@Helong: to jest problem, który zraża większość osób do pieczenia chleba na zakwasie. A są prostsze przepisy. Ja mam własny (ale to pół razowiec z mąki orkiszowej). Zakwas dokarmiamy wieczorem lub rano, rano lub wieczorem pieczemy chleb. Mieszanie 10 minut, wyrastanie 40 minut, pieczenie 2 godziny. To już nie przerasta nikogo chyba. Chleb świeży przez 4 dni.
Nocne pokazmorde z żonką, z ostatniego dnia w Dżakarcie. Po ponad 5 miesiącach w Indonezji pora wracać do Europy na jakiś czas, podreperować zdrowie, wyedytować vlogi, wywołać 3000 zdjęć, zjeść schabowego i pograć w CODa z bratem przy rozsądnym pingu.
#pieczzwykopem #bulki #pieczywo Bułeczki orkiszowe posypane ziarnami czarnuszki (。◕‿‿◕。) To moje drugie podejście i wreszcie się udało :) Mięciutkie w środku i nie kruszą się przy krojeniu
#pieczzwykopem #bojowkapiekarska #chleb Ano i poczyniłem następny chlebek. Tym razem pomieszałem mąki pszenne, 50% mąka typ 500 i 50% typ 750. A wyszedł taki jak na zdjęciu.
@pasztetztrupa: Kupiłem kiedyś maszynkę do pieczenia chleba w Tesco, akurat jakaś promocja była. Do tego dokupiłem mieszanka kilogramową. Zrobiłem wg przepisu z połowy zawartości i chleb wyszedł dobry. Moja różowa już zaczęła snuć marzenia o własnym chlebie z różnymi nasionami... Po zjedzeniu tego bochenka, użyłem drugiej części mieszanki i chleb nie wyszedł. Był jak mokra glina. OK, cos pomyliłem. Kupiłem inne mieszanki i efekt był taki sam. Pierwszy chleb wychodził,
@bruuh: Gdzieś musisz popełniać błąd. No albo nie masz ręki do pieczenia. Nie każdy się do tego nadaje. Ja osobiście twierdzę że chleb nauczył mnie cierpliwości i kolejności poczynań przy nim.
@Mikuuuus: tu połowa bilbordów jest wykupiona na ten bullshit a na ulicach policja pogania ludzi żeby nosili maski (nawet jeśli sami ich nie noszą). Supermarkety wszędzie wymagają skanu kodu QR albo potwierdzenia szczepionki. Tu covid nadal mocno...
Ułożyłam z ojcem podłogę ( ͡°͜ʖ͡°) jestem zachwycona efektem.
W ciągu 25 lat życia robiłam już z ojcem zbrojenia pod garaż, więźby dachowe, kładłam blachę na ten dach, malowałam, tynkowałam, kładłam panele, układałam regipsy, kładłam płytki, mieszałam beton, naprawiałam rowery, cięłam drzewo, rozrabiałam nalewki i wino, przetykałam szambo (dlatego wytrzymałam tyle na wykopie). Kocham mojego tatusia
@kretoslaw25986: Dziękuje za podzielenie się swoją opinią. Szkoda że wcześniej się nie odezwałeś to bym solidarnie zrezygnował z zakupu biletów na ten oto event @Rafalek-Pedalek: taaak! Musiałem sprzedać nerkę ale było warto! Bardzo blisko ringu
Już myślałem że złapałem powtarzalność a tu taki psikus, chleb się nie otworzył tak jak powinien. Czy powodem może być niedogrzany kamień? Bo to jedyne co mi przychodzi do głowy. Ewentualnie zbyt płytkie nacięcie. W środku wygląda ładnie, miękki smaczny. Ale no brakuje wisienki na torcie. Pieczony najpierw w 230st a po 20 min zmniejszyłem do 205. Pierwszy raz używałem mąki z Ciechanowca, ale to też raczej nie powód. Klasyczny Vermont. #
@gorillaz: tak, temperatura do gotowania na parze jest ustawiona na 99st, wlewam wodę do takiego osobnego pojemnika i z niego robi się para, do ugotowania na twardo wystarczy 19min - tym sposobem ugotowałam na raz kilkanaście jajek akurat wtedy mieliśmy zepsutą płytę grzewczą i trzeba było sobie radzić w trudnych warunkach :D
#praca #uk
źródło: comment_1648662856h1fFd1gS0AqUogoveTrs9C.jpg
Pobierz