Ogórki to tylko "zagrycha" do wódki, dodatek do schabowego czy coś więcej? Zobacz ile zyskujesz jedząc tak niewiele!
Co dają nam kiszone ogórki, po procesie fermentacji:
usuwają wodę z organizmy, likwidując obrzęki (oponka np.)
przekształcają prowitaminy w witaminy, wzmacniają odporność i redukują wzdęcia (naprawa jelit!)
obniżają pH w jelitach, dając dobre warunki dla rozwoju flory bakteryjnej w jelitach (metabolizm!)
zawierają błonnik w odpowiednich ilościach, przez co dają efekt "sytości" (tak
źródło: comment_1602057473dWHLk8iQsNOmaNzdBVilXR.jpg
Pobierz






















Na załączonym obrazku ręcznie robiony kubek, wypiekany w tradycyjny sposób z naniesionymi, również ręcznie, słupskimi wzorami.
RĘKODZIEŁO to wyrób wytworzony w sposób nieprzemysłowy, najczęściej zawierający motywy typowe dla kultury, w której powstał.
Wzory słupskiej ceramiki zostały zrekonstruowane na podstawie oryginalnych XIX-wiecznych odłamków naczyń odnalezionych w latach 50 ubiegłego wieku podczas pogłębiania dorzecza Słupi.
Dominującym ornamentem zdobniczym na naczyniach były stylizowane motywy roślinne: wśród kwiatów rozpoznać można margaretki,
źródło: comment_16020676876SqNxVb5O2aHhiwoFG3S78.jpg
Pobierz