Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko268
  • Hity
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Zaloguj się

Popularne tagi

  • #ciekawostki
  • #informacje
  • #technologia
  • #polska
  • #swiat
  • #motoryzacja
  • #podroze
  • #heheszki
  • #sport

Wykop

  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • FAQ
  • O nas
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin

271

Jak zaplanować wyrastanie lekkostrawnego ciasta na pizzę, chleb

Zastanawiałeś się, czemu niektóre wypieki jak pizze czy chleby po zjedzeniu są lekkostrawne i nie obciążają żołądka? Tajemnica tkwi w odpowiednim zaplanowaniu wyrastania czy też garowania ciasta w oparciu o 3 kluczowe czynniki: siłę mąki (parametr W), ilość drożdży, temperaturę otoczenia TO i TK

L....._
L....._
konto usunięte
z
youtube.com
dodany: 21.09.2025, 08:47:54
  • #
    gotujzwykopem
  • #
    bojowkapiekarska
  • #
    jedzenie
  • #
    pizza
  • #
    chleb
  • #
    ciekawostki
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Treści powiązane (1)

ten człowiek to prawdziwy piekarz, warto posłuchać!
Kriss23
z youtu.be
  • 0

Komentarze (38)

najlepsze

enten
enten
21.09.2025, 16:56:20 via Wykop
  • 96
Kiedy kształciłeś się na fizyka jądrowego ale przypomniałeś sobie, że w Polsce nie ma elektrowni atomowych ale jest moda na pizze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

kosma666
kosma666
kosma666
21.09.2025, 10:36:07 via Wykop
  • 32
Przepisy dla białych ludzi. Co, jak, dlaczego. Znane parametry, można policzyć resztę. A nie urwał nać 'ile mąka zabierze' etc :)
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

K-S-
K-S-
21.09.2025, 19:40:23 via Wykop
  • 9
@kosma666: Szklanka mąki, szklanka wody, paczka drożdży i kilo cukru. Wyrośnie w 5min, w piekarniku godzinę i cały wieczór na kiblu

¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
kosma666
kosma666
kosma666
21.09.2025, 19:43:41 via Wykop
  • 3
@K-S-: dlatego dobrze posłuchać i zrobić poprawnie :P
  • Odpowiedz
LM317K
LM317K
21.09.2025, 16:44:47 via Wykop
  • 20
Zwykłe ciasto a parametry jak na fuzję jądrową xD
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

K-S-
K-S-
21.09.2025, 19:51:34 via Wykop
  • 12
To wygląda zawile, ale w praktyce jest bardzo wygodne. Wieczorem wszystko mieszam, czekam pół godziny, wyrabiam i do lodówki. A w okolicach południa wyciągam z lodówki, robię sos, grzeje kamień w piekarniku i mam pizze.

To ciasto może leżeć w lodówce nawet dwa dni, ważne by je obserwować czy nie zaczyna rosnąć. Jak przerośnie to wyrabiam je jeszcze raz i też jest dobre. I w drugą stronę jeżeli nie wyrośnie po wyciągnięciu
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

K-S-
K-S-
21.09.2025, 21:03:07 via Wykop
  • 4
@adrninistrator: Nie mam miejsca w kuchni na piec do pizzy. A kamień zajmuje mało miejsca i w połączeniu z piekarnikiem 300c działa całkiem dobrze.

Noi nie oszukujmy się płyta kamienna ma większą powierzchnię od tanich pieców do pizzy. W takim piecyku trzeba się namachać by zrobić obiad dla całej rodziny.
  • Odpowiedz
Jaszczurzysko
Jaszczurzysko
Jaszczurzysko
22.09.2025, 04:32:04 via Android
  • 5
@K-S- skoro to +-15h to możesz pominąć lodówkę i po prostu dać mniej drożdży. Zamiast wałka użyj dłoni to będzie jeszcze lepiej
  • Odpowiedz
Polnischefuhrer
Polnischefuhrer
21.09.2025, 19:30:28 via Wykop
  • 7
O matko! Jak bym tak miał się zastanawiać nad każdym swoim posiłkiem to bym umarł z głodu (ʘ‿ʘ)
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

