Jak zaplanować wyrastanie lekkostrawnego ciasta na pizzę, chleb
Zastanawiałeś się, czemu niektóre wypieki jak pizze czy chleby po zjedzeniu są lekkostrawne i nie obciążają żołądka? Tajemnica tkwi w odpowiednim zaplanowaniu wyrastania czy też garowania ciasta w oparciu o 3 kluczowe czynniki: siłę mąki (parametr W), ilość drożdży, temperaturę otoczenia TO i TK

- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 38
- Odpowiedz






Komentarze (38)
najlepsze
Kiedyś często robiłem na szybko pizzę i dawalem jej godzinę na wyrośnięcie i pierkarnik. Była w miarę ok
Tak też można, jednak dawniej zostawialo się kawałek ciasta, który był dodawany do kolejnego itd. Co przy ciągłym wypieku co kilka dni miało sens.
Dziś zakwas mam wysuszony i muszę go obudzić przed użyciem. Ale mam też dostęp do drożdży co też jest wygodne