Jak siedzicie se z loszką w restauracji i przychodzi czas wyjścia, to jak prosicie o rachunek i jak go opłacacie? Widziałem ze dwa razy że ludzie zostawiają hajs na stoliku w takiej "książeczce" co kelner przynosi i wychodzą, tak się robi? XD
#pytanie #pytaniedoeksperta #restauracja #savoirvivre
#pytanie #pytaniedoeksperta #restauracja #savoirvivre
niebieskamarchewka via Zakop
- 0
@InterferonAlfa_STG: od stycznia w przypadku prośby o fakturę należy powiadomić obsługę przed wystawieniem paragonu. W normalnej restauracji obsługa pyta czy potrzebna będzie faktura, więc i tak nici z „dyskretnej” prośby o rachunek. Zresztą, od bistro po fine dining zupełne normalną rzeczą jest prośba o rachunek a wszelkie prośby o „smutne danie” czy „wynik” spotykają się raczej z politowaniem kelnerów.
@Dalamar przy płatności gotówką po prostu wkładasz pieniądze. Opcje są trzy, zostawiasz
@Dalamar przy płatności gotówką po prostu wkładasz pieniądze. Opcje są trzy, zostawiasz
@InterferonAlfa_STG:
Sorry, what? Nie pracuję w gastro od wczoraj, twój argument jest inwalidą. Oczywiście, że choćby spotkania biznesowe są kosztem, zwykła "usługa gastronomiczna" na fakturze wystarczy, czasami goście proszą o wynajem sali czy catering właśnie, ale ja nie robię takich rzeczy.
W normalnej restauracji nikt nie bierze faktur, wiec obsluga o to nie pyta. Jedznie przy stoliku w restauracji nie jest zadnym kosztem, zadnej dzialalnosci, spolki etc...
Sorry, what? Nie pracuję w gastro od wczoraj, twój argument jest inwalidą. Oczywiście, że choćby spotkania biznesowe są kosztem, zwykła "usługa gastronomiczna" na fakturze wystarczy, czasami goście proszą o wynajem sali czy catering właśnie, ale ja nie robię takich rzeczy.
Chcesz mi powiedziec, ze
@InterferonAlfa_STG: najbardziej lubię, jak gość wprowadza wszystkich wokół w cringe na przykład odpowiadając na pytanie, czy coś jeszcze możemy przygotować tekstem "nie no rachunek już weźmiemy chyba że da się bez płacenia hehehe".
@InterferonAlfa_STG: raczej nie, chociaż dość dawno przestałem pracować w miejscach, gdzie rachunek za osobę jest poniżej 500, więc nie mam aktualnych danych. Ale zwracam też uwagę na otoczenie siedząc w innych knajpach.
@InterferonAlfa_STG: zachowywać się normalnie, a jak czegoś nie wiesz to pytaj, nie udawaj. Najlepsi goście to tacy, z którymi można normalnie pogadać. Obsługa dostrzega takie osoby. To, że to fine dining nie oznacza, że trzeba siedzieć sztywno. I jak chcesz jeść rękoma, to jedz rękoma, ty tu jesteś gościem, tylko w granicach rozsądku. Mały przykład, zwykle dostajesz na początku pieczywo i obok masz talerzyk z nożem do masła. Rwiesz pieczywo, smarujesz














Mam nadzieje mirki i mirabelki, że wszystkie wasze pupile też zadowolone i mają się dobrze ʕ•ᴥ•ʔ
#pokazkota #koty