Wpis z mikrobloga

Już myślałem że złapałem powtarzalność a tu taki psikus, chleb się nie otworzył tak jak powinien. Czy powodem może być niedogrzany kamień? Bo to jedyne co mi przychodzi do głowy. Ewentualnie zbyt płytkie nacięcie. W środku wygląda ładnie, miękki smaczny. Ale no brakuje wisienki na torcie. Pieczony najpierw w 230st a po 20 min zmniejszyłem do 205. Pierwszy raz używałem mąki z Ciechanowca, ale to też raczej nie powód. Klasyczny Vermont.
#bojowkapiekarska
gorillaz - Już myślałem że złapałem powtarzalność a tu taki psikus, chleb się nie otw...

źródło: comment_1647690569HnsU3sVB4hUMVhNs9s4DwC.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • 0
@krzeselko to czy mąka może mieć wpływ na to? Bo oprócz krótszego grzania kamienia tylko to było nowe. Na mące z Lidla dłużej garowal i wszystko git było.
  • Odpowiedz
ELECTROLUX EOE7P31Z


@gorillaz: też mam Electroluxa ale mam też funkcje gotowania na parze, natomiast panel sterowania identyko
jestem właśnie ciekawa jak będzie u mnie z pieczeniem chlebka, czekam na koniec prac wykończeniowych żeby móc w miarę regularnie zajmować się zakwasem i chlebem, bo obecnie trochę na wariata żyjemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@kijanka23 tam była chyba seria 3 czy 4 z różnymi opcjami, mój się grzeje do 300, pizza spoko wychodzi. Funkcji pary co prawda nie ma, ale naczynie żaroodporne na spodzie też daje radę :)
  • Odpowiedz
@gorillaz: tak, temperatura do gotowania na parze jest ustawiona na 99st, wlewam wodę do takiego osobnego pojemnika i z niego robi się para, do ugotowania na twardo wystarczy 19min - tym sposobem ugotowałam na raz kilkanaście jajek
akurat wtedy mieliśmy zepsutą płytę grzewczą i trzeba było sobie radzić w trudnych warunkach :D
  • Odpowiedz
@gorillaz: to jest opisane w instrukcji, sama bym nie odważyła się takich kombinacji robić :D ogólnie mega fajna funkcja, ale trochę żałuję że nie ma opcji grzania do 300 stopni jak w twoim piekarniku, ale coś za coś
  • Odpowiedz