Wpis z mikrobloga

OGÓRKI KISZONE
Ogórki to tylko "zagrycha" do wódki, dodatek do schabowego czy coś więcej? Zobacz ile zyskujesz jedząc tak niewiele!

Co dają nam kiszone ogórki, po procesie fermentacji:
usuwają wodę z organizmy, likwidując obrzęki (oponka np.)
przekształcają prowitaminy w witaminy, wzmacniają odporność i redukują wzdęcia (naprawa jelit!)
obniżają pH w jelitach, dając dobre warunki dla rozwoju flory bakteryjnej w jelitach (metabolizm!)
zawierają błonnik w odpowiednich ilościach, przez co dają efekt "sytości" (tak ważny w odchudzaniu)
zawierają szereg witamin (np. z rodziny B) oraz przeciwutleniacze (tak, walczą też z wolnymi rodnikami/wstęp do raka)
wpływającą na zmniejszenie zawartości złego cholesterolu i zwiększa zdolności organizmu w walce z nowotworami

Nie ma co się wstydzić, tak proste rzeczy jak ogórki kiszone, mogą nam dać więcej dla zdrowia, niż "baterie" wymyślnych specyfików, leków i cudownych "uzdrawiaczy". Natura, potrafi też dobrze działać.

Ile zjadłeś ogórków w tym miesiącu?

#ogorkikiszone #dieta #kiszonki #gruparatowaniapoziomu #liganauki #wygryw #odzywianie #natura
Gizmo_Clan - OGÓRKI KISZONE
Ogórki to tylko "zagrycha" do wódki, dodatek do schabowe...

źródło: comment_1602057473dWHLk8iQsNOmaNzdBVilXR.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
@Gizmo_Clan: pod warunkiem że są twarde, kwaśne ale nie słone i po ugryzieniu jest wrażenie jakby były lekko gazowane.

SŁONE I SFLACZAŁE OGÓRKI KISZONE EBAĆ PRĄDEM I DOBIĆ MACZETĄ.
  • Odpowiedz
Źródłem witamin i minerałów? Sorry, ale musiałabyś żreć je kilogramami aby wyciągnąć coś wartościowego. Z mikroskładników mają jedynie witaminę K.

Błonnik? Ogórki mają 1g błonnika na 100g xD To już czekolada ma 10x więcej.

Jedyne potencjalne właściwości ogórków kiszonych to te wynikające z fermentacji, a i tak na ten temat wiemy mało. Wszystko inne to taka typowa pseudonauka w stylu "produkt zawiera śladowe ilości witaminy xyz -> prawidłowe ilości witaminy xyz odpowiadają
  • Odpowiedz
@apaczacz: święta racja, ale takie mocno stare ogórki kiszone, ktore były twarde i gazowane, ale zmiekły też są dobre. Najgorsze są takie niegazowane #!$%@? podrabiane słoną wodą i octem. Ergo nie kupować, samemu robić.
  • Odpowiedz
@OSH1980: Kiedyś jakiś technolog na wykopie wyjaśniał że kwaszone i kiszone to dokładnie to samo i rozdział ze względu na nazwę jest błędny. Korniszony, ogórki konserwowe lub pikle są na occie z cukrem.
  • Odpowiedz
@Gizmo_Clan: a właśnie taki pro-tip mi się przypomniał.

Sporo osób dodaje liść wiśni do słoika z ogórkami. Sęk w tym, żeby jakiś aromat z tego wyciągnąć, to musiałoby być ich w hu hu.
Ponoć znacznie lepiej sprawdza się liść czarnej porzeczki, tutaj wystarczy jeden.

Od starego kucharza, fana kiszenia różnych warzyw zasłyszane.
  • Odpowiedz