Wpis z mikrobloga

#programowanie #praca #java #kiciochpyta

Czy na rynku pracy jako programista java jest już tak ciężko, że idąc na rozmowę na stanowisko programisty php z doświadczeniem, zostajesz przyjęty po 10 min na stanowisko programisty java bez żadnego doświadczenia w tym języku?

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy na rynku pracy jako programista java jest już tak ciężko, że idąc na rozmowę z doświadczeniem w php zostajesz przyjęty po 10 min na stanowisko programisty java bez żadnego doświadczenia w tym języku?

@menelaosPL: eee ja aplikowałem na C/C++, rozmowę kwalifikacyjną miałem o c/c++, zadania z C... trafiłem do java developers team ;,,;
  • Odpowiedz
@menelaosPL: Wbrew wszelkim pozorom, to się naprawdę zdarza. Idziesz na rozmowę do korpo, między jednym etapem rekrutacji a drugim okazuje się, że jesteś ogarnięty, ale miejsc w oryginalnym dziale już nie ma. To zamiast puszczać ogarniętego juniora to się go bierze do innego działu.
  • Odpowiedz
@asterix61: nie znamy sytuacji ale możesz mieć rację.

To samo jest z praktykantami. Podczas wakacji uczą się pod okiem bardziej doświadczonych, a potem przez jakiś czas pracują za niewielkie pieniądze.

Z moich obserwacji wynika, że około 10% - 20% studentów informatyki idzie na praktyki już po 1 roku.
  • Odpowiedz