Wpis z mikrobloga

@Bialaherbata: Dawali całkiem ładną dywidendę, mieli kurs ponad 30 zł, po wybuchu wojny poleciał im kurs do 10 zł, to pomyślałem że kupię na myśl że po wojnie odbije. A tu wojna trwa cały czas, a kurs i tak rośnie. Do teraz nie do końca wiem czym się zajmują, chyba coś z dytrybucją sprzętu it w europie wschodniej xD

Większą część portfela mam w asbisie i synektiku. Teraz mam wykupiony
  • Odpowiedz
@jmateuszj: ja sprzedałem ostatnie akcje asbisu 24 lutego 2022 xD wczoraj sprawdzałem żeby się wkurzyć. I od tego czasu na nich nie patrzyłem aż do zeszłego tygodnia i tak się coś zaświeciło mi w głowie, że to chyba było po kilkanaście złotych a nie kilkaset
  • Odpowiedz
  • 4
@Bialaherbata: u mnie była analiza Asbisu tak jak wielu spółek, częściowo uważałem spadek kursu za nieuzasadniony, planowałem rozgrywać wzrost organiczny i ewentualny koniec wojny oraz zagospodarowania środków które spółka zostawia co roku w kasie. Zapowiadali, że kiedyś będą zyski 100 mln dolarów rocznie a mnie interesuje dłuższy termin niż rok/dwa więc okolice 20 zł były okazją. Zakładałem że sprzedam za 50zl, maksymalnie 75zl. Sklamalbym pisząc, że wzrost przychodów z powodu
  • Odpowiedz
@furcio @jmateuszj: Dzięki za odpowiedź.

Teraz mam wykupiony płatny portfel edukacyjny- cztery fazy rynku i trochę kopiuje z niego.

@furcio czyli polecasz? Powiem wprost, trochę sobie "dla zabawy" kupuje czasem akcje, na razie wszystko na plusie. A tak głównie siedzę w ETF, bo wygodniej, bezpieczniej, łatwiej, ale zaczynam myśleć by nie iść właśnie na głębsze wody.
  • Odpowiedz