by nagazować?


@mlef: Nie znam się na winnych drożdżach, ale może odlej ze szklankę (wysterylizowaną oczywiście) piwa i dosyp tam glukozy albo cukru i sprawdź czy może drożdże z fermentacji jeszcze ruszą. Jakie to były drożdże?
@mlef: Czemu zakładasz że musisz dodać coś na refermentację? Co jeśli będą schodzić głębiej niż zeszły drożdże podstawowe? Lipa, bo będziesz musiał odgazowywać RISa albo obawiać się granatów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Drożdże w tym piwie żyją i są w stanie nagazować piwo, więc nie dodawaj nic. Większe ryzyko ponosisz wprowadzając inny szczep drożdży, bo nie jesteś w stanie wyliczyć ile mogą dojeść cukrów resztkowych.
Swoją drogą