JakRozdajoToBiere
JakRozdajoToBiere
JakRozdajoToBiere
21.09.2025, 20:03:07 via Wykop
  • 16
@Polnischefuhrer: Jak się często robi pizzę, to czasem warto dobrze rozkminić przepis i potem się go można trzymać bez myślenia/liczenia za każdym razem. I jak dla mnie warto być wdzięcznym świrom, którym chciało się pomyśleć, poeksperymentować i wyciągnąć wnioski dla nas wszystkich.
  • Odpowiedz
PowiatowyBanan
PowiatowyBanan
PowiatowyBanan
22.09.2025, 06:24:47 via Wykop
  • 4
Polecam robić takie pizze. Jak sie nauczycie, a nie jest to trudne, to nawet w domu zrobicie prawie-włoską pizze, a na pewno lepszą niż to co dostajecie w pizzeri. Narobicie się, pizza kosztuje 30-50 zł (im więcej zrobicie, tym taniej, dlatego ja zawsze robię 3 - 5 - 1-2 dla znajomych, reszta dla mnie i rózowej. Nie jest to trudne, 2 dni na zimnej fermentacji i smakuje mua. Polecam.
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

zmiennik
zmiennik
zmiennik
21.09.2025, 19:23:58 via Android
  • 4
Żyje sobie z Crohnem od dłuższego czasu jem tylko chleb orkiszowy własnej roboty, samopoczucie o niebie lepsze.
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

patatier
patatier
21.09.2025, 19:26:53 via Android
  • 5
@zmiennik jeszcze najlepiej żeby to był prawdziwy orkisz a nie krzyżówka bo zazwyczaj mąka orkiszowa bez podanej odmiany nie jest z prawdziwego orkiszu.
  • Odpowiedz
zmiennik
zmiennik
zmiennik
21.09.2025, 19:27:58 via Android
  • 2
@patatier Nie wiedziałem tego.
  • Odpowiedz
variat
variat
21.09.2025, 22:06:15 via Wykop
  • 3
Kocham ludzi którzy muszą komplikować rzeczy proste. Będzie już z 10 lat jak ciasto na picke robię na oko. Oczywiście że nie zawsze "trzyma parametry". Ale robię dla siebie, bez spiny i na luzie, bez odmierzania drobin mąki i cząsteczek wody.
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

ladniecuchne
ladniecuchne
21.09.2025, 21:51:31 via Wykop
  • 2
kiedy elektroda wejdzie za mocno
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

uberGoy
uberGoy
21.09.2025, 19:38:20 via Android
  • 2
Chłop z książką do fizyki gotuje.
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych odpowiedziach

stary_emigrant
stary_emigrant
21.09.2025, 20:00:36 via Wykop
  • 10
Chłop z książką do fizyki gotuje.


@uberGoy: Może śmieszne, jednak to są właśnie reakcje chemiczne i fizyka.
Nasze babcie takie niuanse znały. Ta wiedza przechodziła z pokolenia na pokolenie - lata testów i doświadczeń nie opisanych w żadnych źródłach technicznych. Bez rozbierania na chemię i fizykę oraz lajki.
Było, jest i działa dalej.
  • Odpowiedz
  • <
  • 1
  • 2
  • Strona 1 z 2
  • >

Hity

tygodnia

Międzynarodowy dzień awarii sprężarki
Międzynarodowy dzień awarii sprężarki
3196
Bezdzietne kobiety powinny później przechodzić na emeryturę - petycja.
3047
Sklep nike.com nie respektuje zasad o pokazywaniu najniższej ceny z 30dni
Sklep nike.com nie respektuje zasad o pokazywaniu najniższej ceny z 30dni
2927
Pijany biznesmen w Darłowie. Sędzia nie zabrała mu nawet prawa jazdy. Umorzenie
Pijany biznesmen w Darłowie. Sędzia nie zabrała mu nawet prawa jazdy. Umorzenie
2882
Sprawa Sebastiana M.: Rodziny ofiar wypadku nie chcą kontynuować mediacji
Sprawa Sebastiana M.: Rodziny ofiar wypadku nie chcą kontynuować mediacji
2491
Pokaż więcej

Powiązane tagi

  • #jedzenie
  • #jedzzwykopem
  • #gotowanie
  • #foodporn
  • #gotujzmikroblogiem
  • #kuchnia
  • #gzw
  • #pieczzwykopem
  • #heheszki
  • #ciekawostki
  • #pytanie
  • #pizza
  • #obiad
  • #chwalesie
  • #dieta

Wykop © 2005-2025

  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • Changelog
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane
  • Ustawienia prywatności

Regulamin

Reklama

Kontakt

O nas

FAQ

Osiągnięcia

Ranking