Jak zaplanować wyrastanie lekkostrawnego ciasta na pizzę, chleb
Zastanawiałeś się, czemu niektóre wypieki jak pizze czy chleby po zjedzeniu są lekkostrawne i nie obciążają żołądka? Tajemnica tkwi w odpowiednim zaplanowaniu wyrastania czy też garowania ciasta w oparciu o 3 kluczowe czynniki: siłę mąki (parametr W), ilość drożdży, temperaturę otoczenia TO i TK
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 38
- Odpowiedz





Komentarze (38)
najlepsze
¯\(ツ)/¯
To ciasto może leżeć w lodówce nawet dwa dni, ważne by je obserwować czy nie zaczyna rosnąć. Jak przerośnie to wyrabiam je jeszcze raz i też jest dobre. I w drugą stronę jeżeli nie wyrośnie po wyciągnięciu
Noi nie oszukujmy się płyta kamienna ma większą powierzchnię od tanich pieców do pizzy. W takim piecyku trzeba się namachać by zrobić obiad dla całej rodziny.
@uberGoy: Może śmieszne, jednak to są właśnie reakcje chemiczne i fizyka.
Nasze babcie takie niuanse znały. Ta wiedza przechodziła z pokolenia na pokolenie - lata testów i doświadczeń nie opisanych w żadnych źródłach technicznych. Bez rozbierania na chemię i fizykę oraz lajki.
Było, jest i działa dalej.