Wpis z mikrobloga

#js #javascript #webdev

Taki mały, trywialny tip, który może być nieznany dla paru osób, które nie sprawdzają kompatybilności w starszych przeglądarkach. Zawsze starajcie się dawać wszystkie argumenty dla funkcji - nawet jeśli są one opcjonalne, np. w EventTarget.addEventListener można ominąć bąbelkowanie (z reguły się go pomija, bo domyślnie jest zdefiniowany jako false). Niektórzy pomijają ten argument, a jest on szczególnie ważny w FF <= 6 czy Opera <= 11.60. To samo tyczy się CSSStyleDeclaration.setProperty i paru innych funkcji.
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@P0lip: taaa :P Sam podpisałem umowy ze stacjacjami telewizyjnymi, zrobiłem backend itepe ;) Nieno, co Ty :)

tellyo.com :)

P.S. Szukamy JavaScriptowca jak coś :)
  • Odpowiedz
@P0lip: nie jestem taki miły :)

Całą ekipą zrobiliśmy narzędzie do wycinania momentów z tv i rozpowszechniania w sieci :) No i teraz testowo obsługujemy 5 programów (3 w finlandii i 2 w polsce) i niebawem będzie tego więcej :) Mam nadzieję, że stanie się to popularne :)
  • Odpowiedz
@npsr: No pomysł na pewno bardzo twórczy, a i zapotrzebowanie duże. Na samym takim wykopie ile ludzi rzeczy wycinają. :D To jest fińska firma?
  • Odpowiedz
@npsr: Też tak się zdziwiłem, że jeden Polak z tvp kontrakt podpisał :D. Pomysł, muszę przyznać, przedni :D. Dogadajcie się z Polsatem i będziemy gify z Wiplerem wycinać :D
  • Odpowiedz
@P0lip: swoją drogą właśnie tutaj chodzi o to, że po wycięciu masz możliwość od razu wrzucenia tego na fb albo ćwierkacza i tak gadałem o tym, że musimy jeszcze wykop dołączyć :D
  • Odpowiedz
@npsr: Wykop koniecznie, tak samo reddit jeszcze mógłby być przydatny. Wykop chyba akceptuje mp4 i potem sobie na webm przerabia (jeśli przeglądarka obsługuje)

Ale z własnej obserwacji na wykopie to najwięcej jest filmików z polityki, sportu i jeszcze jakieś zwierzątka różne. Te 2 pierwsze to z tv głównie, więc nparawdę pomysł macie przedni :D Opatentujcie :D
  • Odpowiedz
@npsr: No pewnie tak. A i tak z doświadczenia to uważałbym z "jakasRegula" w document.body.style

Ja takie coś miałem i często złe wyniki dawało jeśli w stylach była jakaś wartość, ale nie pamiętam już dokładnie. Dam Tobie znać zaraz
  • Odpowiedz
@npsr: A już wiem. Ja po prostu dałem document.createDocumentFragment().appendChild(document.createElement("div")) żeby być odseparowanym od stylów CSS zdefiniowanych już w arkuszach, bo wiem, że np. display:flex jak sprawdzałem to mi dawało true -> wystarczyło, że np body miało regułę display obsługiwaną niezależnie od atrybutu. A sprawdzam tak

element.style.cssText = typ + ":" + wartosc;

var zwrot =
  • Odpowiedz
@npsr: A mobilne zawsze sprawdzam przy użyciu media queries. W sensie, że definiuję jakąś wysokość czy coś dla jakiegoś elementu i potem sprawdzam przy użyciu JS lub przy użyciu window.matchMedia

:D

Napisz do mnie na priv póżniej jak chcesz, bo ja dosyć dużą mam tą swoją biblioteczkę do feature detection i jest przetestowana na wszystkim praktycznie, bo mam wirtualną maszynę, wy pewnie macie jakieś browserstacki albo coś :D
  • Odpowiedz
@P0lip: ojj z tym to mam zupełni inne podejście:P Na media queries się wywaliłem nie raz, bo coś się niechcący zgadzało :)

Dobra, serio lecę ;)
  • Odpowiedz