Wpis z mikrobloga

✨️ Jak poradzić sobie z wypaleniem zawodowym w IT?
Lvl 26 i od 2 lat przechodzę kryzys, z którym nie potrafię sobie poradzić.

Praca w tym słynnym #it jako #programista15k od 6lat. Wypaliłem się zawodowo do tego stopnia, że jestem w stanie nabić miesięcznie max 100 dupo-godzin (minimum żeby się utrzymać). Nie potrafię zaangażować się już w projekty. Aktualny model pracy (zdalna+elastyczny czas pracy) nie pomaga, bo w kółko odwlekam rzeczy, aż do momentu gdzie muszę przyk*rwić 4 nocki pod rząd, żeby je nadgonić. Mam też kupę zaległości, które ciągnę od pół roku, ale przez rozpierd*l organizacyjny nikt się o nie na razie nie upomina. Z tego wszystkiego niesamowicie zaniedbuję też swoje zdrowie (spora otyłość 140kg/170cm, nałogowe walenie energoli, żeby poczuć się lepiej, zmuszanie się do podstawowej higieny)

Chciałbym zmiany, ale kompletnie nie wiem co mam w życiu robić. Nie chcę być programistą. Nie miałbym szans w dzisiejszych rekrutacjach po takim czasie stagnacji nawet gdybym był w stanie zmusić się do nauki. Rewolucja #ai też dodaje swoje 5 groszy. Z obiektywnie dobrej pracy mam ochotę uciec do najgorszej roboty za granice, żeby tylko moja głowa była w końcu wolna.

Czuję się zagubiony i mam ochotę się po prostu poddać. Nie wiem gdzie szukać pomocy.

#przegryw #pracbaza #depresja #adhd

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Jak poradzić sobie z wypaleniem zawodowym w IT? Ⓘ
Lvl 26 i od 2 lat...

źródło: why-I-am-not-an-AI-doomer

Pobierz

Co robić

• Psycholog/psychiatra 29.2% (33)
  • Sznur 23.9% (27)
  • Truskawki w DE 31.9% (36)
  • Oszustwa podatkowe 15.0% (17)

Oddanych głosów: 113

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: No niestety, bez zmiany pracy to chyba będzie ciężko. Może jakieś przebranżowienie się w okolicach IT? jakieś DB Admin, czy Cyber Security.

Nie wiem, nie znam się.. bredzę.
  • Odpowiedz
Lvl 26 i od 2 lat przechodzę kryzys, z którym nie potrafię sobie poradzić.

@mirko_anonim: powiem szczerzę, że jak widzę taki wpis to budzi się we mnie boomer xD ale podaruję sobie już litanie jak to było 10 lat temu na rynku pracy, ile się zarabiało, o ile się trafiło do zawodu po studiach.

26 lat, 140 kg nadwagi - człowieku, myślę, że problem leży gdzie indziej, niż wypalenie zawodowe.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Musimy jeszcze poczekać na ekspertów wieszczących jak to praca zdalna jest zajebista. Właśnie tym najczęściej się ona kończy - nadwaga, wypalenie zawodowe, depresja i aspołeczne s----------e.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak masz oszczędności to nieironicznie zwolnienie się wyjdzie na dobre, ja się chyba zwalniam, ryzykuje to że już nigdy nie popracuje w zawodzie ale mam dość jestem zmęczony sprintami. Wydaje mi się że jestem lepszy niż inni, ale dla korpo i tak jesteś kilkanaście procent szybszym numerkiem, nie znaczysz nic
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: sznur odpada, nie utrzyma ( ͡° ͜ʖ ͡°). Uciec do fizycznej pracy mając 70kg nadmiarowej masy tłuszczowej to pewnie by ci jebły kolana.

Tagujesz ADHD więc jeżeli masz diagnozę to leki a jeżeli nie masz ale podejrzewasz to diagnoza i leki. Ja miałem duży problem bo zmieniłem pracę na nudna przewidywalna ale cała reszta się zgadzała i chciałem tam zostać, tylko miałem różne odpały przez
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: miałem podobnie, pomogło zrezygnowanie że zdalnej i pójście do biura. Jak każdy byłem zachwycony pracą zdalną, ale po kilku latach takiego siedzenia w domu p-------a idzie dostać, szczególnie jak mieszkasz sam. Jednak jesteśmy zwierzętami stadnymi, nawet jeśli stado potrafi w------ć. Do tego wbrew temu co wszyscy mówią robota w biurze idzie dużo szybciej, ale to pewnie zależy od tego co robisz.
  • Odpowiedz
@model_trzy_zmianowy:

praca fizyczna nie męczy jak ta psychiczną nie wiesz co to wypalenie,

wiem doskonale co znaczy praca umysłowa, bo jestem pracownikiem naukowym.
Nie mam zamiaru negować istnienia kryzysu zawodowego, każdy go miał mniej
  • Odpowiedz
od sprintów

@model_trzy_zmianowy: w każdej robocie jest coś na wzór sprintów. To nie jest jakaś super domena IT. W każdej robocie korpo. produkcyjnej rozliczasz się w taki lub inny sposób z roboty, albo pracujesz w jakimś systemie nadzoru roboty.

dalej twierdze, że problem jest gdzie indziej

(spora otyłość 140kg/170cm, nałogowe walenie energoli, żeby poczuć się lepiej, zmuszanie się do podstawowej higieny)
  • Odpowiedz